360 millioner kristne forfølges: Her er de værste lande for kristne

0
4492
Arkivfoto

Afghanistan topper ny liste over lande, der forfølger kristne. Hver syvende kristen i verden bliver forfulgt, viser ny rapport fra organisationen Open Doors

Afghanistan har overhalet Nordkorea på listen over lande, som forfølger kristne mest. Organisationen Open Doors laver hvert år en World Watch List med de 50 lande i verden, hvor kristenforfølgelser er værst, og i den nyeste, som blev offentliggjort onsdag, er Afghanistan rykket fra anden til førstepladsen. Det skyldes, at den islamistiske Taleban-bevægelse har overtaget magten i det krigshærgede land.

”Det er umuligt at leve åbent som kristen i Afghanistan. Det regnes for skamfuldt at forlade Islam, og kristne konvertitter møder frygtelige konsekvenser, hvis deres tro bliver afsløret.  De må flygte fra landet, ellers vil de blive dræbt. Sådan har det været både før og efter Talebans magtovertagelse i august 2021, men situationen er blevet mere alvorlig efter magtovertagelsen. Taleban sørger for, at islamiske regler og traditioner bliver implementeret, og kristne konvertitter har ikke andet valg end at adlyde,” skriver Open Doors Danmark om situationen i Afghanistan.

“Kristne konvertitter møder frygtelige konsekvenser, hvis deres tro bliver afsløret”

Konvertitter, der skifter fra islam til kristendom, er særligt udsatte:

”Familier til kristne med muslimsk baggrund er forpligtigede til at redde deres ære ved at udstøde den kristne af familien eller slå den kristne ihjel. Konvertitter risikerer også at blive indlagt på et psykiatrisk hospital, fordi en konvertering ses som et tegn på sindssyge,” skriver Open Doors.

Ekstrem forfølgelse i 11 lande

I 11 af de 50 lande rubriceres kristenforfølgelsen som ekstrem. I de øvrige lande er der tale om “Meget alvorlig forfølgelse”. De 11 værste lande er disse:

 1. Afghanistan
 2. Nordkorea
 3. Somalia
 4. Libyen
 5. Yemen
 6. Eritrea
 7. Nigeria
 8. Pakistan
 9. Iran
 10. Indien
 11. Saudi-Arabien

At Indien er med på listen, skyldes hindu-ekstremister, som mener, at landet skal ryddes for kristne og muslimer. Hinduerne retter især deres skyts mod kristne med hindubaggrund:

”De kristne beskyldes for at følge en ”fremmed tro” og for ulykker i deres lokalområder. De troende bliver ofte angrebet fysisk og nogen bliver dræbt, ligesom de også er under konstant pres fra deres familie og samfund for at vende tilbage til hinduismen. Hvis de ikke ”re-konverterer” bliver de udelukket fra deres fællesskab, og deres mulighed for at have et arbejde og tjene penge ødelægges. Mange troende er isolerede og kender ikke andre kristne,” skriver Open Doors.

Hver syvende kristen er forfulgt

I alt er der 76 lande, hvor der er en høj eller ekstrem grad af kristenforfølgelse. 360 millioner kristne, svarende til hver syvende, anslås nu at være forfulgte i verden, og situationen er den værste i alle de 29 år, som Open Doors har lavet sin årlige opgørelse, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

”Det er umådelig trist læsning. Udviklingen sker på trods af, at en lang række lande – herunder Danmark – har haft øget fokus på problemet. Og vi kan desværre forvente, at stigningen fortsætter, for Talebans succes i Afghanistan har givet islamister i andre lande blod på tanden,” siger René B. Ottesen, generalsekretær i Open Doors Danmark og Færøerne.

Værst syd for Sahara

Ekstremisterne i Taleban inspirerer bl.a. islamister i Afrika. Her er det landene syd for Sahara, der er de værste for kristne.

”Nigeria er for tredje år i træk det land, hvor rå vold mod kristne er værst – og fire ud af fem kristne, som dræbes for deres tro, er nigerianere – 4.650 alene det seneste år,” fortæller René B. Ottesen og fortsætter:

”Alligevel kan hverken kristne eller andre minoritetsgrupper regne med den nigerianske føderale regering, når det gælder deres beskyttelse. Gymnasier, skoler, kirker, landsbyer og samfundsledere er fortsat mål for kidnapninger, drab, skader og ødelæggelse af husdyr og levebrød. Det er både militante fulanier og islamistiske grupper som Boko Haram og Islamisk Stat, der står bag volden landet.,” siger han.

FAKTA: Tal fra World Watch List 2022

Alle tal er kun registrerede begivenheder – de reelle tal er formentlig (langt) højere. Tal fra 2021 i parentes:

 • 5.898 kristne dræbt som følge af deres tro (4.761). 4.650 i Nigeria alene.
 • 5.110 kirker og kirkelige bygninger blev lukket af myndighederne eller angrebet. Heraf var de 3.000 i Kina (4.488).
 • 4.765 kristne blev fængslet uden retssag (2.813).
 • 3.829 kristne blev bortført (1.710).
 • +25.000* kristne blev udsat for fysiske eller psykiske skader som følge af deres tro. inklusive tæsk og dødstrusler – voldtægter og seksuelle overgreb ikke medregnet (+20.000*).
 • +218.000* kristne blev fordrevet fra deres hjem og lokalsamfund (+130.000 ).
 • +25.000 kristne blev tvunget til at flygte fra deres land – +20.000 fra Myanmar alene (+15.000).

* Opgørelsen rummer en række anslåede tal, som alle er konservative skøn

Læs mere om forfølgelse af kristne på opendoors.dk/wwl