Merete Dea Larsen: “Vi skal have ordentligheden og tilliden tilbage i DF”

0
1283
Merete Dea Larsen på vej til søndagens TV-debat mellem formandskandidaterne i Dansk Folkeparti. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

FORMANDSKANDIDATERNE | På søndag skal Dansk Folkeparti vælge ny formand på et ekstraordinært årsmøde i Herning. Forud for årsmødet har ditOverblik stillet en række spørgsmål til kandidaterne om formandsposten, partiet og DFs politiske linje. Her svarer Merete Dea Larsen

OM FORMANDSPOSTEN:

Hvorfor vil du gerne være formand for Dansk Folkeparti?

Jeg har aldrig haft en ambition om at blive formand, men partiet står nu et sted, hvor jeg mener vi igen skal have fokus på partiets ve og vel i stedet for personligheder og personlige ambitioner.

Hvorfor mener du, at du er det bedste bud på en ny formand?

Jeg tror på, at jeg vil kunne bidrage med at skabe samling og give partiet en identitet, som vælgerne vil have tillid til. Det er den kommende formands primære opgave.  Vi skal have genopbygget et solidt fundament, som kan bestå i både modgang og medgang.

Med fundament mener jeg hele organisationen omkring partiet. Det gælder tillidsfolk, medlemmer, medarbejdere og folkevalgte både i Folketinget, regioner, Europaparlamentet og byråd. Jeg tror på, at når vi har skabt en bred fælles forståelse og skabt et ordentligt arbejdsmiljø for alle involverede, vil vi igen være i stand til at øge befolkningens tillid og dermed øge vælgertilslutningen.

Vi må ikke sjuske med dette arbejde, for så vil det være kortvarige succeser, vi vil opnå. Og der vil være en stor risiko for at forsvinde helt, hvis ikke nu, så med tiden. Min ambition er at fremtidssikre Dansk Folkeparti og skabe stabil fremgang.

Merete Dea Larsen, 43 år, er hovedbestyrelsesmedlem i DF og har været medlem af byrådet i Roskilde Kommune siden 2005. I 2015-2019 var hun medlem af Folketinget.

Hvordan vil du som formand genskabe ro og fælles fodslag i DF efter de seneste måneders turbulens?

Opskriften kan skitseres meget simpelt. Vi skal have ordentligheden tilbage. Vi skal have tilliden tilbage. Hvis vi får det, vil der igen være plads til interne uenigheder, som er helt naturlige og hører til i politik. Vi skal vise et samlet Dansk Folkeparti, der er rummeligt i forhold til personligheder, baggrunde, erhvervserfaring og livserfaring. Vi skal dyrke forskellighederne, da det netop er dem, der gør at vælgerne kan spejle sig i os. Vi har alle hver vores charme.

Vi kan komme langt med åbenhed og ærlighed og almindelig god opførsel. Jeg har været mange år i politik – altid i Dansk Folkeparti. Jeg kender politik på godt og på ondt. Jeg har taget slag, bagvaskelse, åbenlyse angreb på min person og meget andet. Alligevel er min ledelsesstil en bevidst naiv tilgang. Jeg bliver nødt til at tro på demokratiet, tro på at mennesker i udgangspunkt ønsker at være ordentlige. Jeg ved godt, at dette desværre ikke altid er tilfældet, og de der ønsker at fortsætte partiskadelig virksomhed, såfremt jeg bliver formand, vil komme til at tage konsekvensen. Men alle vil få en ærlig chance.

“Vi kan komme langt med åbenhed og ærlighed og almindelig god opførsel”

Hvilken rolle ønsker du fremadrettet at spille i DF, hvis du ikke bliver valgt som formand?

Jeg vil spille den rolle en ny formand måtte ønske. Jeg har altid været loyal overfor Dansk Folkeparti. Dette ændrer sig på ingen måde uanset, hvem der måtte vinde formandsvalget.

Merete Dea Larsen bliver interviewet efter valget til hovedbestyrelsen på DFs årsmøde i september 2021. Foto: Carsten Lundager

OM DANSK FOLKEPARTI:

DF fik 8,7 % af stemmerne ved folketingsvalget i 2019 og står pt. til 6-7 % i meningsmålingerne. Hvad er efter din opfattelse den naturlige størrelse for DF, og hvordan skal DF bringes derhen?

Det er rigtig svært at vurdere, hvor vi kommer til at ligge. Én ting er sikkert: Efter dette valg er Dansk Folkeparti forandret for altid. Der er skabt kløfter, der bliver svære at reparere. Derfor mener jeg, det er svært at vurdere den naturlige størrelse. I første omgang handler det om stabilitet og så gerne en støt fremgang, så vi får en størrelse, der placerer os som relevante.

DF har svært ved at få fat i unge vælgere og mangler unge kandidater. Hvad vil du gøre?

Vi skal fortsat have fokus på vores traditionelle emner som indvandringspolitik og ældreområdet. Men vi skal have udbredt vores politik på bl.a. handicap-, familie- og psykiatriområdet. Og vi skal have mere fokus på børn og unge generelt i vores politik. Vi halter efter på de emner, der direkte berører og taler til de yngre vælgere.

Hvilke organisatoriske ændringer vil du gerne lave i DF og hvorfor?

Jeg ønsker først og fremmest et trygt arbejdsmiljø der motiverer til udvikling. Jeg vil arbejde for at skabe et fundament, der sikrer et bedre samarbejde og en rød tråd i den førte politik fra byråd, regioner, Europa-Parlamentet til Folketinget.

Hvordan vil du som formand samarbejde med DFs bagland?

Vi skal have evalueret vores tillidsmandsfora, så vi sikrer, at vores medlemmer og tillidsvalgte føler, det giver værdi, da det, for mig, er enormt vigtigt med den direkte dialog, der bidrager til følelsen af, hvor partiet står ,og hvad der rører sig. Derudover er det vigtigt for mig, at vi sætter ind, når vi oplever uenigheder eller konflikter i vores bagland. Jeg tror på, at vi kan løse meget med de rigtige redskaber. Vores medlemmer og tillidsvalgte skal forstå, hvor meget de hver især betyder for vores parti, særligt hvis man er tillidsvalgt.

“Vi halter efter på de emner, der direkte berører og taler til de yngre vælgere,” mener Merete Dea Larsen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

OM DF’S POLITIK

Hvad er efter din opfattelse den vigtigste årsag til DFs dårlige valgresultater de senere år?

Vi har mistet vælgernes tillid. Vi har haft for mange dårlige sager, så vi ikke fremstår lovlydige, lydhøre og ordentlige. De interne stridigheder har overskygget vores politik. Jeg har fuld forståelse for, at det for mange vælgere må have været svært at tro på, at der har været tid til at gøre sit arbejde for at sikre vores politik udviklet og gennemført med alle de forstyrrende elementer. For fokus har i alt for høj grad været på personer fremfor politik og Dansk Folkeparti.

“Vi har haft for mange dårlige sager, så vi ikke fremstår lovlydige, lydhøre og ordentlige”

Hvorfor er der behov for Dansk Folkeparti i 2022?

Der er i den grad brug for Dansk Folkeparti. Ikke kun i 2022 – men også fremover. Det er der, fordi vi er og bliver det eneste parti med en stram udlændingepolitik kombineret med et stort sociale hjerte. Vi er garantien, for at den politik bliver ført – og ikke kun, når det ifølge dyre analyser virker som et smart politisk træk.

Vi siger tingene, fordi vi mener det helhjertet og altid har ment det, modsat andre som lader sig styre af målinger. Vi er og skal forblive partiet med den brede sammensætning af personligheder, så vælgerne fortsat kan spejle sig i os. Partiet, der siger det folk tænker, inden de selv når at sige det højt. Det er Dansk Folkeparti.

Skal Danmark ud af EU og hvordan?

Dansk Folkeparti har altid haft en meget kritisk tilgang til EU. Danmark har enestående forbehold. Og danskerne er procentuelt meget mere EU-kritiske end det er tilfældet, hvis man kigger på folketingspolitikerne. Den skepsis forsvinder ikke. Og det skal den ikke. Men den skal komme mere til udtryk på Christiansborg. Danmark skal have en mere kritisk tilgang til EU. Vi skal arbejde for at indskrænke EU’s indflydelse og udstille EU, hver gang de kommer med tåbelige tiltag.

Merete Lea Larsen på DFs årsmøde i 2021. Foto: Carsten Lundager

Vi skal bevare dansk suverænitet, og vi skal dyrke enhver mulighed for at opnå opbakning fra andre partier, når EU går for langt. Hvis vi for alvor skal lykkes med at få EU tilbage på et niveau, der giver mening, kræver det et bredt flertal. Det skal dyrkes, så det reelt kan blive en realitet i fremtiden.

Skal DFs udlændingepolitik justeres og hvordan?

Vores politikker skal løbende udvikles. Politik er ikke statisk. Det er udlændingepolitikken heller ikke.

“Vores politikker skal løbende udvikles. Politik er ikke statisk. Det er udlændingepolitikken heller ikke”

Nævn andre politiske områder, hvor du mener, at DFs politik skal justeres?

Jeg mener at al vores politik hele tiden skal udvikles. Jeg tror generelt på, at det vil klæde os ikke at være partiet der lappeløser, men derimod prøver at skabe de grundlæggende forandringer, der skal til for at skabe et bedre og mere logisk samfund uden for meget bureaukrati.

Hvordan skal DF forholde sig til Nye Borgerlige?

Vi skal hilse alle, der deler politikområder med os velkomne. Vi skal altid søge bredest mulig opbakning til vores politik og blot værdsætte, når andre melder sig på banen. Vores selvværd og identitet skal kunne bære at blive kopieret på politikområder.

Hvem skal DF pege på som statsminister, hvis der er borgerligt flertal efter næste folketingsvalg?

I udgangspunktet vil det blive en blå statsminister.

Skal DF være klar til at gå i regering – og på hvilke præmisser?

Vi skal altid være klar til at gå i regering, hvis omstændighederne er til det. Det er åbenlyst. Jeg mener faktisk, at det er en bunden opgave, vores vælgere har givet os.

Skal DF være villig til at vælte en borgerlig statsminister?

Naturligvis. Det er logik, at hvis ikke man har det kort på hånden, er man dårligt stillet.

“Jeg værdsætter politikere, der har en højere dagsorden end egne ambitioner og kan sige tingene meget direkte,” siger Merete Dea Larsen, der her ses ved den tv-transmitterede formandsdebat i søndags. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

OM MERETE:

Hvordan tror du, at dine nærmeste vil beskrive dig?

Energisk, arbejdsom, stædig, løsningsorienteret og ærlig. DF’ helt igennem. Jeg ser helst det store billede og ønsker at gøre Danmark til et endnu bedre land at leve i ved at gøre ting ordentligt og grundigt.

Hvis du har et forbillede som politiker, hvem er så det?

Jeg har ikke et egentligt forbillede. Jeg værdsætter politikere, der har en højere dagsorden end egne ambitioner og kan sige tingene meget direkte.

Når du holder fri, hvordan slapper du så bedst af?

Det bedste jeg ved ,er at nyde et glas vin, imens jeg betragter min dejlige mand lave noget god mad med min familie omkring mig. I den situation vendes dagens begivenheder, og alt ånder ro og afslappethed. Om aftenen ser jeg gerne en god film eller serie på tv eller går en lang tur med naboen.

Se video på DFs facebookside med Merete Dea Larsen her