FORMANDSKANDIDATERNE | På søndag skal Dansk Folkeparti vælge ny formand på et ekstraordinært årsmøde i Herning. Forud for årsmødet har ditOverblik stillet en række spørgsmål til kandidaterne om formandsposten, partiet og DFs politiske linje. Her svarer Morten Messerschmidt
OM FORMANDSPOSTEN:
Hvorfor er du det bedste bud på en ny formand?
Jeg stiller op sammen med Peter Kofod. Vi mener i fællesskab at have et program for, hvordan vi med ny energi og engagement kan få DF tilbage. Vi mener at have ideerne og kræfterne. Men vi kan ikke gøre det alene, og vi stiller os ikke til rådighed for at splitte. Vi vil samle partiet – og vi appellerer til alle om at gøre det samme.
Hvordan vil du som formand genskabe ro og fælles fodslag i DF efter de seneste måneders turbulens?
Kun i fællesskab kan vi gøre Dansk Folkeparti stærkt igen. Og alle, der vil være med til at genskabe vores parti, er velkomne.
OM DANSK FOLKEPARTI:
DF fik 8,7 % af stemmerne ved folketingsvalget i 2019 og står pt. til 6-7 % i meningsmålingerne. Hvad er efter din opfattelse den naturlige størrelse for DF, og hvordan skal DF bringes derhen?
Jeg tror på, at vi kan komme tilbage og igen appellere til en stor del af danskerne. Hvis vi gør os umage. Både med vores politik, vores organisation og vores venskab. For uden det kammeratskab, der altid har kendetegnet Dansk Folkeparti, går alting op i ufred. Det må og skal standses.
“Jeg tror på, at vi kan komme tilbage og igen appellere til en stor del af danskerne”
Vores politiske modstandere skal kunne mærke, at vi er der – og at vi ikke holder os tilbage. Men vores arbejdsprogram har brug for en kærlig opdatering. Og det er ikke kun en opgave for folketingsgruppen. Også her skal baglandet engageres – ikke mindst vore byrødder, som i mange kommuner er lykkedes at lande gode konstitueringsaftaler, som giver DF stor indflydelse lokalt.
DF har svært ved at få fat i unge vælgere og mangler unge kandidater. Hvad vil du gøre?
Et af de områder, der længe har været forsømt, er udviklingen af nye og fastholdelsen af gode talenter. Derfor er jeg glad for, at DF Ungdom har sagt ja til et samarbejde om et helt nyt talentprogram, der kan sikre, at næste generation kommer på plads – både i forhold til folketingsgruppen, men også lokalt og regionalt.
Hvilke organisatoriske ændringer vil du gerne lave i DF og hvorfor?
Partiets bagland skal have mere indflydelse. Derfor vil vi ændre vedtægterne, så der fremover vælges et hovedbestyrelsesmedlem direkte i hver storkreds. På den måde kan Hovedbestyrelsen følge bedre med i, hvad der foregår lokalt og regionalt og bistå bedre, så vi hurtigere kan få rettet fejl og misforståelser, så vi undgår, at noget kører skævt.
Flere lokalforeninger brug for ekstra opbakning fra partiet centralt. Derfor skal vi have et stærkere engagement, hvor partiets medarbejdere hurtigere og med kortere afstand kan bistå, når der er problemer. Konkret foreslår vi, at der ansættes regionale lokalforeningskonsulenter, så ikke alting skal udgå fra Christiansborg.
“Konkret foreslår vi, at der ansættes regionale lokalforeningskonsulenter, så ikke alting skal udgå fra Christiansborg”
Vi foreslår også, at der oprettes en digital live-kanal, hvor vi hyppigt kan orientere baglandet om politiske initiativer og forhandlinger, og hvor ordførerne på Christiansborg hurtigt og direkte kan kommunikere med baglandet – og få vigtig feedback herfra.
OM DF’s POLITIK:
Hvorfor er der behov for Dansk Folkeparti i 2022?
Dansk Folkeparti skal være partiet, der tør sige tingene, som de er. Men vi skal også være partiet, der kan levere resultaterne – fra en bedre social- og ældrepolitik til en strammere udlændingelovgivning og alle vore andre mærkesager.
Skal Danmark ud af EU og hvordan?
Dansk Folkeparti må aldrig lægge skjul på, at vi vil have Danmark ud af EU. I Danmark er det Folketinget, der bestemmer – ikke EU-domstolen eller EU-parlamentet. Derfor skal danskerne spørges, og vi vil foreslå, at Danmark følger briternes vej til igen at blive en uafhængig og fri nation uden snærende bånd fra Bruxelles.
“Dansk Folkeparti må aldrig lægge skjul på, at vi vil have Danmark ud af EU”
Skal DFs udlændingepolitik justeres og hvordan?
Danmark skal have en egentlig udvandringspolitik, så de udlændinge, der med kriminalitet, manglende selvforsørgelse, radikalisering eller illoyalitet mod Danmark har vist ikke at kunne finde sig til rette her, sendes ud af landet.
Især på udlændingeområdet har Menneskerettighedsdomstolen tiltaget sig en uacceptabel stor magt. Derfor skal Danmark ud af de konventioner, som fratager os vores politiske handlefrihed.
Nævn andre politiske områder, hvor du mener, at DFs politik skal justeres?
00ernes mange centraliseringer har gjort, at politi, sundhedsvæsen, retsvæsen og den borgernære velfærd i dag føles som meget langt væk. Vi vil have nærheden tilbage.
Hvem skal DF pege på som statsminister, hvis der er borgerligt flertal efter næste folketingsvalg?
Dansk Folkeparti er et borgerligt parti. Men vi er først og fremmest et folkeparti, der ikke alene skal tale til én vælgergruppe – men til alle, der føler sig danske. Til håndværkeren og den hjemmegående. Til førtidspensionisten og igangsætteren. For Danmark er ikke et aktieselskab, der skal give overskud. Det er vores fædreland. Og det skal vi stå sammen om, uanset hvad vi laver eller hvor vi er i livet.