Martin Henriksen: ”Jeg kan give DF noget af sin skarphed og kant tilbage”

0
1307
Martin Henriksen ankommer til søndagens TV-debat om formandsposten i Dansk Folkeparti. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

FORMANDSKANDIDATERNE | På søndag skal Dansk Folkeparti vælge ny formand på et ekstraordinært årsmøde i Herning. Forud for årsmødet har ditOverblik stillet en række spørgsmål til kandidaterne om formandsposten, partiet og DFs politiske linje. Her svarer Martin Henriksen

OM FORMANDSPOSTEN:

Hvorfor vil du gerne være formand for Dansk Folkeparti?

Fordi jeg kan bidrage med en mere konsekvent ledelsesstil, og fordi jeg i den nuværende situation har de bedste muligheder for at sikre at partiet igen får noget af den skarphed og kant tilbage, som mange danskere i de senere år har savnet hos Dansk Folkeparti

Hvorfor mener du, at du er det bedste bud på en ny formand?

Fordi, at jeg udover at kunne levere resultater på udlændingeområdet, at så har jeg også haft ansvaret indenfor en række af de områder, hvor DF traditionelt har stået stærkt. Jeg har bl.a. forhandlet resultater hjem på ældre- og socialområdet, på skoleområdet. Jeg har vist, at jeg kan levere resultater, som gør en forskel for almindelige mennesker. Og DF har brug for en formand, der også fremadrettet kan skabe resultater til gavn for danskerne.

“Jeg har vist, at jeg kan levere resultater, som gør en forskel for almindelige mennesker”

Hvordan vil du som formand genskabe ro og fælles fodslag i DF efter de seneste måneders turbulens?

Det vil jeg gøre ved at sætte et ledelseshold, som respekterer at tiden med at opbygge alliancer mod hinanden er forbi. Partitoppen skal ikke bekrige hinanden, og en næstformand skal ikke gå målrettet efter at vælte formanden. Der skal til gengæld være en grundlæggende respekt for de roller, som vi hver især har.

Hvilken rolle ønsker du fremadrettet at spille i DF, hvis du ikke bliver valgt som formand?

Det kommer jo an på hvordan situationen efter et formandsvalg, men såfremt jeg ikke bliver formand vil jeg fortsat gerne bidrage til at partiet har en klar og tydelig profil bl.a. på udlændingeområdet.

Martin Henriksen, 41 år (42 på tirsdag), er kommunalbestyrelsesmedlem i Stevns Kommune og medlem af DFs hovedbestyrelsen. Han var medlem af Folketinget 2005-2019, hvor han bl.a. var udlændingeordfører i en årrække. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

OM DANSK FOLKEPARTI:

DF fik 8,7 % af stemmerne ved folketingsvalget i 2019 og står pt. til 6-7 % i meningsmålingerne. Hvad er efter din opfattelse den naturlige størrelse for DF, og hvordan skal DF bringes derhen?

I første omgang ser jeg gerne, at partiet kommer op på 10-12 procent af stemmerne.

DF har svært ved at få fat i unge vælgere og mangler unge kandidater. Hvad vil du gøre?

Jeg synes nu, at DF har flere gode unge kandidater, og de kan være med til at flere unge søger mod partiet.

Hvilke organisatoriske ændringer vil du gerne lave i DF og hvorfor?

Jeg er åben overfor at diskutere om vores tillidsmandsforum burde spille en større rolle. Men det ærlige svar er at jeg først og fremmest vil koncentrere mig om det politiske, og sikre at partitoppen – i modsætning til i dag – fungere. Det vil være mit første punkt, for hvis magtkampene i partitoppen fortsætter, så kan vi lave 100 ændringer uden at det vil rykke noget. Indenfor de seneste to-tre år har partiet lavet flere organisatoriske ændringer og Kristian har været på mange rundture i baglandet, men det har ikke ændret ved partiets situation. Så det vigtigste er først og fremmest at få ledelsen til at fungere. Når det er på plads, så diskuterer jeg gerne nye forslag og ideer.

“Hvis magtkampene i partitoppen fortsætter, så kan vi lave 100 ændringer uden at det vil rykke noget”

Hvordan vil du som formand samarbejde med DFs bagland?

Jeg har siddet i lokale bestyrelser, været frivillig, folketingsmedlem, hovedbestyrelsesmedlem og nu medlem af kommunalbestyrelsen på Stevns. Min pointe er, at jeg kender alle dele af partiet. Det kendskab vil jeg bruge i mit samarbejde med baglandet. Jeg vil med andre ord samarbejde, og tale med alle, som jeg altid har gjort. Jeg vil komme ud og rundt, når der er ønske om det. Sådan vil jeg samarbejde med lokalafdelingerne og medlemmerne. Og så tror jeg, at jeg vil invitere til grillaften og grisefest hjemme på gården, hvor folk kan komme med deres ideer til løst og fast.

Martin Henriksen var medlem af Folketinget 2005-2019. Han er nyvalgt medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune. Foto: Carsten Lundager

OM DF’S POLITIK:

Hvad er efter din opfattelse den vigtigste årsag til DFs dårlige valgresultater de senere år?

Vi har manglet kant og skarphed især i de værdipolitiske og udlændingepolitiske debatter, og så kommer vi ikke udenom at der har været en række møgsager, som har fyldt alt for meget, fordi de ikke er blevet håndteret. Alle disse sager har skygget for de politiske budskaber

Hvorfor er der behov for Dansk Folkeparti i 2022?

Det er der, fordi politikken grundlæggende er den rigtige.

Skal Danmark ud af EU og hvordan?

Vi skal ud af EU, og det skal ske hurtigst muligt. Det vil være et langt sejt træk, og selvom jeg er utålmodig og meget gerne vil ud, således at danskerne kan blive herre i eget hus, så kan der godt gå mange år. Derfor er det vigtigste, som vi kan gøre, det er at udarbejde en strategi for hvordan vi bedst muligt fremføre de argumenter som til sidst vil overbevise danskerne ved en folkeafstemning.

“Vi skal ud af EU, og det skal ske hurtigst muligt”

Skal DFs udlændingepolitik justeres og hvordan?

Jeg mener, at linjen skal skærpes på en række områder. Et eksempel kunne være at DF skærper sin linje og foreslår at Danmark udtræder af Europarådet og Den Europæisk Menneskerettighedskonvention. Det vil bl.a. gøre det nemmere at udvise kriminelle udlændinge.

Martin Henriksen på talerstolen på DFs årsmøde, hvor han blev genvalgt til hovedbestyrelsen. Foto: Carsten Lundager

Nævn andre politiske områder, hvor du mener, at DFs politik skal justeres?

Vi skal have en mere erhvervsvenlig linje, og vi skal markere at vi ønsker skattelettelser til almindelige lønmodtagere. Det skal ikke være i toppen, men til postbudet, lagerarbejderen, social- og sundhedshjælperen og det arbejdende folk generelt. Så skal vi også have større fokus på igen at blive til et parti der løfter de økonomisk dårligst stillede folkepensionister

Hvordan skal DF forholde sig til Nye Borgerlige?

Jeg mener, at vi skal samarbejde med Nye Borgerlige på de områder, hvor vi er enige. Det er vigtigt med et nogenlunde fornuftigt forhold mellem de partier, som kæmper for en stram udlændingepolitik. Det er i Danmarks interesse.

“Jeg mener, at vi skal samarbejde med Nye Borgerlige på de områder, hvor vi er enige”

Hvem skal DF pege på som statsminister, hvis der er borgerligt flertal efter næste folketingsvalg?

DF skal pege på den borgerlige statsminister, som vil give os flest politiske indrømmelser.

Skal DF være klar til at gå i regering – og på hvilke præmisser?

Det er helt afgørende, at vi får DF-politik igennem. Vi skal ikke kun sidde i regering for posternes skyld.

Skal DF være villig til at vælte en borgerlig statsminister?

Ja, naturligvis, hvis det er i forhold til et spørgsmål som betyder meget for os.

“Jeg håber, at mine nærmeste vil sige, at jeg når ellers har tiden til det, så tager jeg mig tid til dem,” siger Martin Henriksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

OM MARTIN PRIVAT:

Hvordan tror du, at dine nærmeste vil beskrive dig?

Det skal du næsten spørge dem om, men jeg håber da at de vil sige at jeg når ellers har tiden til det, at så tager jeg mig tid til dem. Jeg læste engang i en bog, at tid er lig med kærlighed. Så brug tiden på dem, som du elsker.

Hvis du har et forbillede som politiker, hvem er så det?

Hvis jeg skal nævne en, så bliver det helt sikkert Søren Krarup

Når du holder fri, hvordan slapper du så bedst af?

Jeg går ture og meget gerne ude ved Stevns klint. Og det kan også være med en serie eller en god film. Men det er snart lang tid siden, at jeg har holdt rigtig fri. Men når det er, så kan det også være noget med familien eller svigerfamilien. Det behøver ikke være noget vildt. Det kan være camping eller bare en hyggelig middag.

Se video på DFs facebookside med Martin Henriksen her

Martin Henriksen fotograferet på vej til søndagens TV-debat om formandsposten i Dansk Folkeparti. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix