Storbritannien oplever stærk vækst efter Brexit

0
2692
Regnvejr over London, her ved Millennium Bridge. Rent økonomisk skinner solen dog på Storbritannien, der har mere gang i økonomien end tilfældet er for EU. Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Brexit tegner til at blive en god forretning for briterne. Eksporten til EU har genvundet det tabte og væksten er nærmest kinesisk

For anden måned i træk var den britiske samhandel med EU-blokken på samme niveau eller over niveauet fra Brexit. I juni solgte briterne varer og tjenesteydelser for 125 milliarder kroner til EU-landene. Importen fra EU steg endnu mere til 167 milliarder kroner.

Det sidste skyldes at der er betydeligt bedre gang i økonomien i det selvstændige Storbritannien sammenlignet med den tungsindige økonomi på fastlandet. Som tingene kører, kan briterne forvente en samlet vækst i økonomien i år på syv procent. Det ligger på højde med USA og langt over snittet i EU – sammenlignet med Tyskland er væksten tre gange så stor.

Væksten skyldes i høj grad byggeri, der ligger næsten en femtedel højere end for et år siden. Det skyldes så igen en voksende tillid til fremtiden både blandt britiske huskøbere og virksomheder.

Mest brutale fald

I det hele taget har bruddet med EU være en meget mindre udfordring end forventet økonomisk set. Generne er mere praktiske og personlige, som når lastbiler må vente i dage på at komme igennem den franske told. Eller som nu hvor briterne igen skal betale overpris for at bruge deres mobil i selve EU – også selvom de har et britisk abonnement gennem et tysk selskab som Vodafone.

Omvendt har Covid-19 kostet dyrt i menneskeliv og tabt økonomi. Da restriktionerne for alvor slog igennem sidste sommeren, faldt værdien af alt der skabes i Storbritannien – det såkaldte bruttonationalprodukt – med over 18 procent på en måned. Der var det mest brutale fald, som britisk økonomi har oplevet siden Anden Verdenskrig.

Kilder: Bloomberg, Reuters, Statista