Morten Messerschmidt overrasket over dom: Ligner ny retsstilling

0
2296
Morten Messerschmidt taler med de fremmødte journalister, da han forlader Retten i Lyngby efter domsafsigelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt anker byretsdommen i Meld og Feld-sagen. “Det er første gang man gør ansvaret for tilbagebetalinger af EU-støtte strafbart,” skriver han på Facebook

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt tøvede ikke et sekund, da han fredag eftermiddag i byretten i Lyngby blev kendt skyldig og dømt i den såkaldte Meld og Feld-sag. Messerschmidt meddelte omgående via sin advokat Peter Trudsø, at han anker dommen. En dom, der lyder på seks måneders betinget fængsel for misbrug af EU-midler og dokumentfalsk.

“Jeg er selvfølgelig overrasket og har hele tiden troet på, at jeg ville blive frifundet. Det er også derfor, at jeg øjeblikkeligt anker dommen,” sagde Morten Messerschmidt, da han kom ud til de mange ventende journalister efter domsafsigelsen.

Sagen drejer sig om et EU-tilskud på ca. 98.000 kroner, som i 2015 blev udbetalt via det europæiske parti Meld til afholdelse af en EU-konference i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

I følge Morten Messerschmidt var konferencen en “joint event” mellem Meld og Dansk Folkeparti. Men i følge dommerne var der “hverken formelt eller reelt” tale om en konference. Derfor var der i følge anklagemyndigheden reelt tale om et EU-tilskud til et nationalt parti, hvilket er i strid med reglerne.

“Vi anker dommen, fordi vi regner med, at det kan føre til frifindelse. Det her er første gang, ikke bare i Danmark men i hele EU, at man fortolker det EU-retsgrundlag, som regulerer de europæiske partier. Derfor er jeg forundret over, at man er kommet frem til den her afgørelse,” sagde Morten Messerschmidt til journalisterne.

Første gang

På sin Facebookside uddyber Morten Messerschmidt, hvorfor han undrer sig over afgørelsen:

“Selvom jeg nu vil læse dommen i detaljer, er det min vurdering, at der er tale om en ny retsstilling,” skriver han – og fortsætter:

“Som det har været beskrevet mange steder, hører det ikke til sjældenhederne, at partier må betale eu-støtte tilbage – hvad end det er støtte fra Europanævnet eller direkte fra EU. Dette er imidlertid første gang – ikke bare i Danmark, men i hele EU – at man gør ansvaret for sådanne tilbagebetalinger strafbart. Alene derfor bør sagen vurderes af Østre Landsret”.

Morten Messerschmidts advokat Peter Trudsø ankommer til Retten i Lyngby kort før domsafsigelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Takker for opbakning

På Facebook takker Morten Messerschmidt for den opbakning, han har fået, mens sagen har kørt ved byretten:

”Jeg vil gerne takke for den utrolige varme og opbakning, jeg har mødt igennem de seneste uger. Søde og opmuntrende hilsener på gaden, spontane blomster, breve og mails. Det har varmet både Dot og mig, og har været med til at give kræfter til den fortsatte kamp,” skriver han.

En af dem, der udtrykker sin støtte, er MF-kollegaen Hans Kristian Skibby. På Twitter skriver han:

“Min tillid til Morten er 100% intakt og jeg bifalder hans ankesag til landsretten”.

https://twitter.com/Hans_Kr_Skibby/status/1426182433934880772?s=20