DF-spidskandidat vil have folkeafstemning om naturnationalpark

0
3871
Krondyr lever frit i Nationalpark Thy. Ib Poulsen frygter, at det vil presse dyrene ind på landmændenes marker, hvis en del af området skal indhegnes til naturnationalpark. Foto: Jens Kristian Kjærgaard / Nationalpark Thy

Der er stor folkelig modstand i Thisted Kommune mod planer om at gøre en del af Nationalpark Thy til naturnationalpark. DFs lokale spidskandidat Ib Poulsen foreslår, at der holdes en vejledende folkeafstemning om planerne i forbindelse med kommunalvalget

Når borgerne i Thisted Kommune går til kommunalvalg den 16. november, skal de samtidig deltage i en vejlendende folkeafstemning om ”Naturnationalpark Thy”.

I hvert fald hvis det står til Ib Poulsen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti og spidskandidat til kommunalvalget.

Ib Poulsen ser kritisk på planer om at gøre en del af Nationalpark Thy til en af de 15 naturnationalparker, som regeringen støttet af venstrefløjen vil skabe. Det samme gør mange andre Thisted-borgere. Derfor er det kun rimeligt, at de får mulighed for at tage stilling til planerne, mener Ib Poulsen.

”Der er stor lokal modstand. Jægere, landmænd, naturelskere osv. – folk der har levet deres liv her i mange år – synes det er et voldsomt indgreb i naturen. Derfor bør de have  mulighed for at give deres mening til kende,” siger han.

Skubber dyrene ud på markerne

Naturnationalparken skal i givet fald ligge på statsejede arealer i Nationalpark Thy, der strækker sig fra Thyborøn i syd til Hanstholm i nord. Naturnationalparken skal indhegnes med ”store græssende dyr, urørte skove og masser af plads til, at vilde dyr og planter kan trives”, som det hedder. Det skal ske for at ”skabe mere plads til naturen og bedre vilkår for biodiversiteten”. Men bag de idylliske formuleringer frygter kritikerne, at der bliver problemer både indenfor og udenfor hegnet.

”Hvis man indhegner et område, så de rådyr, krondyr osv., der lever her i forvejen, ikke kan bevæge sig frit omkring, skubber man dyrene ind på markerne, hvor landmændene bliver nødt til at indhegne deres område,” mener Ib Poulsen.

Det er kun rimeligt, at borgerne får mulighed for at tage stilling til planerne om en naturnationalpark, mener Ib Poulsen, der spidskandidat om medlem af kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti i Thisted.

Sporene skræmmer fra Mols Bjerge

I Mols Bjerge har den første naturnationalpark vakt voldsom debat, fordi udsatte heste og kvæg har skullet klare sig uden foder og hjælp fra mennesker. Det har ført til scener med udmagrede, sultende dyr, hvilket har fået vrede naboer til at trodse biologerne og fodre de sultne dyr. Ib Poulsen kalder Mols Bjerge et skræmmebillede. Han frygter lignende tilstande i Naturnationalpark Thy, hvor han heller ikke bryder sig om ideen om at fælde træer for at fokusere på den oprindelige beplantning.

”Naturen har det med at klare sig selv. Så snart mennesker blander sig, går det galt. Indhegning og fjernelse af træer har efter min mening ikke noget med biodiversitet at gøre,” siger Ib Poulsen.

Læs også:

Pia Kjærsgaard: Heste skal ikke sulte og dø for at få flere blomster