Messerschmidt klager over dommer – likede Facebook-opslag, der svinede ham til

0
3430
Morten Messerschmidt taler med pressen efter fredagens domsafsigelse i Retten i Lyngby. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Retsformanden i byretssagen mod Morten Messerschmidt likede opslag fra Søren Pind, der betegnede Messerschmidt som æreløs, fordi han fortsætter som DF-næstformand. Nu vil Messerschmidts advokat klage over dommeren

Søren Holm Seerup, der fredag som retsformand ved Byretten i Lyngby afsagde dommen over Morten Messerschmidt i Meld og Feld-sagen, bliver nu centrum for en klage til Den Særlige Klageret.

Det er Morten Messerschmidts advokat Peter Trudsø, der sender klagen, og baggrunden er ganske prekær: Det handler om, at Søren Holm Seerup har liket et opslag på tidl. Venstre-minister Søren Pinds private Facebookside, hvor Pind kalder det æreløst, at Morten Messerschmidt efter byretsdommen fortsætter som næstformand for Dansk Folkeparti.

“Ære spiller ikke længere en rolle i politik. Eller i samfundet,” skriver den tidligere minister og nævner eksempler på sager med manglende politiske konsekvenser, heriblandt Morten Messerschmidt.

“Messerschmidt fortsætter som DF-næstformand, skønt en idømt fængselsstraf,” skriver Søren Pind.

Har slettet sit like

Søren Holm Seerup er barndomsven med Søren Pind – de har gået i skole sammen på Bornholm – og han er en af de facebookvenner, der liker opslaget. Søren Holm Seerup sletter dog sit like, da Ekstra Bladet lørdag kontakter ham for en kommentar.

“Jeg bifaldt opslagets generelle budskab, ikke den specifikke del, som du refererer til. Jeg ønsker ikke den slags misforståelser, hvorfor jeg har fjernet dette ‘like’ igen. Tak for at gøre mig opmærksom på forholdet,” skriver Søren Holm Seerup til Ekstra Bladet.

Morten Messerschmidt og hans advokat Peter Trudsø mener ikke, at retsformandens like kan undskyldes som en misforståelse. Til Berlingske siger Peter Trudsø, at ”min klient er meget stødt over det like, som Søren Holm Seerup har givet”. Han bebuder nu en klage til Den Særlige Klageret.

”På den korte bane må vi se, hvad klageretten mener, men på den længere bane kan det rejse et spørgsmål om, hvorvidt dommeren har været fuldstændig upartisk i den her sag,” siger Peter Trudsø.

“På den længere bane kan det rejse et spørgsmål om, hvorvidt dommeren har været fuldstændig upartisk i den her sag”

Peter Trudsø, advokat for Morten Messerschmidt, til Berlingske
Morten Messerschmidts advokat Peter Trudsø ankommer til Retten i Lyngby i fredags. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Når ud til mange

At det er skrevet på en privat facebookside, er ikke en formildende omstændighed, mener advokaten.

”Jeg gætter på, at Søren Pind har en del følgere, selv om det er en privat profil, og jeg tænker også, at at hans omgangskreds favner bredt. Så hvis man som dommer liker noget på en sådan profil, så tror jeg ret hurtigt, at man kommer frem med sit budskab på en meget synlig måde overfor mange mennesker,” siger Peter Trudsø til Berlingske.

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard mener, at retsformanden er gået langt over stregen. Hun siger til Ekstra Bladet, at det er uværdigt og en grov krænkelse,

”Har dommeren siddet og haft den opfattelse under hele retssagen, så er det godt nok stærkt, stærkt kritisabelt. Jeg mener slet ikke, at domsmands-systemet kan være tjent med det her. Jeg forventer en stærk reaktion fra de berørte parter,” siger Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard: Han er ikke neutral

Morten Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel i sagen, hvor han var tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk. Han har omgående anket dommen til landsretten. Pia Kjærsgaard mener, at retsformanden med sin støtte til Søren Pinds opslag har vist, at han ikke er neutral.

”Det er jo en personlig opfattelse og bestemt ikke neutralt, og hvis der er noget, der skal være neutralt, så er det retssystemet. Det her viser klart, at han ikke bryder sig om Morten Messerschmidt,” siger hun til Ekstra Bladet.

Qvortrup: Helt bizart

Ekstra Bladets historie har i øvrigt fået Søren Pind op i det røde felt. Han mener, at det er krænkelse af de presseetiske regler, når Ekstra Bladet citerer fra hans private facebookside. Han skrev lørdag på Twitter i en kommentar til Ekstra Bladets chefredaktør Henrik Qvortrup, at “det her er en krænkelse af pressenævnets regler og du ved det. Jeg skal bede dig øjeblikkelig nedtage artikel og opslag”.

Henrik Qvortrup svarede dog igen ved at skrive, at Ekstra Bladet fastholder sin historie, fordi de mener den er af væsentlig samfundsmæssig interesse. Qvortrup skrev samtidig følgende personlige kommentar:

“Det her er noget rod. En dommer skal holde sig til det juridiske og ikke komme med holdninger, der kan så tvivl om objektivitet. Helt bizart, at dommeren takker EkstraBladet for at gøre ham opmærksom på sagen. Utroligt, at tanken ikke faldt ham selv ind”.

Læs også:

Thulesen Dahl: Morten kan fortsætte sit politiske arbejde

Morten Messerschmidt overrasket over dom: Ligner ny retsstilling