Søren Espersen om Afghanistan: De ville ikke os og vores levevis

0
2942
Taleban-krigere fotograferet foran Hamid Karzai Internationale Lufthavn i Kabul mandag den 16. august. Foto: REUTERS/Stringer

Man kan ikke påtvinge folk demokrati, når de ikke vil have det, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen i interview med Ræson

Slaget er tabt – afghanerne er et folk, der ikke vil besejres.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen gør i netmediet Ræson status over situationen i Afghanistan. Han ikke er overrasket over, at Taleban nu atter er ved magten, trods næsten 20 års kamp mod den ekstremistiske bevægelse, der indtil 2002 drev Afghanistan som et middelalderligt sharia-styre.

”Det er væsentligt at sige, at man ikke kan påtvinge et folk demokrati, når de ikke vil have det. Demokrati skal ikke komme ovenfra som en militær indsats. Det skal gro ud af folket selv, hvis man selv ønsker det. Og der må man sige, at det afghanske folk ikke ønsker demokrati. De ser på vores styreform, som noget der er svagt og pinligt. Man ser på Taliban, som nogen der holder fast på koranen og Sharia-loven. Det tror jeg, en stor del af den afghanske befolkning er glade for,” siger Søren Espersen til Ræson.

De ville os ikke

Ifølge Espersen har de multinationale styrker været oppe imod et land, som ikke ville Vesten og vores styreform. Et synspunkt, Søren Espersen tidligere har gjort gældende, blandt andet i et tv-interview tilbage i 2006.

Søren Espersen er udenrigsordfører for Dansk Folkepati. Foto Steen Brogaard

”Det blev der ikke lyttet til. Der var stor interesse i at sige, at vi sagtens kunne indføre demokrati, lave pigeskoler – alle de her ting, som vi synes er godt og rigtigt. Som også mange afghanere givetvis synes er rigtig, nu hvor de har duftet til det. Men den menige afghanske befolkning helt ude på landet, tror jeg, er glade for det, der sker i øjeblikket. Gad vist om ikke også vi snart vil se billeder, hvor Talibans styrker bliver tiljublet på vej ind i Kabul. Det tror jeg,” siger Søren Espersen til Ræson.

“Gad vist om ikke også vi snart vil se billeder, hvor Talibans styrker bliver tiljublet på vej ind i Kabul”

DF-ordføreren mener dog ikke, at den danske indsats i Afghanistan har været forgæves. Det var som bekendt terrorbevægelsen Al-Qaedas angreb på USA den 11. september 2001, der førte til krigen mod Taleban, der lod Al-Qaeda drive træningslejre i Afghanistan. Krigen mod Taleban har derfor reduceret terrortruslen fra Al-Quada, mener Søren Espersen. Af samme grund mener han, at Nato skal være klar til bombe, hvis der Taleban og Al-Quada igen etablerer terroristlejre i Afghanistan.

Ræsons interview med Søren Espersen kan læses her (kræver abonnement)