Søren Espersen: Nationale mesterværker ryger ud af Højskolesangbogen

0
4991
Søren Espersen har kigget i gamle udgaver af Højskolesangbogen og kan konstatere, at en stribe store fædrelandssange er forsvundet i nyere udgaver.

Det tynder ud i de nationale og kristne sange i Højskolesangbogen. I stedet kan en sang om ramadan være på vej. DFs næstformand Søren Espersen ryster på hovedet af udviklingen for Højskolesangbogen 

En gang var den fyldt med sange om fædrelandet og bibelhistorien. Men gennem årene er den nationale sangskat sevet ud af Højskolesangbogen, som nu i stedet kan komme til at indeholde Isaam B-sangen “Ramadan i København”, når næste udgave kommer på gaden i 2020.

Hovedrystende, mener Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen. Han har bladret i gamle udgaver af Højskolesangbogen og kan konstatere, at der bliver længere mellem de nationale sange, eller mesterværkerne, som Søren Espersen betegner dem. Det fortæller han i en video på Youtube:

Som Søren Epsersen spørger: Hvor er sange som Helge Rodes “Det store hav omspænder jorden” (“Fjorden, Hjem til Danmark”, fra 1923, red.), Bjørnstjerne Bjørnsons “Jeg kører frem gennem strålefryd” eller “Kongernes Konge” fra 1848, der spilles hver gang en dræbt soldat bringes hjem til Danmark.

“Stor kunst, men væk med det. Det er tendensen. I stedet kommer en ramadansang, der kunstnerisk elendig,” siger Søren Espersen, som i videoen synger lidt af de gamle sange.

Ramadansangen er skrevet på opfordring fra Højskolesangbogens sangsbogsudvalg, som har ønsket nogle bud på nye sange til næste udgave. Ud over Isaam B har Ôzcan Ajrulovski, Anders Greis og Nana Jacobi medvirket til sangen, der slutter sådan her:

Stjernerne kigger ned
Kroppen vender syd øst panden mod tæppet
ordene der søger trøst
lys på lys
taknem’lighed i hans navn
hånd ved hånd
nu rammer dagen København
Ramadan i Danmark
Ramadan i Danmark

At Søren Espersen hverken synes om sangens kvalitet eller budskabet, lægger han ikke skjul. Som han slutter med at sige:

“Jeg fatter ikke, hvad islam skal i Højskolesangbogen. Gør du?”.

Læs også: “Det er et forræderi mod alt, hvad Højskolesangbogen står for”