Traumatiserede betjente skal sidestilles med soldaterveteraner, mener politiforeningen. Oplagt, mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup. Flere andre partier bakker op

”Passer vi på dem, som passer på os?”. Det spørgsmål stiller Berlingske i en artikelserie om danske politifolk. Serien handler om de betjente, som rammes af Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD) og andre alvorlige lidelser i tjenesten. Og svaret er flovt: Nej, vi passer ikke særligt godt på de betjente, som passer på os.

Tag for eksempel betjenten Michael Junker, som i 30 år kørte som betjent på Københavns Vestegn, ofte om natten. For 15 år siden var han den første, som en tidlig morgen nåede frem til en kvinde, der var blevet dræbt af ekskæresten. Han fandt også drabsmanden, der havde skudt sig selv, og senere kom det frem, at manden også havde skudt sin hund og sin 15-årige søn.

Den sag gav Michael Juncker et knæk, og i 2014 bukkede han definitivt under og måtte sygemeldes med PTSD. Han er i dag pensioneret, og han siger til Berlingske, at han har savnet anerkendelse fra ledelsen:

”Det skal erkendes fra ledelsen og regeringen, at politifolk bliver ramt af PTSD. At det er ok. At vi, som lider under det, måske er de bedste til at hjælpe hinanden. Det her handler ikke om misundelse, men der bliver gjort langt mere for soldater (…) Jeg har knoklet på alle tider af døgnet for at hjælpe andre. Da jeg selv fik brug for hjælp var der ikke meget til mig,” siger Michael Juncker, som ud over anerkendelse anbefaler en økonomisk kompensation til politiveteranerne.

“Da jeg selv fik brug for hjælp var der ikke meget til mig”

Michael Juncker, pens. betjent, til Berlingske

Politikere: Betjente skal hjælpes

Nødråbet fra betjentene bliver hørt på Christiansborg. Dansk Politiforening har foreslået, at PTSD-ramte betjente sidestilles med soldaterveteraner. Dét forslag bakker Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup op:

”Det er helt oplagt at man skal udviklet tilbud og støtte til politiveteraner helt på linje med soldaterveteraner. Og det er i øvrigt ikke nyt. Det er noget, politiveteraner har talt for i årevis. Men mig bekendt ligger sagen lidt stille,” siger Peter Skaarup til Berlingske.

En arbejdsgruppe under Justitsministeriet skulle have fremlagt en række initiativer inden udgangen af 2018. Men det er endnu ikke sket. Derfor vil Peter Skaarup nu bede den nye justitsminister Nick Hækkerup (S) om at redegøre for, hvor langt arbejdsgruppen er kommet.

Enhedslistens Rosa Lund bakker op om, at der skal ske noget, og Venstres nye retsordfører Inger Støjberg siger til Berlingske, at ”tiden er kommet til at vi hjælper og anerkender de betjente, som har lidt skade”.

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus siger, at ”det er noget vi lytter meget opmærksomt til” og justitsminister Nick Hækkerup erklærer sig villig til at se nærmere på indsatsen.