Internt EU-notat: Marrakech-erklæringen er juridisk bindende

0
4830
Danmark tilsluttede sig Global Compact-aftalen på et møde i Marokko i december 2018.

Lækket notat fra EU-Kommissionens juridiske tjeneste vurderer, at FNs omstridte migrantaftale er juridisk bindende. DF og Konservative: “Regeringen og Løkke talte mod bedre vidende”. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviser at notatet ændrer noget

Var det juridisk bindende, da Danmark og en stribe andre europæiske og afrikanske lande i december 2018 tilsluttede sig den såkaldte Marrakech-erklæring om migration?

Nej, fastslog regeringen og en stribe eksperter dengang. Ja, mente bl.a. Dansk Folkeparti, som advarede om at aftalen ville øge indvandringen til Europa.

Nu viser et internt EU-notat, som Berlingske omtaler, at EU-systemet selv opfatter aftalen som juridisk bindende. Notatet fra EU-Kommissionens juridiske tjeneste udtrykker ikke officielt EU-Kommissionens holdning. Men det viser, hvordan kommissionens egne jurister læser den 36 sider lange migrationspagt. Og hos dem er der ikke i tvivl. Juristerne skriver – med Berlingskes ord – sort på hvidt at:

”…vedtagelsen af GCM (migrationspagten) har retslige virkninger for EU’s udviklingspolitik”.

Skarpe reaktioner fra DF og K

EU-notatet udløser skarpe reaktioner hos både Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. De konservatives udlændingeordfører Naser Khader advarede mod at Danmark tilsluttede sig Marrakech-aftalen, og han siger i dag sådan her til Berlingske:

”Jeg synes, at de nye oplysninger viser, at man enten talte imod bedre vidende. Eller også så fortalte man ikke sandheden”.

”Jeg synes, at de nye oplysninger viser, at man enten talte imod bedre bidende. Eller også så fortalte man ikke sandheden”.

Naser Khader (K), udlændingeordfører

”Det her viser, at Løkke bandt os noget på ærmet, da han sagde, at erklæringen ikke ville få konsekvenser,” siger Morten Messerschmidt, og fortsæter:

”Det her notat viser, at pagten vil blive løftet op til reel lovgivning. Når det fra et dansk synspunkt er bekymrende er det fordi regeringen, da den skrev under, højt og helligt lovede, at det kun var en politisk hensigtserklæring, der ikke var bindende”.

Advarede regeringen

Morten Messerschmidt var medlem af EU-parlamentet, da Danmark sidste år tilsluttede sig Marrakech-erklæringen. Dengang advarede han og sagde sådan her til ditOverblik:

”Aftalerne indeholder en hel stribe løfter, som skaber berettigede forventninger på den anden side af Middelhavet om, at det bliver lettere fx at søge arbejde i EU/Danmark. Det spørgsmål, man derfor må stille regeringen er: hvis man virkelig ikke vil ændre et komma i loven, hvorfor så skrive under på disse aftaler”.

Den 36 sider lange erklæring, der officielt bærer titlen Global Compact for Migration, indeholder en masse fælles målsætninger om migration, ligebehandling, respekt osv. Den skal være med til at styrke kontrollen med den illegale migration, men erklæringen er blevet kritiseret for sit positive sprogbrug i forhold til migration og for at tale for en multikulturel dagsorden. I et afsnit anbefales det f.eks. at:

”…støtte multikulturelle aktiviteter gennem sport, musik, kunst, kulinariske festivaler, frivilligt arbejde og andre sociale arrangementer, der vil styrke forståelse og anerkendelse af indvandrerkulturer”.

Løkke: Absurd tanke

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det var Løkke selv, der rejste til Marokko for at tilslutte sig FN-pagten i december. Det skete efter en ophedet diskussion i Danmark, hvor Dansk Folkeparti indkaldte statsministeren til en forespørgselsdebat i Folketinget. Her afviste Løkke, at aftalen ville svække Danmarks muligheder for at føre en stram udlændingepolitik:

”Min regering er garant for en stram udlændingepolitik. På denne baggrund er det en fuldstændig absurd tanke, at vi skulle være parat til at underskrive et dokument, der vil begrænse vores frihed til at føre netop den politik. Så lad mig slå fast: FNs migrationspagt er ikke juridisk bindende, skaber ikke ny lov i Danmark, ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

En række EU-eksperter gav dengang Løkke ret, og en EU-ekspert, Bugge Thjorbjørn Daniel, der er lektor i EU-ret ved Syddansk Universitet, afviser i dag overfor Berlingske, at notatet ændrer noget. Han siger, at da det hverken er en dom eller en afgørelse, har det ikke autoritet til at fastslå, hvad der gælder eller ej.

Udenrigsminister: Ikke Kommissionens holdning

Morten Messerschmidt har rejst spørgsmålet om EU-notatet overfor udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Ministeren skriver i et svar:

”Det kan bekræftes, at Udenrigsministeriet har kendskab til den i spørgsmålet nævnte interne vurdering udarbejdet af Kommissionens juridiske tjeneste, som også tidligere har været omtalt i medierne. Kommissionen har i den forbindelse ad flere omgange tidligere understreget, at der er tale om et lækket, internt dokument, der ikke afspejler Kommissionens officielle holdning, og at GCM efter Kommissionens vurdering er ikke retligt bindende og ikke pålægger landene forpligtelser”.

Du kan læse hele Global Compact for Migration-erklæringen på dansk her: Global Compact dansk

Læs også:

DF vil have garanti fra minister om Marrakech-aftale

Afrika og Europa tolker Marrakech-aftale vidt forskelligt

Ni EU-lande siger nu nej til at underskrive FN’s migrantaftale

Regeringen står fast på ja til Marrakech, men der er skepsis i egne rækker