DF vil have garanti fra minister om Marrakech-aftale

0
2817
Morten Messerschmidt, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti kalder udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd, efter at det er kommet frem, at EU’s jurister mener at omstridt FN-migrantpagt er juridisk bindende. Dansk Folkeparti har længe advaret om, at aftalen vil øge indvandringen. ”Det her vil få enorm betydning,” advarer Morten Messerschmidt

Et lækket dokument fra EU-Kommissionens Juridiske Tjeneste får nu Morten Messerschmidt (DF) til at kalde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i samråd i Folketingets Europaudvalg. Dokumentet handler om den omstridte FN-migrationspagt, som Danmark tilsluttede sig i december 2018 sammen med lande fra bl.a. EU og Afrika.

Dengang afviste den danske regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen, at FN-pagten med navnet ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” (GCM) var juridisk bindende. Men i det lækkede notat siger EU-juristerne det stik modsatte. Derfor vil Morten Messerschmidt nu have Jeppe Kofod til at svare på, om han kan garantere, at migrationspagten, kendt som Marrakech-aftalen, ikke har juridisk betydning for hverken EU eller medlemslandene.

”Jeg vil have garanti for, at regeringen stadig mener det, den sagde i december 2018. Men jeg vil også have ministeren til at forpligte sig til at gå til EU-kommissionen og få en garanti,” siger Morten Messerschmidt til ditOverblik.

Selv er han overbevist om, at Marrakesh-aftalen er juridisk forpligtende. Det sagde han og Dansk Folkeparti allerede inden Danmark tilsluttede sig aftalen, som DF frygter vil øge indvandringen. Og det er præcis, hvad der står i det 10 sider lange, lækkede dokument, som den juridiske tjeneste udarbejdede i februar 2019.

Blandt andet står der på side 9:

”Det må derfor konkluderes, at GCM har retlige virkninger, da det er i stand til at have en afgørende indflydelse på indholdet af EU-lovgivning”.

Vil blive grundlag for EU-arbejdet

Udenrigsministeren har i et skriftligt svar afvist, at notatet ændrer noget, og en EU-ekspert, Bugge Thjorbjørn Daniel, sagde tirsdag til Berlingske, at ”da det hverken er en dom eller en afgørelse, har det ikke autoritet til at fastslå, hvad der gælder eller ej”.

Men den analyse giver Morten Messerschmidt ikke meget for:

”Hvis man ved det mindste om, hvordan EU-kommissionen arbejder, så vil man vide, at når Kommissionen har fået det juridiske grundlag fastslået fra den juridiske tjeneste, vil det være grundlaget for deres arbejde. Den Juridiske Tjeneste er en af de mest betydningsfulde EU-institutioner. Derfor vil vi også komme til at se, at dette notat vil indgå i EU-domstolens arbejde,” siger Morten Messerschmidt.

“Når Kommissionen har fået det juridiske grundlag fastslået fra den juridiske tjeneste, vil det være grundlaget for deres arbejde”

Morten Messerschmidt (DF), EU-ordfører

”Vil få uhyre stor betydning”

Kommissionen har udtalt, at notatet ikke udtrykker kommissionens officielle holdning, men Morten Messerschmidt mener, at kommissionen lige nu udtaler sig meget nølende på grund af de forestående kommissærhøringer i EU-parlamentet:

“Kommissionen skal ikke have noget klinket på nuværende tidspunkt. Men når først de nye kommissærer sidder komfortabelt i stolene, vil Marrakesh-aftalen få uhyre stor betydning,” mener Morten Messerschmidt.

Danmark tilsluttede sig Global Compact-aftalen på et møde i Marokko i december 2018.

Ifølge notatet gælder aftalen for hele EU, også de lande, der ikke tilsluttede, herunder Ungarn. Også Danmark vil være omfattet af EU-lovning, der påvirkes af Marrakesh-aftalen, trods vores retslige forbehold. Det mener Morten Messerschmidt i hvert fald:

”Det vil indgå i EU’s koordinerende politik, så det vil komme til at trække EU i en mere føderal retning. Det vil påvirke områder, hvor landene ikke troede, at de havde afgivet magt til EU. Når dansk lovgivning kommer på tværs af EU-lovgivning, er det normalt EU der trækker det længste strå. Så jeg er meget bekymret. Det kan få betydning over en bred kam, både i forhold til migration men også i forhold til f.eks. udviklingsbistand”.

Aftale ser positivt på migration

Den 35 sider lange Marrakesh-aftale indeholder en masse fælles målsætninger om migration, ligebehandling, respekt osv. Den skal være med til at styrke kontrollen med den illegale migration, men erklæringen er blevet kritiseret for sit positive sprogbrug i forhold til migration og for at tale for en multikulturel dagsorden. Morten Messerschmidt spår, at aftalen vil blive brugt af kræfter, der ønsker mere indvandring til Europa.

”Det bliver sværere, hvis ikke umuligt, at stramme udlændingepolitikken på EU-plan. Hvis man f.eks. forestiller sig, at EU-parlamentet skulle foreslå tiltag for at begrænse migrantstrømmen, vil Kommissionen nu kunne sige, at det ikke vil kunne lade sig gøre”.

Men generelt ønsker EU-landene vel at begrænse indvandringen til Europa?

”FN-pagten ser migration som et positivt bidrag til at løse fattigdomsproblemerne, og mange i EU-parlamentet taler om migration som en nødvendighed. Så der er mange kræfter, der ønsker en lempeligere migrationspolitik på EU-plan. Derfor er det kæmpe stort problem, at vi nu har en juridisk bindende aftale,” mener Morten Messerschmidt.

Minister: Ændrer ikke noget

I det skriftlige svar, som udenrigsminister Jeppe Kofod 29. juli sendte til FOlketinget efer et spørgsmål fra Morten Messerschmidt, skriver ministeren at:

“Det kan bekræftes, at Udenrigsministeriet har kendskab til den i spørgsmålet nævnte interne vurdering udarbejdet af Kommissionens juridiske tjeneste, som også tidligere har været omtalt i medierne. Kommissionen har i den forbindelse ad flere omgange tidligere understreget, at der er tale om et lækket, internt dokument, der ikke afspejler Kommissionens officielle holdning, og at GCM efter Kommissionens vurdering er ikke retligtbindende og ikke pålægger landene forpligtelser”.

“Der er tale om et lækket, internt dokument, der ikke afspejler Kommissionens officielle holdning”

Udenrigsminister Jeppe Kofoed i et skriftlig svar til Folketinget

Da FN-pagten blev diskuteret i Folketinget forud af Danmarks tilslutning, sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen:

”Min regering er garant for en stram udlændingepolitik. På denne baggrund er det en fuldstændig absurd tanke, at vi skulle være parat til at underskrive et dokument, der vil begrænse vores frihed til at føre netop den politik. Så lad mig slå fast: FNs migrationspagt er ikke juridisk bindende, skaber ikke ny lov i Danmark, ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs Marrakech-aftalen her: Global Compact dansk

Læs også: Internt EU-notat: Marrakech-erklæringen er juridisk bindende