Merkel siger fra over for vilde klimakrav

0
1782
Den tyske forbundskansler Angela Merkel, da hun tidligere i dag ventede på at byde Litauens præsident velkommen i Berlin. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Mens sæsonens første sne falder i Tyskland, siger den tyske kansler fra overfor de stadig mere skingre krav til klimapolitikken: Skal der bruges mere på miljøtiltag, skal der spares et andet sted

Kansler Angela Merkel gjorde ikke noget for at spare på klimagasserne, da hun fløj på ferie i et regeringsfly. Og hendes første handling, da hun kom tilbage til Berlin, var at sige fra overfor de politikere, der kræver store indgreb med henvisning til klimaet. For hende er det vigtigste, at der stadig er balance i de offentlige udgifter, lod hun meddele.

Partierne i den tyske regering er blevet enige om at komme med en større klimaplan den 20. september, men de er langt fra enige. Forslagene er mange og rækker fra afgifter på kød over billigere togbilletter til en regulær CO2 afgift. Men partierne er ikke enige – heller ikke internt.

De tyske socialdemokrater er normalt meget erhvervsvenlige og et stort flertal ønsker ikke store nye afgifter for klimaets skyld. Et mindretal er optaget af klimadebatten og ønsker at vinde stemmer tilbage fra miljøpartiet De Grønne. Usikkerheden er så stor, at den truer hele regeringen.

Klimaplanen skal ses i lyset den succes, som den svenske klimaaktivist Greta Thunberg og hendes ligesindede har oplevet i de tyske medier. Hende har kansler Angela Merkel også haft tid til at tænke over i sommerpausen og vurderingen er mere end forbeholden. Merkel mener, at man skal lægge mærke til den succes, som hun stort set alene har opnået – men indholdet i hendes ideer kommenterer hun ikke.

August har sat kulderekord i Tyskland, og der er faldet sne på Tysklands højeste bjerg Zugspitze (billedet). Arkivfoto

Sne i august

De traditionelle medier gør meget ud af kansler Merkels udmeldinger. Både hendes afvisning af hastværk i klimapolitikken og hendes kølige kommentarer til Thunberg får spalteplads. De sociale medier er derimod optaget af at tale om vejret.

Sommeren er ifølge de tyske meteorologer nemlig aflyst. August har sat kulderekord og i nat faldt der så sne på bjerget Zugspitze, der med sine knap 3000 meter er Tysklands højeste bjerg. Sidste sæson faldt der næsten 15 meter sne over bjerget, men det er sjældent, at der falder sne mellem april og oktober.

Sneen og kulden bliver af mange set som et modbevis til teorierne om global opvarmning. Diskussionen er intens, da der også er mange, der ser den holdning som lige så hysterisk som holdningerne hos mange klimaaktivister og deres lyst til at bestemme over andre. Måske er det mest interessante i debatten, at flere begynder at lytte til de tyske forskere, der længe har talt om udsigten til køligere tider i Europa som følge af aftagende solaktivitet.