Tyskerne har udsigt til ekstra skat på schnitzel og pølse

0
2070
Tyskerne har udsigt til at skulle betale en højere moms på kød af hensyn til klimaet.

Sommeren i Tyskland er en tid, hvor politikerne kappes om at lyde mere grønne end konkurrenterne. Først talte man om hastighedsgrænser på motorveje og nu er turen kommet til skat på kød

Stod det til miljøpartiet De Grønne, kom der en skat på 200 procent på alt fra Leberwurst til oksemørbrad. Den slags kunne den almindelige tysker med et gennemsnitligt forhold til kød tidligere tage roligt, men efterhånden er partiet det næststærkeste i Tyskland. Og sammen med et forbud mod at flyve mellem tyske byer er det sommerens slagnummer hos De Grønne.

Partiet kan også i en vis forstand hævde, at det svarer til den virkelige pris for kød. For en undersøgelse fra sidste år viser, at hvis man regnede miljøbelastning og alt muligt andet med, så burde kød koste 196 procent mere:

https://www.presse.uni-augsburg.de/unipressedienst/2018/jul-sep/2018_097/

Ganske vist er undersøgelsen bestilt og betalt af en fond, der netop arbejder for mere økologi i Tyskland. Så selvom det vel svarer til at tro på en undersøgelse om våbens positive effekt i samfundet – betalt af våbenindustrien – så holder De Grønne fast. Også selvom undersøgelsens regnemetode er omstridt.

Momschok

Uanset hvad så ser det ud til at kød bliver belagt med en afgift. For de to andre store partier – socialdemokraterne og kristendemokraterne – er indstillet på at hæve momssatsen på kød og kødprodukter. Og dermed er sagen så alvorlig, at den største tyske avis, Bild, i dag har sagen på forsiden.

Tyskerne har i dag to momssatser, hvor de fleste varer bliver belagt med 19 procent, mens det mest almindelige mad (grundnæringsmidler hedder det i tysk embedssprog) bliver beskattet med 7 procent moms. Naturligvis er ordningen altid omdiskuteret, for hvorfor skal der være 19 procent moms på søde kartofler og syv procent på almindelige kartofler. Og hvorfor gælder den lave sats for mælk, mens dem, der foretrækker mælkeerstatning af havre eller soja, skal betale den høje sats.

Så med opbakning fra de ledende partier bliver schnitzel og pølse snart dyrere. Med mindre politikerne vælger at lytte til deres vælgere – her er trefjerdedele imod selv en lille stigning i prisen.