Socialdemokratiet stemmer igen nej til sit eget udlændinge-forslag

0
3360
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) under 1. behandlingen af DFs forslag om at stoppe udviklingsbistand til lande, der nægter at tage imod egne statsborgere, Fra Folketings-TV

Socialdemokratiet afviste onsdag et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at stoppe udviklingsbistand til lande, der nægter at tage imod egne statsborgere, der har fået afslag på asyl. Forslaget kommer fra Socialdemokratiets eget udlændingeudspil  

Socialdemokratiet sagde onsdag nej til at støtte et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at stoppe udviklingsbistand til lande, der nægter at tage imod egne statsborgere, der har fået afslag på asyl i Danmark.

Dermed sagde socialdemokraterne endnu engang nej til et DF-forslag, der er taget direkte ud af partiets eget udlændingeudspil ”Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark”. Dét udspil, der var en central del af socialdemokratiets valgkamp op til folketingsvalget i 2019.

Tidligere har Socialdemokratiet afvist forslag fra DF om sætte et loft over ikke-vestlig indvandring, om at fjerne en række lempelser for familiesammenføringer, og om fuld dansk selvbestemmelse over grænsekontrollen. Alle forslag, der ord til anden er taget fra “Retfærdig og realistisk”.

“Vil være kontraproduktivt”

De tidligere DF-forslag er blevet afvist af Socialdemokratiet med begrundelsen, at regeringen er på vej med sit eget forslag eller at det ikke er det rigtige tidspunkt lige nu. Samme begrundelse lød onsdag, da forslaget om at stoppe udviklingsbistanden blev behandlet.

Ifølge udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) er det i dag kun Irak, der modtager langsigtet dansk udviklingsbistand, og som nægter at modtage egne borgere. Det er lykkedes at lave aftaler med flere andre lande, som tidligere har nægtet, og Danmark har i øjeblikket ”en konstruktiv dialog” med Irak. Derfor vil det ikke være godt at presse Irak ved at fjerne udviklingsbistanden lige nu, mente ministeren.

”Det vil det være kontraproduktivt at sætte indeværende folketingssamling som frist for en aftale, fordi det nu engang kræver en solid diplomatisk indsats at komme helt i mål. For som forslagsstilleren nok er enig med mig i er målet at få samarbejdet til at fungere. Det er klart at foretrække, fremfor bare at stoppe bistanden uden at løse det grundlæggende problem,” sagde Flemming Møller Mortensen.

Hvornår disse ”konstruktive forhandlinger” fører til, at Irak begynder at hjemtage egne statsborgere, ville Flemming Møller Mortensen ikke gætte på, da han blev spurgt af DFs næstformand Morten Messerschmidt.

DFs næstformand Morten Messerschmidt under 1. behandlingen af DFs beslutningsforslag. Fra Folketings-TV

Fuld borgerlig opbakning

Mens Socialdemokratiet afviser forslaget, så er der fuld opbakning fra de borgerlige partier, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Det glæder Morten Messerschmidt, der var ordfører på forslaget.

“Jeg er rigtig glad for at have borgerlige venner, som kan arbejde sammen, også om dette vigtige tema,” sagde DF-næstformanden, da han rundede 1. behandlingen af.

Læs også:

S fortsætter med at stemme nej til sin egen udlændingepolitik

Socialdemokratiet stemmer nej til sin egen udlændingepolitik