Tyrkiet: Erdogan leger Taleban

0
1947
Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan tækkes sine islamistiske vælgere med sine coronaforbud mod både alkohol og kosmetik. Foto: Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Den tyrkiske præsidents indgreb mod corona har elementer, der minder om Taleban i Afghanistan. Ikke nok med at han har forbudt alkohol, men også legetøj og kosmetik er på den forbudte liste

Præsident Recep Tayyip Erdogan styrer indgrebene, der er de mest omfattende under denne krise, med stor sans for detaljer. Undtagelserne fra udgangsforbuddet er svære at forstå – som når turister kan gå frit rundt eller jockeyer bliver undtaget som en del af transportsektoren. Og indgrebene selv er endnu sværere at forstå – som når man ikke længere kan købe en læbestift eller en bamse.

”Forestil dig, at du er spærret inde derhjemme med dine børn og du kan ikke en gang købe lidt legetøj til dem. Eller nogle farveblyanter. Bare fordi præsidenten ikke synes, den slags er nødvendigt,” siger en tyrkisk journalist til ditoverblik.dk. Og fortsætter:

”Jeg har ikke fået et glas raki eller en øl i månedsvis, men nu vil jeg købe noget vin under bordet. Bare fordi han skal ikke bestemme alt,” siger journalisten, der gerne vil være anonym, fordi den tyrkiske regering holder ekstra nøje øje med alle kritikere i øjeblikket.

Salg af tyrkiske flag og grillede majskolber hos en gadesælger i Istanbul i sidste uge, umiddelbart inden nedlukningen med udgangsforbud trådte i kraft den 29. april. Foto: Ozan KOSE / AFP

Forbuddet mod at sælge grøntsager på markedet rammer både husholdningerne og især de små handlende. De klager til udenlandske journalister over, at de ikke har haft det hårdere i 40 år. De tyrkiske journalister skriver meget lidt om den slags, for Erdogan holder øje med dem.

Regeringen har netop tilladt markeder en gang om ugen, for mange handlende har simpelthen været nødt til at bryde reglerne for ikke at gå fallit. Men de risikerer at miste deres levebrød alligevel, for bøderne er heftige – 900 tyrkiske lira for ikke at bære maske og 3150 lira for at overtræde udgangsforbuddet. Det sidste svarer til mere end en månedsløn, hvis man er på mindsteløn.

Politiet kæmper med demonstranter, som trodsede udgangsforbuddet for at markere 1. maj på Taksim-pladsen i Istanbul. Foto: REUTERS / Kemal Aslan

Opgør med nationalisterne

Med indgrebene mod kosmetik og spiritus tækkes Erdogan sine egne, islamistiske vælgere og går til angreb på sine politiske modstandere i den store gruppe af nationalister. Han er kendt for at hævde, at yoghurt-drikken ayran er Tyrkiets nationaldrik. En ære, der traditionelt og for de fleste tyrkere tilkommer raki.

Den lakridssmagende alkohol var også landsfaderen Atatürks favorit og hele Erdogans indsats lige nu er vendt mod præsidentens verdslige modstandere i den nationalistiske lejr. I dag tales der om, at han vil forlænge restriktionerne, så tyrkerne stadig er spærret inde på den store festdag den 19. maj. Her fejres netop Atatürk, der på den dag i 1923 startede sit felttog for at genskabe Tyrkiet.

Men måske er tiden ved at være forbi for islamisternes næsten tyve år lange greb om magten i Tyrkiet. En meningsmåling gav fornylig præsidenten den laveste opbakning – nemlig på 29 procent.

Kilder: Sabah, Reuters, Hürriyet, Al Jazeera

Præsident Erdogan har forbudt tyrkiets populære anislikør under den omfattende lockdowm. Arkivfoto