Provokunstner udelukket fra Facebook på grund af niqaq-maleri

0
8390
Uwe Max Jensens opslag på Facebook, som førte til en karantæne på 30 dage.

Kunstneren Uwe Max Jensen har fået 30 dages karantæne fra Facebook, fordi han lagde maleri med betjent, der krammer niqabklædt kvinde med en lunte i hovedbekædningen, op på facebook

Han har prøvet det før, og nu er det sket igen: Kunstneren Uwe Max Jensen har fået karantæne fra Facebook. Denne gang sker det efter at han i sidste uge lagde et nyt coverbillede på sin facebookside – et maleri baseret på det meget omtalte foto, hvor en niqabklædt kvinde får en krammer af en betjent under protestdemonstrationerne mod den nye tildækningslov den 1. august. Et maleri, hvor Uwe Max Jensen har malet den niqabklædte kvinde med en lunte i hovedbekædningen.

Det billede fik kun lov at ligge nogle få timer på Facebook. Så fik Uwe Max Jensen besked om, at han får karantæne i 30 dage på grund af hadefuld retorik.

“Det er en standardskrivelse fra Facebook. De har ikke uddybet den,” fortæller Uwe Max Jensen, som har prøvet at blive udelukket “mange gange før”, oftest i forbindelse med billeder eller tekst, der forholder sig kritisk til islam.

Han gætter på, at han er blevet udelukket, fordi opslaget er blevet anmeldt til Facebook af mange facebookbrugere.

“Jeg ved, at ting nogen gange kan være på nogen profiler uden problemer, men hvis det samme postes på for eksempel min profil eller andre islamkritikeres profiler, fører det til anmeldelser og facebookkarantæne. Så antallet af anmeldelser synes at spille en rolle,” siger han.

“Niqab hænger sammen med modstand mod demokrati”

Hvad vil du sige med billedet?

“Fotografiet, der var forlægget til mit maleri, var en del af nyhedsstrømmen og forholdt sig til en af de mest omtalte lovændringer de seneste år. Jeg mener, at det er vigtigt, at jeg som samtidskunstner forholder mig til netop samtiden herunder blandt andet kulturmøder i bred forstand, religion, terror og migration. Som kunstner behøver man ikke at vælge en tilbagetrukket position, hvor man udelukkende fokuserer på kunst i snæver forstand. Samtidskunstneren kan også forholde sig til de mange ting, der sker i samfundet,” siger Uwe Max Jensen.

“Jeg har tilføjet niqabkvinden i mit maleri en lunte i hovedbeklædningen for at illustrere, at hun ikke bare er et offer for ny lovgivning. Hun er også en trussel mod demokratiet, da hun tilhører en gren af islam, der ønsker demokratiet, som vi kender det, afskaffet. Niqabkvinden og ikke mindst det, hun og hendes ideologi – salafistisk islam – står for, er potentielt en tikkende bombe mod vores demokrati,” siger han.

Uwe Max Jensens værker og happenings provokerer ofte og har ført til flere retssager. Nu er han blevet udelukket fra Facebook.

Uwe Max Jensen er kendt for at provokere med sine værker. Han vakte for alvor opsigt i januar 2005, hvor han tissede i Olafur Eliassons vandskulptur Waterfalls på kunstmuseet ARoS. I  flere år lavede han en årlig happening på Birkerød Station til minde om Jens Jørgen Thorsens omstridte Jesus-maleri samme sted og i 2016 røg han i klammeri med to ansatte på Kunsten i Aalborg, da han ville lave en happening på museet. Den sag førte til en voldsdom på 30 dages betinget fængsel med 40 timers samfundstjeneste.

Læs også: Niqabklædt kvinde fra berømt foto er modstander af demokrati