Professor: Muhammedkrise undgås ikke ved at gå på listefødder

0
1506
Arkivfoto

Danmark undgår ikke at få ballade med islamister, bare fordi vi undlader at gøre Muhammedtegningerne til fast pensum i folkeskolen, fastslår islam-eksperten Thomas Hoffmann

Kort før jul nedstemte et flertal i Folketinget et borgerligt forslag om at gøre Muhammedtegningerne til fast pensum i folkeskolen. Forslaget havde ellers fået støtte fra SF ved 1. behandlingen. Men ved 2. behandlingen 21. december stemte SF sammen med Socialdemokratiet og resten af venstrefløjen imod. Derfor bliver det ikke i denne omgang, at Muhammed-tegningerne, der i 2005 udløste landets største udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig, bliver en del af Folkeskolens obligatoriske undervisning.

Dermed kunne en lang række lærere og skolefolk ånde lettet op. En undersøgelse blandt lærernes fagblad Folkeskolens læsere viste i efteråret, at flertallet ikke ønsker at vise Muhammedtegningerne i undervisningen. Skoleledernes formand Claus Hjortdal har også afvist ideen. Efter mordet i 2020 på den franske gymnasielærer Samuel Paty, der fik skåret halsen over på åben gade, fordi han havde vist Muhammed-tegninger, sagde Claus Hjortdal til Folkeskolen:

”Jeg forstår ikke den holdning, at det pludselig er skolen, der skal være eksponent for det, ingen andre tør”.

Andre har ment, at det ville tirre islamister og terrorister, hvis Muhammedtegningerne bliver fast pensum på danske skoleskemaer. Det ville kunne udløse misinformationskampagner og det der er værre, har advarslen lydt.

Kan ikke liste sig udenom en shitstorm

Men det er en misforståelse. Det mener Thomas Hoffmann, der er professor i islamisk teologi ved Københavns Universitet. I et debatindlæg i denne uges Weekendavisen slår han til lyd for, at tegningerne skal gøres obligatoriske. Danmark kan lige så godt trække en streg i sandet. For hvis islamisterne vil lave ballade, gør de det alligevel, uanset om vi viser Muhammedtegninger eller ej:

”Det er naivt at tro, at man kan liste sig uden om en shitstorm, hvis opviglere ønsker en sådan. Vi ved for eksempel, at muhammedtegningerne ikke var en udløsende faktor i sig selv, men krævede gesjæftige imamer og ambassadører for at mobilisere de religiøse gemytter,” skriver professoren.

”Det er naivt at tro, at man kan liste sig uden om en shitstorm, hvis opviglere ønsker en sådan”

Thomas Hoffmann, professor, i Weekendavisen

Thomas Hoffman peger som eksempel på Sverige. Her har islamister de seneste måneder skabt en svensk version af Muhammedkrisen ved at søsætte falske rygter om, at den svenske stat tvangsfjerner børn fra muslimske familier og sætter dem i pleje hos svenske etniske familier, hvor de får serveret svinekød og alkohol. Historierne, som er pure opspind, er blevet spredt på de sociale medier og til Mellemøsten, og der har været demonstrationer i Sverige under slogans som ”Stop kidnapping our children”.

Ministre og myndigheder har gjort hvad de kunne for at mane rygterne i jorden. Men det har ikke været nok til at lukke ned for islamisternes løgne, der sågar har fundet vej til mellemøstlige medier.

Træk en streg i sandet

Svenskerne er altså – trods deres ”pæne tone” i udlændingedebatten og gæstfrie flygtningepolitik – ikke sluppet for ballade med islamister.

På den baggrund konkluderer Thomas Hoffmann:

”Min pointe er, at Danmark ikke kan forsikre sig mod eventuelle 2.0-kriser ved at gå på listefødder. Det kan muligvis betale sig på kort sigt, og den årlige trusselvurdering kan holdes nogenlunde i tømme. Men man kan også ræsonnere, at det er appeasement uden ende. Derfor kan staten lige så godt lige trække en streg i sandet og sætte krisen på skoleskemaet, så de unge kan lære om nyere dansk historie uden alt for mange elefanter i læringsrummet,” skriver han i Weekendavisen.

Thomas Hoffmanns indlæg i Weekendavisen kan læses her

Læs også:

Jannie underviste i Muhammedtegningerne. Så blev hun frosset ud af lærerværelset