EU-hæren spærrer for kampfly til Ukraine

0
13190
Den tyske kansler Olaf Scholz, her på besøg hos den tyske hærs operationskommando i Schwielowsee, er afgørende imod, at EU udvider boykotten af Rusland til at omfatte olie og gas. Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Tyske og østrigske medier fortæller, at Frankrig og Tyskland var afgørende med til at spærre for kampfly fra lande som Polen til Ukraine

De to lande, der er dominerende i EU’s militære samarbejde, taler og taler. I dag talte deres ledere, præsident Emmanuel Macron og kansler Olaf Scholz med den russiske præsident Vladimir Putin i mere end en time for at opfordre til våbenhvile. De lod begge deres talsmænd fortælle om samtalerne og om at de havde insisteret på en øjeblikkelig våbenhvile.

Kreml har bekræftet samtalerne, men talsmanden Dmitri Peskov ville kun sige, at samtalerne handlede om Ukraine. Og de to mænds indtrængende appel om våbenhvile synes heller ikke at have haft nogen effekt. Måske fordi de to europæiske stormagter fortsat er ganske underdanige over for Rusland.

Den tyske kansler Olaf Scholz er afgørende imod, at EU udvider boykotten af Rusland til at omfatte olie og gas. Hos ham tæller hensynet til landets industri og til tyskernes varmeregning mere end sine egne fine skåltaler om at kæmpe for demokratiet. Han slår hårdt ud efter sin partifælle og forgænger Gerhard Schröder for at arbejde for russerne, men han stopper ikke deres gas.

Den franske præsident Emmanuel Macron er den vestlige leder, der bruger mest tid på at høre på Putin. Franske medier ser det et forsøg på at vinde international respekt og for at aflede franskmændenes opmærksomhed på landets egen misere forud for præsidentvalget i april.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron deltog tirsdag i en videokonference om Ukraine-krisen med den tyske kansler Olaf Scholz og Kinas præsident Xi Jinping. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Nein til kampfly

Ukraine har afgørende brug for flere kampfly mod en fjende, der har omkring ti gange så mange. Derfor har den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky først krævet Natos hjælp til at holde himlen over Ukraine fri for russiske kampfly. Da det blev afvist, bad ham om hjælp i form af kampfly af russisk fabrikat fra Nato.

Dem vil hans egne piloter kunne flyve og der står en del af dem i de baltiske lande og i Polen fra tidligere tider. Herunder MiG-29, der er ganske formidable kampfly og vil kunne klare sig rimeligt over for Ruslands nyere udgaver. Men den slags våbenleverancer kræver enstemmighed i blandt Natos medlemslande og her tæller et klart nej fra tyskerne tungt.

Et af argumenterne fra tysk side til ikke at hjælpe ukrainerne med kampfly er, at de teoretisk set kan bruges offensivt. Med et Ukraine, der ikke kan holde de russiske fly ude af deres eget territorium, er det kun en teoretisk mulighed. Men den tyske kansler er meget klar, når han godt vil hjælpe, men ikke med kampfly.

Til tyske medier har han sagt, at mere hjælp kan komme på tale. ”Men det omfatter helt sikkert ikke kampfly,” siger den forsigtige kansler.

Kilder: Bild, Spiegel, Krone, Figaro