Politikere kræver svar om Sundhedsplatformen: Hvad vidste regionsrådsformand?

0
4385
Implementeringen af Sundhedsplatformen volder stadig store problemer på sygehusene i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Arkivfoto

Region Syddanmark tilbød sidste år, at Region Hovedstaden og Region Sjælland kunne få en gratis option på at komme med i deres it-system på sygehusene. Men regionsrådets politikere hørte aldrig om tilbuddet, før det blev afvist

Hvad vidste regionsrådsformanden, hvorfor orienterede hun ikke regionsrådet, hvis hun vidste noget, og hvad har konsekvensen været for den embedsmand, der traf beslutningen?

Det er essensen af en række spørgsmål, som tre politikere i Region Hovedstaden kræver svar på om det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen.

Sagen drejer sig om den henvendelse, som Region Hovedstadens it-direktør, Torben Dalgaard, sidste sommer modtog fra Region Syddanmark. Her blev Region Hovedstaden og Region Sjælland tilbudt, at de kunne få en option, så de senere ville kunne koble sig på det dansk udviklede it-system, som Region Syddanmark er ved at indkøbe til sine hospitaler.
Politikerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland hørte aldrig om tilbuddet. I stedet meddelte it-direktøren, at det ikke ville være meningsfuldt at gå med i en option, “da vi som bekendt er i gang med at implementere Sundhedsplatformen i begge regioner”.

Både Region Midtjylland og Region Nordjylland takkede ja til optionen, og set i lyset af, at Sundhedsplatformen fortsat volder masser af problemer, så finder bl.a. Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti det uforståeligt, at politikerne ikke blev inddraget.

“Her havde vi en mulighed for at gå med i et nyt tilbud, men det hører vi ikke om, og det kan komme til at koste mange penge, hvis vi ender med at skulle vælge et andet system, fordi Sundhedsplatformen ikke kommer til at fungere,” sagde han forleden til ditOverblik.

“Fatal og forkert beslutning”

Nu har Finn Rudaizky stillet en række spørgsmål om sagen sammen med Line Ervolder Christensen fra de Konservative og Jakob Rosenberg fra Liberal Alliance. De tre politikere vil bl.a. have svar på, hvad regionsrådsformanden Sophie Hæstorp Andersen (S) vidste.
Som de skriver i henvendelsen til Region Hovedstaden:

“Det ønskes oplyst om formanden for Region Hovedstaden blev orienteret/taget med på råd af direktionen, forinden den fatale – og efter vor mening – forkerte beslutning blev truffet? Hvis ja, hvorfor sørgede regionsformanden ikke for en demokratisk proces ved at inddrage de folkevalgte politikere? Hvis nej: Hvilke konsekvenser tog regionsformanden i relation til direktion/embedsmænd, som egenrådigt sagde nej til gratis optionsmulighed, uden at orientere regionsrådsformanden?”.

De tre politikere frygter, at det kan ende med at koste skatteyderne mange millioner kroner, at Region Hovedstaden og Sjælland har sagt nej til et muligt alternativ til det amerikansk udviklede Sundhedsplatformen. Det har indtil videre kostet 2,8 milliarder kroner og har ført til forsinkelser, besparelser og massiv utilfredshed blandt personalet.

Senest er en opdatering af systemet, som skulle minimere problemer med fejlmedicinering, udskudt i tre måneder.

Læs også: Minister skal svare: Hvad vil det koste at skrotte Sundhedsplatformen?

Læs også: Embedsmænd holdt oplysninger tilbage om skandaleramt it-system