Meld & Feld: Politikere forarges over Bagmandspolitiets langsommelighed

0
3334
Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt under et møde i Folketingssalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Justitsministeren skal torsdag i samråd om Meld & Feld-sagen, hvor Morten Messerschmidt på sjette år er mistænkt. “Den her behandling kan vi ikke være bekendt,” siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen

Politikere fra flere partier er forargede over, at Bagmandspolitiet endnu ikke har afgjort den såkaldte Meld & Feld-sag, hvor Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti beskyldes for misbrug af EU-midler.

En af dem er løsgængeren Jens Rohde. Han kalder det et retssikkerhedsmæssigt problem, at sagen trækker ud, nu på 6. år. Han har derfor kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) et samråd om sagen torsdag.

“Jeg rejser spørgsmålene som et kollegialt anliggende, for Morten Messerschmidt kan jo ikke komme hverken frem eller tilbage, før der er en afklaring. Vi har mange gange fået stillet i udsigt, at sagen ville være færdig, og nu vil jeg gerne høre, hvad udsigterne er,” siger Jens Rohde til Kristeligt Dagblad.

“Morten Messerschmidt kan jo ikke komme hverken frem eller tilbage, før der er en afklaring”

Jens Rohde, løsgænger, til Kristeligt Dagblad

Sagen vedrører Morten Messerschmidts periode som præsident for de to organisationer Meld & Feld i Europaparlamentet i 2014-2015. Den har været undersøgt 2016-2019 af EUs antikorruptionsenhed OLAF, som i oktober 2019 afleverede en rapport om sagen til Bagmandspolitiet, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Dengang forlød det, at Bagmandspolitiet indenfor ét år ville beslutte, om der er grundlag for at rejse en strafferetlig tiltale mod Morten Messerschmidt. Men for nylig meddelte Bagmandspolitiet i et svar til Folketingets retsudvalg, at der først kan forventes en afgørelse i første halvår 2021.

Langsommeligheden begrundes med, at covid 19-restriktioner har forsinket efterforskningen. En efterforskning, der åbenbart stadig pågår, selv om OLAF med Bagmandspolitiets hjælp allerede havde gransket sagen fra 2016 til 2019.

SF og V er kritiske

Morten Messerschmidts advokat Peter Trudsø har kaldt det en skandale, at sagen er så længe undervejs, og nu melder flere partier sig i koret af kritikere.

SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt betegner sagsbehandlingstiden som “urimelig lang” i Kristeligt Dagblad, og Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen skrev lørdag i en kronik i Nordjyske, at behandlingen af Morten Messerschmidt ikke er en retsstat værdig:

“Jeg er af den opfattelse, at han og DF har krav på den retsbeskyttelse, som bør karakterisere en retsstat. Og det er desværre ikke tilfældet i den verserende sag,” skrev V-ordføreren.

“Han og DF har krav på den retsbeskyttelse, som bør karakterisere en retsstat. Og det er desværre ikke tilfældet i den verserende sag”

Preben Bang Henriksen, retsordfører (V), i kronik i Nordjyske
Meld & Feld-sagen undersøges på 6. år. Senest har Bagmandspolitiet meddelt, at det først besluttes i løbet af 1. halvår 2021 om der skal rejses tiltale mod Morten Messerschmidt for misbrug af EU-midler. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

“Ventetiden er blevet et trumfkort for modstandere”

Han skrev, at han har bedt justitsministeren sætte “fut i sine medarbejdere”:

“Den her behandling kan vi ikke være bekendt – hverken over for den mistænkte person eller overfor demokratiet og folketingsdebatten,” skrev Preben Bang Henriksen.

Han påpegede det urimelige i, at sagen kan bruges af Messerschmidts politiske modstandere, når den ikke er afklaret. Det skete således under debatten om Inger Støjbergs rigsretssag. Her måtte Morten Messerschmidt lægge ryg til at angreb fra Frie Grønnes Sikandar Siddique. Han sagde, at Messerschmidt “jo selv stod som sigtet i en omfattende svindelsag”.

“Så fra at have været en “almindelig” sag, hvor man som hundredevis af andre borgere venter i årevis på et resultat hos SØIK, så er ventetiden nu også blevet et trumfkort, man kan trække i folketinget. Så er modstanderen passiveret,” skriver Preben Bang Henriksen i Nordjyske.

Messerschmidt: Afventer med sindsro

Morten Messerschmidt afventer i øvrigt afgørelsen med sindsro. Han har haft lejlighed til at læse den 40 siders rapport fra OLAF hos sin advokat Peter Trudsø, og han skrev i januar 2020 en kronik i Jyllands-Posten, hvor han skrev følgende:

“Nu afventer vi så Bagmandspolitiet. Det gør jeg med sindsro. OLAFs konklusioner afspejler nemlig på ingen måde de seneste fire års pressehysteri. Og selvom det er træls med kritik, giver rapporten et markant andet billede end det, Ekstra Bladets læsere og andre mediebrugere nok sidder med. Det glæder jeg mig over”.

Samrådet om Meld & Feld-sagen starter torsdag kl. 10.15. Det kan følges på Folketings-TV her

Læs også:

Messerschmidt: Løgn og hysteri i pressens dækning af Meld & Feld

Meld & Feld: DF håber på hurtig afgørelse fra bagmandspolitiet