Meld & Feld: DF håber på hurtig afgørelse fra bagmandspolitiet

0
2664
DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

Bagmandspolitiet fik sidste år overdraget al materialet fra sagen om Dansk Folkepartis påståede misbrug af EU-midler. Derfor håber DF på, at Bagmandspolitiet snart kan afgøre sagen

Af Steen Trolle

For mere end år siden fik bagmandspolitiet overdraget samtlige dokumenter i den såkaldte Meld & Feld-sag, hvor Dansk Folkeparti beskyldes for misbrug af EU-midler. Det skete, at da EU’s antisvindel-enhed OLAF, som samarbejder med bagmandspolitiet i Danmark, bad om at få udleveret dokumenter i sagen. Siden, i oktober 2019, har OLAF overgivet sagen til bagmandspolitiet, som nu skal tage stilling til, om der er grundlag for at rejse straffesager. Ifølge DF har Bagmandspolitiet altså haft fuld indsigt i sagen siden sommeren 2018, og derfor håber DFs formand Kristian Thulesen Dahl, at bagmandspolitiet, hvis officielle navn er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, kan nå til en afgørelse hurtigst muligt.

”Vi har kun en interesse, og det er at denne sag bliver afsluttet hurtigst og bedst muligt. Jeg har stor tillid til dansk politi, så jeg ønsker bare, at denne sag bliver afklaret, så vi kan komme videre,” siger Kristian Thulesen Dahl til ditOverblik.

”Vi har kun en interesse, og det er at denne sag bliver afsluttet hurtigst og bedst muligt”

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Afsløringer i Ekstra Bladet

I den seneste uge har Ekstra Bladet bragt historier om falske hotelkontrakter og en falsk faktura i sagen, der handler om, at Dansk Folkeparti i 2014 og 2015 fik EU-tilskud til en række aktiviteter. Tilskuddene blev givet via MELD (Movement for a Europe of Liberties and Democracy), som var en alliance af europæiske højrefløjspartier i EU-parlamentet, og fonden FELD (Foundation for a Europe of Liberties and Democracy), som var en fond for de samme partier. Morten Messerschmidt, som dengang sad i EU-parlamentet for DF, var formand for MELD i 2014-2015.

DF fik bl.a. tilskud til arrangementer på sine sommergruppemøder i 2014 og 2015. Men DF er efterfølgende blevet anklaget for, at aktiviteterne ikke var tilstrækkeligt EU-relaterede og derfor ikke levede op til betingelserne for tilskud. I alt mener OLAF, at Meld og Feld har modtaget 4,36 millioner kroner i uberettiget tilskud til partier i Meld. DF har i alt fået ca. 3 millioner kroner via Feld, og i 2016 betalte partiet 2 millioner kroner tilbage til EU. Det skete ”under protest, men for at der ikke skulle herske mere diskussion om penge,” som det hed. Derudover har DF sat 1 millioner kroner ind på spærret konto til sagen er afgjort.

Ekstra Bladet sidste onsdag med historien om hotelkontrakterne.

Ifølge Ekstra Bladets nye oplysninger optræder der i sagen to hotelkontrakter på i alt 200.000 kroner, som en DF-ansat tilsyneladende har underskrevet på vegne af hotellerne. Der er tale om kontrakter på den del af sommergruppemøderne, som handlede om EU, og som Meld skulle betale.

Der er også dukket en falsk faktura på 465.625 kroner fra kommunikationsfirmaet Primetime Kommunikation, der var en af tre tilbudsgivere på en kampagne om social dumping i EU, som DF lavede sammen med Meld og Feld. Opgaven gik til en anden tilbudsgiver, og fakturaen, som Primetime ikke kender til, er ikke blevet betalt. Men den findes i dét materiale, som blev overdraget til Olaf og Bagmandspolitiet i sommeren 2018.

DF: Derfor vil vi ikke kommentere enkelte bilag

Dansk Folkeparti har afvist at kommentere de konkrete sager overfor Ekstra Bladet og andre medier, og den beslutning holder partiet fast i. Det siger Dansk Folkepartis pressechef Søren Søndergaard til ditOverblik:

”Jeg kan udmærket se – det kræver jo ikke den store eksamen – at sådan som tingene fremstår i Ekstra Bladet, så ser det ud som om vi fupper og svindler. Men vi mener på intet tidspunkt, at vi har fuppet eller svindlet. Men ting kan jo få forskellige udtryk og drejninger, og det er derfor, at vi bare inderligt håber, at der kommer en hurtig afklaring fra bagmandspolitiets side. For det er politimæssig efterforskning og ikke nogen journalisters mere eller mindre tilfældige research, der skal afgøre denne sag,” siger Søren Søndergaard og tilføjer:

”Vi ved, hvad Dansk Folkeparti har bidraget med i Meld og Feld, og det er altså ikke noget med falske fakturaer eller andet svindel. Og for den sags skyld heller ikke polske kuglepenne. I tilfældet med hotelkontrakterne er der ikke tale om, at vi har fået penge, vi ikke skulle have haft, eller en person har givet sig ud for at være en anden, end hun er. Der er tale om en dum, men administrativ fejl. Ikke noget, der har medført hverken flere penge eller en gevinst på nogen måder”.

Men hvorfor går I så ikke bare ud og kommenterer på Ekstra Bladets historier?

”Hvis vi skal kommentere på hvert enkelt bilag, som nogen vælger at sende til Ekstra Bladet, så kan vi gå ind i en længere palaver om et lille hjørne sagen, og når vi så har svaret på det, kommer Ekstra Bladet med endnu et bilag, som vi så også skal kommentere. Det ønsker vi ikke, så længe politiet er i gang med sin undersøgelse,” siger Søren Søndergaard og fortsætter:

”Hvis vi stykkevis og delt skal gå ind i et stort sagskompleks, som politiet er i gang med at undersøge, kan vi ikke bestille andet, og vi vil altid som mistænkt part se ud som om vi har en interesse i at lyve. Vi kommer let til at lyde som fætter-forklar-mig-røv. Derfor siger vi: Vi har fuld tillid til, at bagmandspolitiet får det her løst og jo hurtigere, jo bedre. Og når det er sket, skal vi nok svare på alle mediernes spørgsmål. Men indtil da giver det altså ikke meget mening”.

“Vi vil altid som mistænkt part se ud som om vi har en interesse i at lyve. Vi kommer let til at lyde som fætter-forklar-mig-røv”

Søren Søndergaard, pressechef (DF)
Søndag udkom Ekstra Bladet med historien om den falske faktura, som er dukket op i sagen.

En mystisk faktura

Søren Søndergaard vil dog gerne fastslå, at DF intet kender til den falske faktura, som de seneste dage har fået eksperter til at tale om dokumentfalsk og fået politiske kommentatorer til at tale om en ”meget alvorlig situation” for Dansk Folkeparti:

”Vi kender ikke noget til den. Det ser ikke ud som om den er betalt, så der er jo ikke rigtig noget voldsomt i den. Men dens tilstedeværelse er og bliver mystisk. Men heldigvis er politiet bedre til at efterforske den slags end både jeg og Ekstra Bladet er,” siger Søren Søndergaard

Han gør opmærksom på, at Dansk Folkeparti i efteråret 2016 fremlagde en aktivitetsoversigt for pressen. Heraf fremgik det, hvilke EU-aktiviteter der var søgt penge til, hvad disse aktiviteter havde kostet og hvad DF havde fået i tilskud. I denne oversigt er der krone for krone sammenhæng mellem udgifter og tilskud. Alt i alt løber udgifterne op i ca. 3 millioner kroner.

”Men så dukker denne faktura op, som ikke er blevet betalt og som ikke er med i regnskabet. Hvorfor optræder den? Jamen, I don’t know? Det må politiet finde ud af, hvis de kan. For den redegørelse, vi lavede i 2016, den står ved magt,” siger DFs pressechef.

Disclaimer: ditOverblik.dk er ejet af Dansk Folkeparti. Pressechef Søren Søndergaard indgår i styregruppen bag ditOverblik.dk