Hver tredje tysker er klart imod de indskrænkninger, som de skal leve med under corona krisen. Og lige så mange afviser at lade sig vaccinere
Undersøgelsen er betalt af fonden Bertelsmann Stiftung og udført af Norstat. Deltagerne er blevet udspurgt meget grundigt om både deres holdninger til coronakrisen og til deres holdninger til livet i øvrigt. I undersøgelsen er de enkelte adspurgte så blevet fordelt i syv grupper fra kreative til konservative.
To af grupperne fører an i kritikken af alle begrænsninger – og er også mest skeptiske overfor fordelene ved at blive vaccineret. Det er den gruppe, der går meget op i penge og materialistiske ting. Og den gruppe, der beskrives som ’leistungsorientiert’ – altså folk, der gerne arbejder og yder noget.
I disse to socialt stærke grupper er både modstanden mod indskrænkninger og mod vaccinen stor – her er det næsten halvdelen, der har fået nok af alle begrænsningerne. Og igen er der lige så mange, der ikke vil lade sig vaccinere.
Rapporten vækker opsigt, fordi tidligere meningsmålinger viser en langt større opbakning til vaccinen. En mulig forklaring er ifølge tyske medier som Spiegel skuffelsen over de billigere vacciner fra for eksempel AstraZeneca.
Splittet Tyskland
Undersøgelsen har den lidt kryptiske overskrift ’Wie Corona Deutschland spaltet und auch eint’ – altså hvordan corona har spaltet Tyskland – og forener den. For i den tyske debat synes mange at ønske, at der også er noget godt ved krisen. Det viser denne undersøgelse bare ikke – trods sin overskrift.
For godt nok siger mange (45 procent) ja til det ledende spørgsmål: om krisen også kan føre til noget godt. Rapportens forfattere må da også erkende, at krisen klart har øget modsætningerne. Og at den har bragt en ellers ukendt vrede frem hos tyskerne.
Og et meget stort flertal på 82 procent mener, at krisen har vist, at Tyskland som samfund må ændre sig meget. Krisen har ifølge rapporten også i Tyskland vist borgerne, at deres regering ikke går meget op i deres frihed og muligheder. Især efterspørger de, at begrænsningerne er klart tidsbegrænsede og hæves så hurtigt som muligt.
Til sammenligning har meningsmålinger fra december vist, at tilslutningen til vaccinationer er endnu lavere i nabolandet Frankrig. Her tænker kun 40 procent, at de vil lade sig vaccinere. Størst opbakning er der i hjemlandet Kina med 80 procent, mens næsten lige så mange briter – og danskere – vil rulle ærmerne op.
Kilder: Bertelsmann, Norstat, Spiegel, CNBC