Skibby om genåbning af butikker: “Skuffende og ulogisk”

0
1368
Skilt på butik i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er skuffet over genåbningsplanen. Stod det til Dansk Folkeparti skulle alle butikker have grønt lys til at åbne nu

Skuffende og uforståeligt! Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er ikke imponeret over den genåbningsplan, som regeringen onsdag forhandlede på plads med et snævert politisk flertal.

Med planen kan udvalgsvarebutikker under 5000 kvm. åbne igen fra på mandag med skærpede kvadratmeterkrav, mens butikker over 5000 kvm. kan åbne for få kunder mod tidsbestilling. Storcentre skal til gengæld forblive lukkede, og det samme gælder liberale erhverv som frisører, bortset fra dem, der ligger på Bornholm.

“Jeg synes generelt at genåbningen er for sporadisk og indeholder nogle ting, som ikke kan forklares, eksempelvis arealkravet, hvor man har sat en grænse på 5000 kvm., hvor det havde været mere logisk at se på, hvor meget plads der er til rådighed til hver kunde,” siger Hans Kristian Skibby og fortsætter:

“Jeg forstår heller ikke, at man nu gerne må blive klippet på Bornholm, men ikke i andre kommuner, som også har lave smittetal. Der er jo ikke noget evidens for, at der er mange, der smittes hos frisøren. Tværtimod har landets frisører været gode til at håndtere coronaen med planlægning af kunder, der kommer én efter én, og rengøring efter hver kunde. Det er mere sikkert at gå til frisør end når folk står som sild i en tønde i fødevareafdelingen i Bilka,” siger Hans Kristian Skibby.

“Det er mere sikkert at gå til frisør end når folk står som sild i en tønde i fødevareafdelingen i Bilka”

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører (DF)

I den nyeste opgørelse over smitteniveauet i landets kommuner, er 25 kommuner under ‘bekymringsgrænsen’, dvs. at de har under 20 smittede pr. 100.000 borgere om ugen. Alligevel er det kun Bornholm, hvor liberale serviceerhverv får lov at åbne.

“Hvorfor kan man ikke lave samme regler i alle kommuner, der er under bekymringsgrænsen,” spørger Hans Kristian Skibby.

Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF: Lad alle åbne

Stod det til Dansk Folkeparti skulle alle butikker kunne åbne nu, inklusive storcentre. Fokus skulle i stedet være på antallet af kvadratmeter pr. kunde.

“Jeg synes de nye regler med over eller under 5000 kvadratmeter er for rigide og forfordeler nogen. Det er heller ikke rimeligt, at butikker med egen indgang i et storcenter kan åbne, mens dem der har indgang fra centret, ikke kan,” siger Hans Kristian Skibby.

Han frygter, at den forsigtige genåbning vil skubbe mange virksomheder ud over kanten. Mange virksomheder er nemlig voldsomt presset lige nu. Eksempelvis skrev Aarhus Stiftstidende forleden, at Aarhus-området i januar 2021 oplevede 142 konkurser. Til sammenligning var der 27 konkurser i januar 2020.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Behov for langsigtet aftale

Derfor appellerer Hans Kristian Skibby også til regeringen om at indkalde til forhandlinger om en langsigtet politisk aftale for erhvervslivet.

“Vi opfordrer til, at der nu – også i kompensationspakkerne – tænkes langsigtet og ikke kun til næste udløbsdato. Vi oplever mange, der kontakter os og fortæller, at de med udsigten til længere nedlukning nu vil stå i en ubærlig økonomisk situation. Nærmest intet er sparet op, da alt er brugt på gold overlevelse og reelt udskydelse af en truende konkurs.

Derfor er det bydende nødvendigt, at der fra politisk side arbejdes på langsigtede aftaler, der holder hånden under de berørte erhverv og tusindvis af arbejdspladser,” skriver Hans Kristian Skibby i et indlæg i Avisen Danmark.

Se aftalen om genåbning mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten

Læs også:

Kassen er tømt: Tusindvis af butikker trues af lukning