Kassen er tømt: Tusindvis af butikker trues af lukning

0
1172
Foto: Dennis Morton / DM&T

Hurtig genåbning er sidste chance for mange guldsmede, tøj-, sko- og sportsbutikker. De har brugt alt, hvad de ejer, siger brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T)

Kommer der ikke en hurtig genåbning af udvalgsvarehandlen, kan det være forbi for de mange tøj-, sko- og sportsbutikker, der har brugt alt, de ejer, på at holde butikkerne i live.

Det skriver brancheorganisationen Dansk Mode & Textil i en pressemeddelelse.

“Tusindvis af butiksejere har i løbet af det forgangne år brugt deres samlede opsparing og egenkapital på at holde deres butikker – der for manges vedkommende er et livsværk – i live. De har brugt alt, hvad de ejer og har for at vise samfundssind. Men nu er kassen ved at være tom for manges vedkommende, og derfor er det på høje tid, at samfundet giver dem noget tilbage,” siger Thomas Klausen, adm. direktør i DM&T.

Brancheorganisationen har fulgt udviklingen i udvalgsvarehandlen tæt, og vurderer, at tøj- og skobutikkerne alene har mistet 5 mia. kr. i omsætning. Samtidig stiger antallet af konkurser i detailhandlen og stemningen blandt butiksejerne er ved at være desperat.

”Der hersker en udbredt frustration. Folk kan rask væk stimle sammen i supermarkeder og købe bl.a. tøj og sko, men i de små butikker, hvor man både kan og vil overholde alle krav om afstand, mundbind, afspritning m.m. er der lukket. Jeg forstår godt, hvis både butiksejere og danskerne har svært ved at se logikken,” siger Thomas Klausen.

“Folk kan rask væk stimle sammen i supermarkeder og købe bl.a. tøj og sko”

Thomas Klausen, adm. direktør i DM&T

Han tilføjer, at Dansk Mode & Textil gerne ser en bred genåbning, men at man naturligvis er nødt til at kunne tage højde for akutte omfangsrige smitteudbrud i lokalområder. Det stiller dog også krav til staten, fortæller han:

”Der er behov for en klar plan for, hvordan man kan understøtte de butikker, der bliver ramt af lokale nedlukninger. Det kunne lade sig gøre med nedlukningen i Nordjylland, og der er allerede nu nødt til at være en plan for specifikke hjælpepakker, hvis butikker i en enkelt kommune eller et postnummer tvangslukkes,” siger Thomas Klausen.