Østrig tilbageholder 30 terrormistænkte

0
1729
Østrigs kansler Sebastian Kurz og præsidenten for Det Europæiske Råd Charles Michel tænder lys i respekt for ofrene for tirsdagens islamistiske terrorangreb i Wien. Foto af JOE KLAMAR / AFP

Østrigs politi har udvidet deres jagt på islamister til også at omfatte personer med arabisk baggrund. Alene mandag morgen blev 30 mænd tilbageholdt.

Sidste uges terrorangreb i Wien, hvor fire blev dræbt og mange såret, blev begået af en mand med nordmakedonsk baggrund. Hans bekendte og mulige hjælpere er blevet arresteret. Og i dag udvidede de østrigske sikkerhedstjenester deres indsats og slog til mod islamister fra de arabiske organisationer Hamas og Det muslimske Broderskab.

Østrigs politi har været under stærk kritik for ikke have forhindret terrorangrebet – læs her – og gør nu meget for at vise handlekraft. Forud for den seneste aktions har betjente over 21.000 timer overvåget mulige terrorister med palæstinensisk og arabisk baggrund. Under denne seneste aktion med kodenavnet Luxor har østrigerne også beslaglagt et tocifret millionbeløb.

Det østrigske indenrigsministerium, der har haft 930 betjente på opgaven, ser aktionen som en succes i forhold til to fronter. Dels er konkrete terrorplaner blevet stoppet, dels har man stoppet islamister, der søgte at rekruttere nye folk. Samlet ser landets indenrigsminister Karl Nehammer indsatsen som et slag mod en truende islamisering af landet.

Et par krammer foran en restaurant på et af de steder, hvor terroristen slog til i tirsdags. Fire civile blev dræbt under angrebet. Foto: JOE KLAMAR / AFP

Indsats ved Hamburg

Terrorangrebene i Frankrig og Østrig fik også i dag en udløber i Tyskland. Her var det som i Frankrig en tjetjensk islamist, der er kommet under mistanke for direkte at ville angribe politiet. Men det var under ganske anderledes banale omstændigheder, at den 19-årige Leechi K. i morges blev arresteret.

Han og hans onkel var i gang med at pakke hønsefoder på deres arbejdsplads, da en kollega kom ind og fortalte, at en kvinde var kørt ind i deres bil og at de skulle komme ud på parkeringspladsen. Udenfor blev de mødt af sværtbevæbnede sikkerhedsstyrker, der dermed undgik at andre kom i fare, hvis den unge mand havde sat sig til modværge. Hans onkel er senere blev løsladt og hævder, at hans nevø ingen terrorplaner havde.

Det ser de tyske myndigheder anderledes på og Leechi K. er blevet varetægtsfængslet i lang tid. Han har delt sine planer med andre på nettet og de er nu i politiets søgelys.

Kilder: ÖRF, Krone, Bild, Hamburger Abendblatt

Læs også: Terror i Wien: Myndighederne havde flere chancer for at stoppe terroristen