DF indkalder minister til hasteforespørgsel: Kræver svar om masseaflivning

0
1932
Dansk Folkeparti har indkaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) til en hasteforespørgel. Her ses ministeren i et samråd for nylig om minksituationen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti har indkaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) til en hasteforespørgel i Folketinget om minksagen. Samtidig har regeringen opgivet at få gennemført den hastelov, som skal gøre det lovligt at kræve alle danske mink aflivet

Dansk Folkeparti vil have regeringen til at forklare sig for Folketinget i sagen om aflivning af alle danske mink. DF har indkaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) til en hasteforespørgsel, hvor han skal forklare processen omkring beslutningen om masseaflivning. Indkaldelsen lyder:

“Vil regeringen redegøre for beslutningsprocessen for den landsdækkende aflivning af mink, herunder den manglende lovhjemmel, samt redegøre for regeringens inddragelse af internationale erfaringer og eksperter samt for, om det i lyset af de videoklip, der florerer på nettet, er dyreetisk forsvarligt, at Fødevarestyrelsen fortsætter med at aflive mink?”.

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet af regeringen i sidste uge, efter at Statens Serum Insitut (SSI) havde advaret om, at en mutation af coronavirus havde spredt sig fra mink til mennesker. I følge SSI er der en risiko for, at den nye mutantvirus – kalder cluster 5 – kan true effekten af kommende coronavacciner. Derfor kan coronasmitte i mink potentielt true folkesundheden, lød det.

I weekenden er det imidlertid kommet frem, at der ikke er hjemmel i loven til at kræve alle raske mink aflivet uden for det område i Nordjylland, hvor der er konstateret smitte. Derfor har regeringen forsøgt at Folketinget til at hastebehandle en ny lov, så aflivningen kan sættes i gang med det samme.

Men det afviser samtlige borgerlige partier. Derfor har regeringen nu besluttet ikke at fremsætte hasteloven. I stedet skal Folketingets partier tirsdag mødes i Udvalget for Forretningsorden for at diskutere, hvordan man kommer videre.

Aflivningen af mink er i fuld gang. Men i weekenden kom det frem, at regeringen ikke har hjemmel til at kræve alle mink aflivet. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

DF: Forvirrende meldinger fra regeringen

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup glæder sig over, at regeringen ikke fremsætter hasteloven:

“Vi er nødt til at have en grundlæggende lovbehandling i Folketinget uden hast og jag. Vi må sikre, at de ting, vi gennemfører, er gennemtænkt. Der har været så mange forvirrende meldinger fra regeringen om denne her sag. Blandt andet at man ikke har hjemmel i loven til at gøre nogle af de ting, man allerede har gjort,” siger Peter Skaarup til Ritzau.

Flere internationale eksperter har sat et stort spørgsmålstegn ved beslutningen om at aflive alle mink. Det sker bl.a. med henvisning til, at mutant-virusen sandsynligvis allerede er uddød.

“Sandsynligheden for, at en ny variant, der er så lidt udbredt, bliver almindelig i konkurrence med tusindvis af aktivt smittede med normal virus, er forsvindende lille, medmindre varianten eksempelvis er meget smitsom. Og dette lader ikke til at være tilfældet,« sagde professor ved DTU, Kasper Planeta Kepp, i lørdags til Berlingske.

Peter Skaarup på Twitter.

Dansk Folkeparti har kritiseret, at regeringen ikke fremlægger sit datagrundlag for at kræve alle mink aflivet. Det eneste skriftlige materiale der foreligger, er en risikovurdering på tre sider fra seruminstituttet, og her står der ikke, at alle mink bør aflives.

“Det mindste man kan bede om, når der skal træffes så drastisk en beslutning, er at man lægger datagrundlaget frem og at man hører flere eksperter, herunder udenlandske eksperter. Lige nu virker det til, at det er et meget smalt felt af eksperter, der er blevet konsulteret,” sagde DFs landbrugsordfører Lise Bech torsdag til ditOverblik.

Læs også:

”Jeg savner stadig dokumentation for, at det her er nødvendigt”