Fødevarestyrelsen meldes til politiet for brutal aflivning af mink

0
2059
NB: Dette billede stammer ikke fra den video, som har ført til, at Fødevarestyrelsen er blevet politianmeldt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dyrlæge og Dyrenes Beskyttelse har anmeldt Fødevarestyrelsen til politiet efter video, der viser hvordan levende mink presses i aflivningskasse med døde mink

En uhyggelig video, som viser hvordan levende og døde mink på brutal vises presses sammen i en aflivningskasse, fører nu til en politianmeldelse af Fødevarestyrelsen.

Videoen er optaget søndag eftermiddag af en medarbejder på en minkfarm i Hjørring Kommune. Den viser, hvordan det personale, der er hyret til at aflive mink, forsøger at presse lågen i på en aflivningskasse, hvor et levende dyr klemmes sammen med døde dyr.

Ekstra Bladet har delt videoen. Til avisen siger den person, der har optaget videoen, at det er en uværdig død, der ikke har noget med dyrevelfærd at gøre.

Dyrenes Beskyttelse: Utilstedeligt

Dyrenes Beskyttelse kalder episoden dyremishandling. Organisationen har nu politianmeldt Fødevarestyrelsen.

“Det er fuldstændig utilstedelige billeder, vi er vidne til. Det er hjerteskærende, og det må simpelthen ikke ske. Dyreværnsloven siger, at den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som mulig. Det er ikke det, jeg ser her. Jeg er dybt rystet,” siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

En lastbil tabte søndag aften et stort antal aflivede mink på vejen ved Assentoft tæt på Randers. Foto: Øxenholt foto/Ritzau Scanpix

Dyrlæge: Alle regler er overtrådt

Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech har på facebook offentliggjort en anden politianmeldelse. Det er dyrlæge Peder Elbek Pedersen, der også melder Fødevarestyrelsen til politiet på baggrund af videoen. Peder Elbek Pedersen skriver i anmeldelsen:

“Jeg er dyrlæge og har undervist minkavlere i aflivning og holdt eksamen i procedure omkring aflivning i 10 år. Alle regler og lovgivning er overtrådt i de videoer, som kan ses på BT og Ekstrabladets hjemmeside. Fødevarestyrelsen er den ansvarlige myndighed. Jeg har også fået mundtlige overleveringer om samme.

“Alle regler og lovgivning er overtrådt i de videoer, som kan ses på BT og Ekstrabladets hjemmeside”

Dyrlæge Peder Elbek Pedersen i politianmeldelse

Det oplyses af flere at tilsynsførende dyrlæge ofte sidder i bil udenfor farm under aflivningen. Det kræver personale med et gyldigt aflivningsbevis inde på farmen. Desuden har jeg modtaget videoklip af levende mink fra forbrændingsanstalt.

Mange regler og lovgivning omkring aflivning af mink, er overtrådt. Aflivning SKAL standses inden tingene bringes i orden. Aflivning af dyr må aldrig blive akkord arbejde!”.

Foruden videoen er der blevet offentliggjort billeder af døde mink, der er blevet tabt af en lastbil på vejen til forbrændingsanstalten.

Fødevarestyrelsen beklager

Fødevarestyrelsen skriver på Facebook, at man beklager, at der er sket fejl i forbindelse med aflivningen af mink.

“Sådan skal aflivninger ikke foregå. Dyrevelfærd har og skal have en meget høj prioritet for os, og Fødevarestyrelsen gør derfor alt for at undgå, at lignende situationer gentager sig,” skriver styrelsen.