Terror i Wien: Myndighederne havde flere chancer for at stoppe terroristen

0
1982
Blomster og lys til ære for de fire civile, som mandag aften blev dræbt af den 20-årige islamist Kujtim Fejzulai. Foto: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

Islamisten Kujtim Fejzulai blev allerede denne sommer arresteret i Slovakiet for at forsøge at købe ammunition. Alligevel lod det østrigske politi ham gå frit omkring

Vi har her på ditoverblik.dk tidligere fortalt, hvordan de østrigske myndigheder havde to chancer for at standse den nordmakedoniske terrorist Kujtim Fejzulai. Han pralede af sine planer på Instagram, hvor han også svor troskab til den nye leder af IS. Og hvis han ikke var blevet løsladt længe før tid, ville han stadig sidde i fængsel, og fire borgere i Wien ville stadig leve.

Nu fortæller politiet i Slovakiets hovedstad Bratislava, at de arresterede ham for at forsøge at købe ammunition. Samtidig havde de givet besked til kollegerne i Wien, men de gjorde ikke noget for at tilbageholde Fejzulai, selvom han på det tidspunkt faktisk var prøveløsladt fra sin terrordom. Trods klare tegn på det modsatte, synes politiet at have troet på, at han bare var en forvirret ung mand, der havde lagt sin islamistiske og voldelige ideer bag sig.

Det samme gjorde hans advokat fra den terrorsag, hvor Fejzulai blev idømt 22 måneders fængsel for planer om at udføre terror sammen med IS. Overfor den tyske avis Bild erkender han, at han simpelthen ikke tog den unge mand alvorligt. Og at det samme gjaldt for systemet.

Hastigt forladte drinks ses ved en af de restauranter, hvor en eller flere terrorister slog til mandag aften. Foto: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

Andres skyld

Det er markant, hvor forskelligt sagen bliver fremstillet i Østrig og nabolandene. Den ledende østrigske boulevardavis Krone skriver meget om, hvor hurtigt politiet reagerede: Allerede tre minutter efter Kujtim Fejzulai var begyndt at skyde omkring sig, havde den første betjent trukket sin pistol og skød tilbage. Da han blev alvorligt såret af Fejzulai, slog andre betjente til og seks minutter senere var islamisten neutraliseret.

Krone skriver også om de mange arrestationer, der fulgte skyderiet – til dels i samarbejde med amerikanske FBI. Selvom Fejzulai gælder som en ensom ulv, har politiet i Østrig arresteret femten personer, hvor af otte tidligere har været straffet – dels for vold, dels for terror. De udenlandske aviser fokuserer derimod på de mange fejl i håndteringen af terroristen.

I den største tyske avis, Bild, bliver der endda talt om graverende fejl. Den østrigske indenrigsminister Karl Nehammer indrømmer overfor avisen, at ”en hel del er gået galt”. Men ansvaret lægger han på sin forgænger, Herbert Kickl fra det indvandringskritiske FPÖ, for hans ledelse af efterretningstjenesterne skulle ifølge Nehammer have lammet deres evne til at reagere rigtigt.

Kilder: ÖRF, Bild, Corriere della Serra, Krone