Østrig: Mister tålmodigheden med IS-krigere

0
2737
IS-krigere i Syrien. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Nu vil Østrig tage statsborgerskabet fra en af landets mest berygtede IS-krigere, Azad G. Wiens borgmester Michael Ludwig har bedt en domstol fratage ham hans statsborgerskab

Det er bemærkelsesværdigt, fordi borgmesteren kommer fra det socialdemokratiske parti i Østrig, SPÖ. Socialdemokraterne i Østrig har traditionelt ført en slap udlændingepolitik. Men Azad G., som han omtales i de østrigske medier, er blevet et sindbillede på de problemer, som IS-krigere skaber på deres vej hjem til Europa.

Borgmesteren insisterer derfor på, at retssagen gennemføres, selvom Azad G. ikke kan være til stede. Retten har udpeget en tillidsperson, der skal handle på vegne af IS-krigeren. Personen skal i givet fald også anke afgørelsen, hvis vedkommende finder det rigtigt.

Ditoverblik.dk fortalte historien om Azad G. (LINK), der scorede over 90.000 kroner i socialhjælp som IS-kriger og fik behandlet sine skudsår på statens regning, mens han holdt orlov fra kampene i Syrien. Siden ville manden, der havde en ledende rolle i IS, have folk til at tro på, at han var blevet narret til at melde sig ind i IS. Han fortalte i en video også, at Østrig burde tage imod ham, fordi han trods alt er født i Wien.

I dag siger myndighederne, at han har opgivet at vende tilbage til Østrig. Til Radio Wien har en ledende embedsmand forklaret, at han ikke ønsker at vende hjem. Han tilføjer, at man også har været i kontakt med resten af hans familie, uden at det har ført til noget.

In absentia

Azad G. befinder sig i dag i en kurdisk fangelejr og der er blevet stille om manden, der tidligere var aktiv på de sociale medier. Han skal under IS-regimet både have skaffet nye rekruttere og haft en aktiv, ledende rolle på slagmarken. Det meste af hans familie i Østrig har forladt landet.

Det er muligt at tage statsborgerskabet fra Azad G. uden at krænke internationale konventioner. Gennem sin tyrkiske mor har han mulighed for at blive tyrkisk statsborger. Østrigske medier har spekuleret i, at han allerede er tyrkisk statsborger.

Læs også: IS-kriger tog på sygeorlov hjemme i Østrig