DF-ordfører frygter, at S presses til at skrotte tolkegebyr for udlændinge

0
1924
Siden 1. juli 2018 har udlændinge, der har brug for tolk på sygehuset, selv skullet betale, hvis de har været i Danmark i mere end tre år. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Støttepartierne vil have den socialdemokratiske regering til at droppe gebyr for udlændinge, der skal bruge tolk i sundhedsvæsenet. Men gebyret er rimeligt, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt

De Radikale, Enhedslisten og SF vil have den socialdemokratiske regering til at afskaffe det tolkegebyr for udlændinge i sundhedsvæsenet, som den tidligere regering indførte med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Støttepartierne finder tolkegebyret uværdigt og har “en klar forventning” om, at Socialdemokratiet afskaffer gebyret. Men Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt håber ikke, det lykkes. Hun mener, at det kun er ret og rimeligt, at udlændinge selv skal betale, hvis de efter tre år i Danmark har brug for tolk på sygehuset.

“Hvorfor skal danskerne betale for tolke til udlændinge, som har været i Danmark i tre år, og som stadig ikke kan dansk? Jeg mener, at det kun er ret og rimeligt, at udlændinge, som kommer til Danmark, og som ikke har lært at tale og forstå dansk på tre år, skal betale et gebyr for tolkebistand i sundhedsvæsnet,” skriver Liselott Blixt i et indlæg i Nordjyske.

Op til 1675 kroner

Tolkegebyret blev indført den 1. juli 2018 og kan være på op til 1675 kroner. SF, Radikale og Enhedslisten mener, at det er både uretfærdigt og dyrt.

“Tolkegebyret er et enormt diskriminerende tiltag, som udelukkende er lavet for at gøre livet surt for mennesker, der ikke taler dansk. Det er tilmed en bureaukratisk klods om benet i et sundhedsvæsen, der i forvejen løber stærkt,” siger Kristian Hegaard, fungerende politisk ordfører for De Radikale, til Kristeligt Dagblad.

Liselott Blixt kan ikke se, at det er uretfærdigt at forlange, at man selv må betale, hvis man ikke har lært sig dansk i løbet af tre år:

“Vi kan ikke blive ved med betale for tolkebistand for udlændinge til evig tid, som ikke erhverver sig sproget, for de penge skal jo tages fra noget andet i sundhedsvæsnet,” skriver hun.

Frygter endnu en lempelse

Socialdemokratiet har endnu ikke kommenteret kravet fra støttepartierne. Hverken sundhedsminister Magnus Heunicke, partiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoffeller eller gruppeformand Flemming Møller Mortensen har ønsket at kommentere sagen overfor Kristeligt Dagblad:

“Jeg håber ikke, at SF, Enhedslisten og De Radikale lykkes med at presse regeringen til at afskaffe gebyret, men jeg frygter, at de bukker under og dermed endnu en gang lemper udlændingepolitikken og prioriterer udlændinge over danskerne,” skriver Liselott Blixt.

Danske Patienter bakker op om støttepartiernes krav om at afskaffe tolkgebyret.

“Gebyret skubber til uligheden  i sundhedsvæsenet og går ud over patientsikkerheden,” siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter, til Kristeligt Dagblad.

Jeg håber ikke, at SF, Enhedslisten og De Radikale lykkes med at presse regeringen til at afskaffe gebyret”

Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti