Nigel Farage stifter nyt EU-kritisk parti: The Brexit Party

0
1276
Nigel Farage præsenterede fredag sit nye, EU-kritisje parti The Brexit Party. Foto: Oli SCARFF / AFP

Gadedrengen i britisk politik starter nyt EU-kritisk parti, Brexit Party. Nigel Farage satser på stemmer fra alle dem, der er frustreret over politikernes manglende evne til at gøre Brexit til virkelighed

Da han stadig troede på, at Storbritannien ville forlade EU til udgangen af marts som politikerne havde lovet, gik Nigel Farage rundt i EU-parlamentet og jokede med sine bekendte blandt medlemmerne. ”I må hellere sørge for at vi går, for I har da ikke lyst til at se mig igen,” sagde han dengang. Nu er han måske på vej tilbage, for briterne skal stemme til EU-parlamentet, selvom de formentlig er på vej ud.

Farage bliver forbundet med det EU-kritiske UKIP, selvom han forlod det sidste år efter 25 år. Ved valget i 2015, hvor han stadig var partiets anfører, nåede UKIP sit bedste resultat nogensinde og blev det tredjestørste parti. Med det britiske valgsystem, hvor den enkelte valgkreds går til den med flest stemmer, lykkedes det stort set ikke for UKIP at veksle den store opbakning til parlamentet.

Det var frustrerende for Farage, der også var kritisk overfor sin afløser og hans åbenlyse modvilje mod muslimer. Derfor gik han og efterlod et meget svækket UKIP.

Foto: Oli SCARFF / AFP

UKIP med andre ansigter

Anderledes end med det britiske parlament var det med valgene til det europæiske parlament, hvor UKIP i dag har syv medlemmer – eller halvt så mange som hele den danske blok. Og det er også her, Farage satser hårdest. Den mest markante politiker, der foreløbig har sluttet sig til Nigel Farage, er Annunziata Rees-Mogg – og hun bliver partiets spidskandidat til valget til maj.

Hun er søster til Jacob Rees-Mogg, der er den mest markante fortaler for Brexit i den konservative gruppe i parlamentet. I dag skældte hun ud på de konservative, der i hendes og Farages øjne har svigtet demokratiet, fordi de ikke har levet op til folkeafstemningen om Brexit. Hendes egen bror er naturligvis undtaget.

Selv siger Nigel Farage om det nye parti, at dets holdninger flugter med UKIP, men at det bliver med nye ansigter. Og med støtte fra helt almindelige folk, for mens Labour får støtte fra fagforeninger og de konservative fra de rige briter, så får han sine penge til valgkampen fra små bidrag. På pressemødet for dette nye Brexit Party i dag sagde han, at den største donor indtil nu har givet 150 pund eller omkring 1300 kroner.