Migranter fra Kabul: Terror følger med

0
1876
Evakuerede afghanere på vej ombord i et italiensk militærfly. Foto: Italian Ministry of Defence/Ritzau Scanpix

Mens NATO fly dagligt flyver titusinder af skræmte mennesker ud af Kabul, følger usikkerhed og terrorfare med

Ikke kun danske myndigheder finder ubehagelige overraskelser på passagerlisterne. Briterne har foreløbig fundet fem uønskede personer blandt dem, der søgte at komme om bord på et fly med forbindelse til London. Fire af dem blev afvist i Kabul, mens en femte er nået frem og er tilbageholdt.

Britiske militære eksperter har advaret mod terrortruslen, der følger med de flygtede. Blandt andet derfor forsøger briterne at holde dem, de har hentet ud af Kabul, under opsyn. Man har endda indledt forhandlinger med tyrkerne om at indrette særlige lejre på tyrkisk jord, hvor briterne kan screene de ikke-britiske personer, de har hentet ud fra Kabul.

Også franskmændene har foreløbig fået øje på fem mulige terrorister blandt de tusinder, de har hentet ud af Kabul. Det særlige her er, at de alle har tilknytning til Taleban og derfor næppe var i livsfare hjemme i Afghanistan. De fem er under overvågning og en af dem blev ifølge franske medier tilbageholdt af sikkerhedspoliti mandag aften.

franskmændene har foreløbig fået øje på fem mulige terrorister blandt de tusinder, de har hentet ud af Kabul

Den franske indenrigsminister får kritik for sagen, men Gérald Darmanin forsvarer sig med, at den anholdte mand ikke blot var en del af Taleban, men at han også har hjulpet de franske styrker i landet med at få franske statsborgere sikkert ud til lufthavnen. Noget som Taleban egentlig har lovet de allierede, men især franskmændene har valgt ikke at tro på dem og i stedet sat deres bedste soldater til at hente folk ud fra Kabul. De fire andre er i øvrigt i familie med den mand, der nu er tilbageholdt.

Amerikanske soldater står vagt bag pigtråd i lufthavnen i Kabul. Foto: Wakil KOHSAR / AFP

Øjnene der ser

Noget tyder på, at de mere skeptiske modtagere af folk fra Afghanistan også er dem, der finder flest mistænkelige personer ombord på de militære fly. USA, der med mere end 30 fly i døgnet står for den største del af evakueringen, har foreløbig ikke offentligt fortalt om uønskede personer blandt de mange tusinde nye gæster. Det samme gælder for tyskerne, hvis indsats i Kabul har været særligt kaotisk.

I et tilfælde skal tyske soldater være blevet forhindret i at komme ind i lufthavnen. Samtidig er tyskerne mere optaget af, at Taleban holder fast i, at de udenlandske tropper skal være ude i næste uge. Og at deres egne spioner i landet – ligesom de amerikanske efterretningstjenester – har set tegn til at selvmordsbombere fra IS er begyndt at samle sig ved Kabul.

IS har kritiseret Talebans overtagelse af Afghanistan. Angreb fra deres side kan minde den muslimske verden om, at de stadig findes og spiller en rolle.

Kilder: New York Times, Merkur, Daily Mail, Telegraph, Franceinfo

Læs også: DF kalder regeringen i samråd om manglende sikkerhedstjek af afghanere