Mellemøstligt fænomen breder sig: Bryllupper fejres med hornet i bund og kørsel overfor rødt

0
4768
Arkivfoto

Flere politikredse har de seneste år haft sager med biler, der fejrer bryllupper ved at larme, blinke og køre overfor rødt. “Der går for meget mellemøstlige tilstande i de her bryllupsparader, hvor alle færdselsregler tilsidesættes,” siger DFs retsordfører Peter Skaarup

Lange korteger af biler, der dytter, bruger advarselsblink, kører overfor rødt, kører i den modkørende vejbane eller kører hasarderet.

Sådan er bryllupper i indvandrerkredse blevet markeret adskillige gange i løbet af de seneste tre år. Det viser et svar fra Justitsministeriet til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

I otte af landets 12 politikredse har der i løbet af de sidste tre år været sager, hvor der har været udvist “uhensigtsmæssig trafikal adfærd eller støjende adfærd”, som det hedder, i forbindelse med fejring af bryllupper.

I fem af politikredsene har sagerne ikke ført til alvorlige færdselslovsovertrædelser, men i tre politikredse har der været flere sager og bryllupsoptog, hvor der udvist såkaldt “dårlig trafikal adfærd”.

Hasarderet kørsel

Sydøstjyllands Politi melder om seks sager med kortegekørsel i forbindelse med bryllupper. Der er blevet kørt hasarderet, kørt over for rødt og biler har været til ulempe for den øvrige trafik.

Fyns Politi melder om fem anmeldelser om overtrædelser af færdselsloven i forbindelse med bryllupskorteger. Tre sager handler om at køre over for rødt, én om at spærre trafikken og én om at køre mod trafikken.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi har der været otte anmeldelser i perioden 1. januar 2019 til 13. juli 2021. Præcis hvad der er sket, fremgår ikke af redegørelsen fra Rigspolitiet. Der står blot, at det er sket i forbindelse med bryllupper, hvor “flere køretøjer er er blevet ført på en sådan måde, at kørslen ikke er sket inden for rammerne af færdselsloven”.

Politiet har – når det har været muligt ”at opnå kontakt til kortegen” – indskærpet reglerne for at køre i sluttede optog, som det hedder.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Skaarup: Magtdemonstration

DFs retsordfører Peter Skaarup er overrasket over, at så mange politikredse har erfaringer med fænomenet, som han ser som en mellemøstlig bryllupstradition, der ikke hører hjemme på danske veje.

“Der går for meget mellemøstlige tilstande i de her bryllupsparader, hvor alle færdselsregler tilsidesættes. De skal overholde loven og de danske færdselsregler ligesom alle andre i Danmark skal,” siger han.

DF-ordføreren ser de store bryllupskorteger som andet end markering af to menneskers ja til hinanden.

“Jeg ser ikke de her bryllupsparader som en udelukkende fejring af kærligheden. Det er en magtdemonstration og et åbenlyst forsøg på at udbrede deres for danskere fremmede kultur i vores land. Hvis man bor i Danmark, må man overholde de love og regler vi har her,” siger Peter Skaarup.

Justitsministeriets svar til Peter Skaarup kan læses her