Rystende: Mindst 100 kvinder truet med æresdrab

0
1270
Arkivfoto

Nye tal, som Berlingske har indsamlet, viser at mere end 100 kvinder de sidste tre år har kontaktet fagpersoner hos København og Aarhus Kommune, fordi de er blevet truet med æresdrab

Truslen om at blive slået ihjel, fordi man har krænket familiens ære, er stadig uhyggelig virkelighed for mange kvinder i indvandrermiljøer i Danmark.

Det viser tal, som Berlingske har indsamlet.

I følge avisen har ca. 100 personer, næsten alle kvinder, de sidste tre år henvendt sig til fagpersoner i Københavns og Aarhus kommuner, fordi de er blevet truet med æresdrab.

Det er Etnisk Konsulentteam under Københavns Kommune og Team for Æresrelaterede Konflikter i Aarhus Kommune, der har leveret tallene til avisen.

I København er der tale om i 90 henvendelser i perioden 2018-2020. i Aarhus er det 14 sager. De fleste sager handler om konkrete trusler. I et mindre antal sager er der tale om angst for æresdrab. Det sidste kan skyldes, at kvinderne har kendskab til historier fra hjemlandet, hvor familiemedlemmer er blevet slået ihjel i æresrelaterede konflikter.

Overrasker ikke Rådet for Etniske Minoriteter

Baggrunden for truslerne er eksempelvis, at familien ikke billiger den kæreste, kvinden har valgt. Det kan også skyldes sex før ægteskabet eller fordi kvinden har forladt sin mand.

“Jeg synes, det er voldsomt. De sager repræsenterer jo hver især mennesker, der frygter for deres liv. Med mit kendskab til området kommer det ikke bag på mig. Jeg ved, at det kan have store konsekvenser i de miljøer og familier, hvis man træder ved siden af normerne,” siger Halima El Abassi, forkvinde i Rådet for Etniske Minoriteter og forsker i negativ social kontrol, til Berlingske.

Tallene vækker opsigt på Christiansborg. udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye siger til Berlingske, at det gør ham vred, men at han frygter, at tallene kun beskriver toppen af isbjerget. Han er “åben overfor nye ideer”, der kan bruges i kampen mod æresrelaterede konflikter. Det kan f.eks. være højere straffe til personer, der fastholder kvinder i religiøse ægteskaber, samt udslusningsboliger til kvinder.

DF: Udvis familier, der truer døtre

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup efterlyser handling fra regeringen.

“Det er meget voldsomt og skræmmende, at det foregår. Ingen fortjener at skulle frygte for sit liv, fordi man træder ved siden af normerne ved at leve sit eget, frie liv. Problemerne ses kun i vores parallelsamfund, hvor ære og store kulturforskelle dominerer. Det bekræfter, at disse mennesker ikke hører til her, og derfor skal vi så vidt muligt forhindre, at der kommer flere til vores land,« siger Peter Skaarup til Berlingske.

Han vil have udvist de familier, der truer deres døtre med æresdrab.

Læs mere i Berlingske her