”Politik er lidt som at skulle bestige Mount Everest”

0
2081
Anne-Marie Palm-Johansen da det sidste år lykkedes at få vedtaget hendes forslag om Dannebrog i byrådssalen i Nyborg.

SPIDSKANDIDATEN | Anne-Marie Palm-Johansen stillede som helt uprøvet politiker op til både regionsrådet og byrådet i 2017 – og blev valgt begge steder. Siden har hun skullet lære det politiske arbejde fra bunden, men nu føler hun sig godt rustet til en ny periode i både regionsrådet og byrådet i Nyborg, hvor hun er DFs spidskandidat

”Kan jeg det?”.

Anne-Marie Palm-Johansen var helt ny i Dansk Folkeparti, da hun i 2016 blev opfordret til at stille op til regionsrådsvalget. Hun var til sit første årsmøde, var blevet grebet af samværet med de mange ligesindede og fik en snak med Carsten Sørensen, der i dag er spidskandidat for DF i Odense og medlem af regionsrådet.

Anne-Marie Palm-Johansen er sygeplejerske og havde mange holdninger til bl.a. sundhedsvæsenet, og Carsten Sørensen spurgte hende derfor lige ud: Hvorfor stiller du ikke op til regionsrådsvalget?

Den tanke havde Anne-Marie Palm-Johansen ikke tænkt. Ja, hun troede faktisk ikke man kunne blive kandidat efter så kort tid i partiet. Derfor tog hun fat i den mangeårige partisekretær Poul Lindholm:

”Jeg spurgte ham: Kan jeg det? Han sagde: ’Ja da, vi skal have nogle stærke kvinder opstillet’. Senere blev jeg også spurgt om jeg ville stille op til kommunalvalget, og så tænkte jeg: Nåh ja, hvis jeg ikke bliver valgt det ene sted, bliver jeg måske valgt det andet sted”.

Anne-Marie med sin mand Ken Patrick Palm-Johansen. Billedet er taget i forbindelse med Kongeskibet Dannebrogs besøg i Nyborg, hvor Anne-Marie og Ken venter på at skulle ombord på Dannebrog.

Tre års læring

Og så blev Anne-Marie Palm-Johansen valgt. Både til regionsrådet i Region Syddanmark og til byrådet i Nyborg Kommune. Hun var, som hun siger, dobbeltheldig. Gik fra at være total ukendt til pludselig at være en politiker, der skulle mene noget om både regional- og kommunalpolitik.

”Det var vildt at så mange havde tænkt, at ‘hende skal vi stemme på’. Det var også overvældende. Der var så meget nyt. Det var en helt anden verden at skulle begå sig i, og jeg vil sige, at de første tre år er en læringsperiode, hvor man skal finde ud, hvem man skal hive fat i, hvordan får man en sag videre osv. Der er sindssygt meget man skal have styr på. Men nu synes jeg, at jeg har fået en rigtig forståelse for, hvordan systemet er bygget op og hvordan man agerer i det,” siger Anne-Marie Palm-Johansen.

”Det var vildt at så mange havde tænkt, at ‘hende skal vi stemme på'”

Derfor er hun også klar til endnu en tørn, og når Anne-Marie Palm-Johansen stiller op næste gang, bliver det som Dansk Folkepartis spidskandidat i Nyborg og som nummer to på listen til regionsrådsvalget.

”Politik tager lang tid. Det er lidt som at bestige Mount Everest. Første gang når du måske kun op til base camp 1 eller 2, hvorefter du må starte forfra. Det er ikke altid, du kommer i mål første gang, heller ikke i politik. Tingene skal igennem en masse udvalg, derefter høringer osv. Det kan tage flere år med nogle sager. Så hvis man vil gøre en forskel og sætte gang i ting og skubbe dem videre, skal man være med i mindst to perioder,” siger Anne-Marie Palm-Johansen.

Anne-Marie fører kampagne for DF på gågaden i Nyborg.

Eneste DF’er i byrådet

’Bjerget’, der skal bestiges, er ikke blevet mindre af, at Anne-Marie Palm-Johansen undervejs er blevet eneste DF’er i byrådet i Nyborg. Den daværende spidskandidat Carsten Kudsk forlod sidste år Dansk Folkeparti i utilfredshed med partiets manglende støtte til et projekt på Nyborg Slot. Siden har han været medstifter af først ét og siden to lokale partier. Derfor er Anne-Marie Palm-Johansen nu ene om at repræsentere Dansk Folkeparti i Nyborg.

”Det er da lidt træls at være den eneste. Det har givet lidt mere arbejde, for jeg skal jo holde mig mere opdateret i forhold til de udvalg, jeg ikke sidder i. Men heldigvis har jeg rigtig god opbakning i min bestyrelse. De hjælper med at kigge på de sager, jeg ikke har tid til,” siger Anne-Marie Palm-Johansen.

Den 44-årige politiker, der arbejder som sygeplejerske på akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus, er dog overbevist om, at den situation vil ændre sig efter valget. Anne-Marie Palm-Johansen tror på, at Dansk Folkeparti får to, måske tre valgt i Nyborg.

”Den tidligere spidskandidat kørte sin egen linje i valgkampen, men nu vender vi tilbage til DF classic, med alt det som danskerne kender os for: sol, sommer, kolonihavehuse, margueritter osv. Budskabet er, at vi er et trygt og sikkert valg, for vi står for det, vi altid har stået for,” siger Anne-Marie Palm-Johansen.

“Budskabet er, at vi er et trygt og sikkert valg, for vi står for det, vi altid har stået for”

Dronning Margrethe besøger Nyborg. Anne-Marie Palm-Johansen nejer for dronningen.

Flyttede til Nyborg i 2004

Hun er egentlig fra Dragør på Amager, men har boet i Svindinge ved Nyborg siden 2004. Her bor hun sammen med sin mand og deres fælles barn, og sammen bruger de gerne fritiden med at “knokle med det hus vi elsker, men aldrig bliver færdig med”.

Der bliver dog også tid til andet. Anne-Marie glæder sig til at snart at genoptage selvforsvars-sporten krav maga, som hun dyrker sammen med sønnen Lukas. Træningen har været sat på pause i en periode – efter et uheldigt fald fra et stillads, som skvattede sammen under Anne-Marie, mens hun var i gang med knokle med huset hjemme i Svindinge…

Anne-Marie Palm-Johansen kom slemt til skade, da et stillads faldt sammen under hende, mens hun var i gang med gør-det-selv arbejde. Her fortæller hun om ulykken – og hendes opsigtsvækkende udseende – i den lokale avis. Fra fyens.dk

8 spørgsmål til Anne-Marie Palm-Johansen

Hvorfor er du aktiv i politik?

Jeg gik ind i politik fordi jeg var og stadig er godt gammeldags træt af regneark og ledelser der ikke vil lytte. Og det mærker jeg særligt i mit arbejde som sygeplejerske. Kriteriet var tidligere at behandle patienterne, men det er ændret og fokus er nu på målbaseret styring.

Som politiker har jeg et stort ønske om at gøre en positiv forskel, ved at røre rigtig godt rundt i gryden så tingene ikke bundfælder sig og brænder fast i bunden. Mit primære mål har været og er fortsat at bringe VIRKELIGEHDEN med ind det politiske arbejde.

Nu er jeg ikke typen som har behov for at tage æren af en eller anden god ide, bare fordi jeg lige fik ideen. For mig er det vigtigste at ideen ændrer noget for borgerne og at det er positivt. For så har man allerede rykket noget. Selv små ting kan ændre samfundet i stor skala.

Men desværre kan jeg med kun 4 år inden for politik konstateret, at vi slukker mange ildbrænde fremfor at tage fat i nældens rod, fordi man ikke kan kendskab til den daglige praksis. Den udvikling skal vi have stoppet.

Jeg bruger selv mit praktiske arbejde i mit politiske arbejde. Og det viser sig tit at teori ikke altid hænger sammen med praksis og så prioriteres pengene helt tosset. Det skal stoppes.

Politik for mig er ikke kun dagligdagens trummerum, det er også vores fædreland og det som sker i vores land. Jeg elsker mit Danmark og frygter den stigende islamisering. Det harmonerer ikke med vores grundlæggende kristne værdier som Danmark er bygget op om. Det skal dog lige siges at folk må tro på lige hvad de vil. Men ingen skal pådutte andre noget. Vores danske kultur og kristne værdier skal ikke drukne i forbud, bare fordi nogle føler sig krænket pga. deres tro eller at andre føler sig krænket på deres vegne. Som dansk kristen føler jeg mig i særdeleshed krænket over den respektløshed der er, over for det danske samfund. Ingen skal da komme udefra og fortælle os hvad vi skal og hvad vi må. Man skal respektere Danmark med alt hvad det indebærer og kan man ikke lide lugten i bageriet så må man hjertens gerne tage retur til ens hjemland. Og når det nu er sagt så slutter det politiske arbejde for en DFér aldrig 😊

Anne-Marie får en snak med “Fuzzy” og “Rasmus Klump” om livet på landevejen.

Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?

Jeg mener at en stemme på DF i Nyborg er et trygt og sikkert valg. Det er vores meget korte, men klare slogan. Dansk Folkeparti har ikke ændret sine politiske holdninger meget gennem de sidste 26 år, så derfor er det jo trygt og sikkert for borgerne at stemme på os.

Vi har i denne valgkamp et fint udpluk af emner som vi mener er vigtige for fremtiden i Nyborg kommune.

Ældreområdet har som altid vores STORE fokus, men vi har også rettet blikket mod sundhed / psykiatri og socialområdet som bliver områder hvor der SKAL handles i fremtiden.

Og med den fine placering som Nyborg kommune har, så skal der naturligvis også kigges på turismen, væksten og vores yderområder. Kommunen skulle jo gerne udvikle sig.

Den grønne dagsorden er bestemt heller ikke glemt og er her er vores mål at grønne energikilder bliver det naturlige valg i Nyborg kommune.

Dansk Folkepartis traffikordfører Hans Kristian Skibby besøger Nyborg for at høre om støjen fra motorvejen. Anne-Marie Palm-Johansen glæder sig over, at der blev sat penge af til støjbekæmpelse i Nyborg i trafikaftalen.

Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?

Vi fik Dannebrog i byrådsalen. Det var et punkt som jeg havde med i sidste valgkamp og det lykkedes… Hvilket jeg er superstolt af. Jeg elsker, som i knuselsker, virkelig vores smukke Dannebrog. Det har en stor plads i mit hjerte.

Vi har yderligere fået indført den mulighed at alle offentlige ansatte i kommunen kan, hvis de er tilmeldt Hjælpeløberordningen, kan løbe i deres arbejdstid til et hjertestop. Det giver så meget mening særligt fordi de ansatte er fordelt over hele kommunen hver dag. Og det at agere kræver ikke så meget, men gør en kæmpe forskel.

I denne periode har man fælles også arbejdet for vores Sundhedshus og det projekt er rigtig vigtigt for os i forhold til at kommunen skal kunne håndtere fremtidens sundhedsopgaver.

Vi har overordnet i denne periode fået flere budgetønsker opfyldt og det er vi jo selvfølgelige glade for.

Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?

Jeg tror at hjemmeplejeproblematikken, mangel på hænder, arbejdsvilkår/miljø og kørelister bliver et varmt emne. Fremtiden på lige netop dette område ser jo ikke for lys ud. Og løsningerne skal findes nu, ikke kun i Nyborg men over hele landet.

I gang med arbejde på huset.

Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?

Ved sidste valg fik vi 2 mandater i byrådet. Her ved årsskiftet valgte vores daværende gruppeformand at melde sig helt ud af partiet for at stifte et nyt parti, for så igen at melde sig ud af det, for at stifte et andet.

Så lige nu sidder jeg alene tilbage på DFs sidste mandat og knokler for sagen.

DF arbejder tæt med Venstre men i det hele store så formår vi faktisk at indgå de brede aftaler i Nyborg på tværs af partierne.

Er DF i valgforbund – og med hvem?

Vi har valgt at indgå i valgforbund med Venstre og det nye parti De Lokale Demokrater…

Jeg havde personligt ønsket et større og bredere valgforbund hvor også konservative, LA og NB (partier som ikke repræsenteret i byrådet) var med, men de valgte at indgå et lille valgforbund for at samle deres stemmer.

Anne-marie Palm-Johansen dyrker kampsporten Krav Maga.

Hvordan skal I føre valgkamp?

Vore årlige pinsemarked og Ørbækmarked plejer ligesom at være startskuddet til valgkampen. Men Corona fik desværre spoleret den mulighed.

Så den her gang er vi langt mere aktive på de sociale medier end tidligere, men ellers er det den traditionelle valgkamp med debatter, plakater, foldere i postkasserne og gadekampagner, og alt hvad vi ellers kan finde på.

Og så er vi gået helt væk fra det islæt som den tidligere spids havde bragt med sig ind i kredsen.

Vi er nu tilbage til det som danskerne kender os for; sol, sommer, margueritten og kolonihaven med det hvide hegn, det grønne græs og Dannebrog.

Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?

Jeg håber at valget vil give os de 2 mandater tilbage og 3 ville jo være fantastisk. Diverse målinger vil gerne så gerne spå os noget andet. Men hvor der er vilje, der er vej og jeg er ikke så nem at slå ud.

Vi ved jo reelt jo først noget på valgaftenen, så jeg har parkeret alle bekymringerne, for ellers ender man med mavesår.

Og jeg tager en dag ad gangen. Bare se tilbage på hvordan den politiske arena konstant har ændret i det sidste 1,5 år… Ingen kender morgendagen, selv ikke de politiske eksperter.

Efter valget er vi klar til at søge maksimal indflydelse og forventer klart at vores borgmester efter valget fortsat er blå.

Personligt håber jeg naturligvis på et genvalg i Nyborg Byråd men også i Region Syddanmark, hvor jeg også genopstiller som nr. 2 på listen.

Anne-Marie Palm-Johansen brækkede næsen og fik blå øjne, da et stillads faldt sammen under hende. Her er hun fotograferet efter opstillingsmødet kort efter, hvor hun blev valgt som spidskandidat. “Vi kunne jo lige så udnytte det til lidt fis,” som hun siger.