DF kræver svar fra minister: Hvordan kunne udvisningsdømte komme til Danmark?

0
2081
Et fly med evakuerede afghanere er landet i Københavns Lufthavn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

To udvisningsdømte har snydt sig ombord på de fly, der flyver evakuerede afghanere til Danmark. Dansk Folkeparti kræver en redegørelse fra udenrigsminister Jeppe Kofod

Tirsdag aften var den gal igen: En af de evakuerede afghanere, som blev fløjet til Københavns Lufthavn, viste sig at være en person, der var dømt til udvisning af Danmark.

Det skete to dage efter, at politiet i Københavns Lufthavn anholdt et medlem af den forbudte indvandrerbande Loyal To Familia, som i 2019 blev dømt til udvisning for bestandig på grund af en dom for våbentyveri. Manden havde snydt sig ombord på et evakueringsfly i Islamabad ved at udgive sig for at være sin bror.

I den seneste sag var der tale om en person, der har et indrejseforbud gældende frem til 1. februar 2023. Manden hævder selv, at han har arbejdet for de danske myndigheder i Afghanistan, og at det var tilstedeværende myndigheder i Kabul, som gav ham, hans kone og to børn grønt lys til at rejse til Danmark. Manden er nu anholdt og blev onsdag fremstillet i et grundlovsforhør.

Skaarup: Regeringen har ikke styr på situationen

De to sager får nu Dansk Folkeparti til at kræve svar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S). DFs retsordfører Peter Skaarup siger til Jyllands-Posten, at sagerne er bekymrende og forargelige.

”Det viser, at regeringen slet ikke har styr på den hasteevakuering, den har sat i gang,” siger Peter Skaarup.

Han sendte onsdag disse spørgsmål til udenrigsministeren:

Hvor mange andre evakuerede afghanere vurderer ministeren der har forhold, som taler imod retten til ophold i Danmark?

Vil ministeren redegøre for, hvilken relevant myndighed, der har forestået sikkerhedsscreeningen af det udviste bandemedlem, og mener ministeren at denne sikkerhedsscreening har været tilstrækkelig?

Evakuerede afghanere køres i bus fra Københavns Lufthavn til Sandholmlejren i Nordsjælland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvor er politiet?

Med det sidste spørgsmål vil Peter Skaarup blandt andet have afklaret, hvilken rolle dansk politi spiller i screeningsarbejdet og om politiet er til stede i Kabul.

”Det er helt vanvittigt og hovedløst, hvis dansk politi ikke deltager i det screeningsarbejde. Vi vil tage det op i Folketinget med udenrigsministeren for at få et svar på, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at komme til at evakuere personer, der er blevet udvist af Danmark. Hvorfor har der ikke været sikkerhedsscreeninger af de pågældende personer, inden de er kommet ind i landet?,” siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

Sikkerhedsscreening er central del af den aftale, som et politisk flertal har indgået om evakuering af afghanere, der har arbejdet for Danmark. Men udenrigsminister Jeppe Kofod har erkendt, at det ikke er muligt at lave den fornødne screening af alle i Kabul på grund af den kaotiske situation i landet.

”Vi kan risikere at få nogen med, som vi ikke har screenet ordentligt,” sagde Kofod på et pressemøde i sidste uge.

Afvist i Kabul

Udenrigsministeriet oplyser dog til Jyllands-Posten, at der deltager flere myndigheder i screeningen, og at al tilgængelig dokumentation gennemgås, inden folk får lov at gå ombord i evakueringsflyene til Danmark.

”Denne mekanisme har i mindst ét tilfælde resulteret i, at en person med indrejseforbud i Danmark er blevet afvist i Kabul,” skriver ministeriet til Jyllands-Posten.

Terrorfrygt i flere lande

Spørgsmålet om utilstrækkelig screening af evakuerede er blevet central i flere lande. Som ditOverblik skrev tirsdag, frygter flere lande, at evakueringen vil blive udnyttet af terrorister.

I Frankrig har myndighederne opdaget fem mulige terrorister blandt de tusinder, de har hentet ud af Kabul

Læs også:

Migranter fra Kabul: Terror følger med