DF alene: Flertal i Horsens vil ikke spørge ministerier om tørklædeforbud

0
1319
Michael Nedersøe er byrådsmedlem i Horsens.

Dansk Folkeparti i Horsens kunne ikke få et flertal med på at spørge den højeste ekspertise om en kommune må forbyde sine ansatte at bære muslimsk tørklæde

Må kommuner forbyde ansatte med borgerkontakt at bære markante religiøse symboler som f.eks. det muslimske tørklæde?

Det spørgsmål ville Dansk Folkepartis medlem af byrådet i Horsens, Michael Nedersøe, gerne have kommunen til at stille til relevante ministerier som f.eks. Justitsministeriet.

Men det kan han ikke få de øvrige partier i byrådet med på. Mandag aften behandlede Horsens Byråd et forslag fra DF om at rette en henvendelse til relevante ministerierne, og dét forslag skød alle de øvrige partier ned, inklusive Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og Liberal Alliance, der normalt går ind for en stram udlændingepolitik.

Stram udlændingepolitik?

Michael Nedersøe forsøgte i 2020 at få vedtaget et forbud mod tørklæder og andre markante religiøse for kommunens ansatte med borgerkontakt. Dengang stillede flere partier spørgsmålstegn ved, om kommuner har hjemmel til et sådant forbud. Derfor undrer det Michael Nedersøe, at disse partier nu afviser at få undersøgt netop dét spørgsmål.

”Dengang såede man tvivl om hvorvidt vores forslag var lovligt, men nu er man så ikke interesseret i at få det belyst ordentligt. Man trækker i stedet følehornene til sig. Det gør man altid, så snart det er noget med islam,” siger Michael Nedersøe.

Han er især skuffet over, at partier, der siger, at de går ind for en stram udlændingepolitik, ikke en gang vil være med til at rette en forespørgsel i et ministerium.

“Det er trist – især fordi det her forslag jo ikke handler om, at der skal træffes en beslutning. Det er kun et spørgsmål om, at vi som byråd skal kunne rette en formel henvendelse,” siger Michael Nedersøe.

Nej til reklamesøjle for islam

Borgmester Peter Sørensen (S) afviste på mandagens byrådsmøde, at det var en opgave for kommunen at spørge ministerier om tørklædeforbud. I stedet opfordrede han partier, der vil have afklaret dét spørgsmål, til at gå via en ordfører i deres eget parti på Christiansborg.

Venstre og Konservative bakkede borgmesteren op, mens Liberal Alliance afviste DFs forslag med den begrundelse, at Danmark har religionsfrihed og at religion er en privat sag, som kommunen ikke skal blande sig i.

Dét argument bider dog ikke på Michael Nedersøe:

“Vi har religionsfrihed men ikke religionslighed. Folk må gerne bekende sig til islam, men hvis de er ansatte i kommunen og har borgerkontakt, så skal de fremstå neutrale. De skal ikke optræde som en reklamesøjle for islam,” siger Michael Nedersøe.

Læs også:

DF vil have forbud mod det islamiske tørklæde i offentlige institutioner