Midt i Brexit: Mays egne vender ryggen til hende

0
1367
Premierminister Theresa May under et tidligere møde med EU-Kommissionens formand Jen Claude Juncker. Foto by EMMANUEL DUNAND / AFP / Scanpix

Fire siders varm luft og pæne ord er næppe nok til at redde Theresa May og hendes Brexit-aftale. Og det bliver i givet fald hendes egne, der igen stemmer hende ned

En erklæring på fire sider, hvor hovedpunktet er, at Storbritannien ikke nødvendigvis sidder fast i EU’s regler i en evighed, er resultatet af et midnatsmøde mellem den britiske premierminister og kommissionens leder, Jean-Claude Juncker. Theresa May forsøgte at sælge erklæringen som en sejr og en garanti for at briterne ikke kommer til at hænge i en overgangsordning i al evighed.

Under hele seancen mindede hun lidt om en frustreret fodboldspiller, der ikke når helt i mål og derfor forsøger at filme sig til et straffespark. Og kommissionens formand virkede lige så træt, da han forsøgte sig som dommer i den sag. Han forsøgte at beskrive dokumentet som en ny chance for Storbritannien og at man ikke skulle regne med endnu en af slagsen.

Hvor stort nederlag

Britiske medier dækker opgøret intenst. Flere slår fast, at det ikke er et spørgsmål om May igen bliver stemt ned – men om hvor stort nederlaget bliver. Regeringens nordirske støtteparti DUP har meldt fra overfor hendes forslag og det samme gør den gruppe af EU-skeptiske konservative, der sidst stemte hende ned.

Det største nederlag kom dog fra en anden kant. Regeringens uafhængige juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, vurderer, at briternes risiko for at hænge fast i en overgangsordning ikke reelt er blevet mindre med det nye dokument. Selvom han er konservativ og i øvrigt har været involveret i forhandlingerne med EU, er han altså ikke overbevist – og hans vurdering vejer tungt i den debat, der nu er i gang i parlamentet.

Der ventes afstemning om aftalen sent i aften. Bliver det som forventet et nederlag, vil der i morgen blive stemt om muligheden for at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Denne form for no-deal Brexit har dog ikke mange chancer i parlamentet.