Uddannelser skal være den næste store udflytningsbølge

0
1913
Spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udflytningen af statslige arbejdspladser har været en succes, mener både regeringen og Dansk Folkeparti. Men det skal ikke slutte der, mener DF, som nu vil have regeringen med på en målsætning om at flytte flere uddannelser ud af de store byer

Der skal flyttes flere uddannelser ud af København, Odense, Aarhus og Aalborg. Det mener Dansk Folkeparti, og det er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) enig i. Løkke vil dog endnu ikke slutte sig til en målsætning om, at universiteterne i de fire store byer skal flytte mindst 10 procent af deres uddannelsespladser ud, og at halvdelen af erhvervsuddannelserne og professionshøjskolerne skal flyttes ud.

”Jeg deler grundlæggende ambitionen. Men jeg vil ikke stå her, på baggrund af nogle tal der flyver gennem luften, og sige at ’den køber jeg’. Det kræver en nøjere drøftelse. Men jeg er enig i perspektivet om at vi skal sørge for at fastholde decentrale uddannelsestilbud,” sagde Lars Løkke Rasmussen til DFs formand Kristian Thulesen Dahl, da der tirsdag var spørgetime med statsministeren i Folketinget.

Kristian Thulesen Dahl kom her med sit konkrete forslag om at flytte 10 pct. af universiteternes uddannelsespladser og halvdelen fra erhvervsuddannelser og professionshøjskoler:

”Hvis vi ikke gør noget aktivt, vil der komme en centraliseringsbølge i uddannelsessektoren de kommende år, når der bliver færre unge. Så hvis vi ønsker, at der skal være uddannelsespladser der, hvor de unge bor, skal vi beslutte det politisk. For Dansk Folkeparti er uddannelsesområdet det næste store område, vi skal tage fat på, for at skabe et Danmark i balance,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“For Dansk Folkeparti er uddannelsesområdet det næste store område, vi skal tage fat på, for at skabe et Danmark i balance”

Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti
Mette Frederiksen (S), Peter Skaarup (DF) og Kristian Thulesen Dahl (DF) ved møde i Folketingssalen, hvor der er udvidet spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), tirsdag den 12. marts 2019.. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

95 pct. af universiteternes pladser ligger i de store byer

En analyse fra foreningen Danmark i Balance (tidligere ”Danmark på Vippen”) viste i 2018, at de fire største byer dominerer totalt, når det kommer til uddannelsespladser:

  • 95 pct. af universiteternes uddannelsespladser ligger i de fire største byer.
  • 70 pct. af erhvervsakademiernes uddannelsespladser ligger i de fire største byer.
  • 65 pct. af professionshøjskolernes uddannelsespladser ligger i de fire største byer.
  • 60 pct. af de øvrige uddannelsers uddannelsespladser ligger i de største byer.

Analysen viste også, at 86 ud af Danmarks i alt 98 kommuner har ingen eller højest 10 uddannelsespladser pr. 1000 indbyggere.

”Når vi foreslår at 10 procent af universiteternes uddannelsespladser flyttes ud, så er det ikke bare hentet ud af den blå luft. Pointen er, at selv så lille et tal vil gøre en forskel. Med sådan en strategi vil vi få spredt uddannelser derud, hvor de unge bor. Dermed gør vi det både nemmere og billigere for de unge, som jo paradoksalt nok ellers skal flytte ind til byerne, hvor omkostningerne til at bo og leve er større, på et tidspunkt hvor de ikke har så mange penge,” sagde Kristian Thulesen Dahl i Folketinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gentog, at han bakker intentionen op, og at der kan gøres flere ting. For eksempel skal der ske en finpudsning af det såkaldte taxametersystem, der tildeler penge pr. elev på gymnasier, så det tager bedre højde for geografiske områder, hvor der er færre elever. Statsministeren pegede også på, at flere uddannelsesinstitutioner kan åbne satellitter udenfor de store byer, sådan som f.eks. Aarhus Universitet har gjort i Herning.