Nye Borgerliges skattelettelser vil forgylde borgere i Nordsjælland

0
1847
Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund i sidste uges debat med DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Borgere i kommunerne nord for København vil få den største gevinst, hvis Nye Borgerliges planer om massive skattelettelser gennemføres. Omvendt vil gennemsnitsborgeren i 29 kommuner tabe penge. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund kalder analysen for tendentiøs

Borgerne i Gentofte, Hørsholm og Rudersdal kommuner vil score den helt store gevinst, hvis Nye Borgerliges skatteplan bliver gennemført.

53.500 kroner vil en gennemsnitsborger i Gentofte få mere til sig selv om året, hvis det nye partis planer om skattelettelser for 21,5 milliarder kroner gennemføres. I Hørsholm er det 47.500 kroner og i Rudersdal 44.900 kroner. Til gengæld vil borgerne på Langeland og Lolland miste hhv. 4800 og 4000 kroner i gennemsnit.

Det vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse af Nye Borgerliges skatteplan.

Ud af landets 98 kommuner, vil borgerne i 69 kommuner få en gevinst ud af Nye Borgerliges skatteplan. Omvendt vil borgerne i 29 kommuner tabe penge. De største gevinster vil gå til kommuner nord for København, mens de største tabere findes udenfor hovedstadsområdet og de større byer.

Vindere og tabere i Nye Borgerliges skatteplan, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har baseret sine beregninger på Nye Borgerliges planer om skattelettelser. Der indgår ikke, at partiet også vil afskaffe en stribe afgifter på bl.a. biler, el, olie, alkohol og chokolade:

Nye Borgerliges skatteplan:

  • Afskaffelse af topskatten
  • Afskaffelse af arbejdsmarkedsbidrag
  • Afskaffelse af personfradrag (dog kun for personer under folkepensionsalderen)
  • Afskaffelse af grøn check
  • Udvidelse af beskæftigelsesfradraget og det ekstra beskæftigelsesfradrag til enlige forsørgere
  • En ny flad skat på 25 pct. af al aktie- og kapitalindkomst

Se Nye Borgerliges økonomiske plan her.

Fattige kommuner vil blive drænet

”Nye Borgerliges politik overtrumfer alt i forhold til, hvordan den flytter penge til de rige. Vi skal tilbage til halvfjerdsernes Glistrup for at finde noget lige så asocialt. Deres økonomiske politik er mindst lige så ekstrem som udlændingepolitikken. Almindelige mennesker skal vide, hvad de får med i købet,” siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråds direktør Lars Andersen til Fyens Stiftstidende.

Ifølge AE-direktøren vil Nye Borgerliges skattepolitik øge polariseringen mellem by og land.

”Den geografiske ubalance er et kæmpe problem. Kommuner, der kæmper med at få gang i udviklingen, vil blive drænet for ressourcer, mens borgerne i de velstillede kommuner får tilført ressourcer,” siger Lars Andersen til Fyens Stiftstidende.

“Vi skal tilbage til halvfjerdsernes Glistrup for at finde noget lige så asocialt”

Lars Andersen, direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Fyens Stiftstidende

Vermund: Forudindtaget og halv sandhed

Nye Borgerliges leder Pernille Vermund afviser beregningerne fra AE som en ”forudindtaget halv sandhed”, fordi afgiftslettelserne ikke er medtaget:

”Når man ikke medregner den del af vores politik, som gavner de mennesker, der har færrest penge, mest, ender det med at blive en meget biased sandhed. De har f.eks. ikke afgiftslettelser på el, chokolade og alkohol med, som ikke bare betyder, at forbrugerne skal bruge færre penge, men også at butikker vil blomstre op fordi grænsehandlen bliver mindsket. Det er tendentiøst og åbenlyst lavet med det formål at få os til at fremstå, som om vi blot vil en del af landet det godt,” siger Pernille Vermund til Fyens Stiftstidende.

“Det er tendentiøst og åbenlyst lavet med det formål at få os til at fremstå, som om vi blot vil en del af landet det godt”

Pernille Vermund, partileder, til Fyens Stiftstidende

Se hele analysen fra AE her.

Læs også: Nye Borgerlige vil spare massivt på den offentlige sektor