DF-ordfører holder fast: Posten skal hjem til Danmark

0
2494
Postkasserne er stadig røde, men uniformerne er blevet blå og brevene er flere dage undervejs. Foto: Henrik Petit

Dansk Folkeparti vil have posten tilbage på danske hænder. Breve skal deles ud mindst to gange om ugen, mener DFs postordfører Henrik Brodersen

Breve, der kan være fem dage undervejs, og postkasser, der først tømmes efter flere dage. Postbetjeningen i Danmark er langt fra tidligere tiders stolte postvæsen, hvor cyklende bude i rødt leverede breve ud fra dag til dag. Nu hedder det Postnord, rødt er skiftet ud med blåt og postbetjeningen er skruet ned til et minimum. Post Danmark er på 10. år en del af ét fælles dansk-svensk selskab, og det kører så skidt, at Danmark i 2017 var nødt til at poste 1,4 miliarder kroner i en redningsplan.

Dansk Folkepartis postordfører Henrik Brodersen har imidlertid en tro på, at de gamle postdyder kan findes frem igen. Står det til ham og Dansk Folkeparti, skal Postnord splittes op, så Danmark igen kan drive sit eget postvæsen. Dét forslag fremsatte han i 2017, og nu gentager han det, fordi kalenderen snart siger 1. januar 2020, hvor der skal træde en ny postlov i kraft.

Henrik Brodersen, postordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

”Fusionen med svenskerne har ikke været god for det danske postvæsen. Det var en fejl, at en så vigtigt del af vores infrastruktur blev placeret i Sverige. Derfor skal vi have posten hjem igen,” siger Henrik Brodersen.

DF-ordføreren mener, det er et kæmpe svigt, at man ikke kan tilbyde borgerne en ordentlig postbetjening med udlevering af breve og tømninger af postkasser flere gange om ugen.

”Der er stadig en masse borgere – unge, ældre, skæve eksistenser osv. – som ikke modtager deres information digitalt. Det er en samfundsforpligtelse at kunne informere alle, uanset om de har en computer. Det har vi kunnet i 400 år, og det skal vi fortsat kunne,” siger Henrik Brodersen.

“Det er en samfundsforpligtelse at kunne informere alle, uanset om de har en computer”

Henrik Brodersen, postbefordringsordfører (DF)

To postomdelinger om ugen

Han mener, at uddelingen af breve og mindre pakker skal skilles ud i et selskab, der skal på finansloven. Her vil et beløb på 250 millioner årligt kunne sikre en ordentlig postbetjening, som ikke er i direkte konkurrence med private selskaber.

”Med 250 millioner kroner vil man kunne sikre to postomdelingsdage om ugen i hele landet. Det mener jeg er en forpligtelse for samfundet. Alt over tre dages udbringningstid for et brev mener jeg er en farce,” siger Henrik Brodersen.

Selv om den nye postlov skal træde i kraft om mindre end et år, har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) endnu ikke indkaldt til møder i forligskredsen i 2019. Henrik Brodersen kalder processen ”lidt fodslæbende”, men ministeriets presseafdeling oplyser til ditOverblik, at der snarest vil blive indkaldt til forhandlinger. Derudover har ministeren ingen kommentarer til forhandlingerne på nuværende tidspunkt, oplyser ministeriet.