De svenske socialdemokrater lovede en strammere udlændingepolitik ved valget sidste år. Nu åbner de i stedet for at hente familiemedlemmer til dem, der ellers bare er på tålt ophold

Beslutningen var ikke noget, man egentlig havde lyst til at tale om. I stedet var det gemt nede i et punkt under den nye finanslov. På bureaukratsvensk hedder det:  ”Alternativt skyddsbehövande ges samtidigt samma rätt till familjeåterförening som flyktingar”.

Altså kan ikke bare egentlige flygtninge få deres familier til Sverige. Udtrykket ’behov for alternativ beskyttelse’ dækker store grupper af de migranter, der kom til Sverige i 2015. Svenske medier rapporterer samstemmende, at det for eksempel vil komme til at gælde for de allerfleste af dem, der fik beskyttelse i Sverige med henvisning til krigen i Syrien.

Dermed får for eksempel også de mange unge mænd, der hævdede at være under 18 år, lov til at hente i det mindste deres forældre til landet. Men svensk lovgivning og praksis vil heller ikke forhindre dem i at hente koner og eventuelle børn til landet. Og selvom der er stor lægelig tvivl om deres alder, tager den nye regel ikke højde for dette.

Tallene stemmer ikke

Ordningen, som er stemt igennem af den socialdemokratisk-ledede regering, vil træde i kraft fra 1. juli. Den svenske migrationsmyndighed Migrationsverket skriver i sin prognose til ændringen, at antallet af familiesammenførte forventes at stige fra 20.000 til 28.000 årligt. Derfor er den nye ordning med i det nye budget eller finanslov.

Da sagen kom frem, forsvarede den svenske minister for migration, Morgan Johansson ordningen. Johansson, der også er justitsminister, mener, at flere familiesammenføringer vil føre til bedre integration. Han fremhæver, at det især vil være kvinder og børn, der nu bliver hentet til Sverige.

Alene over de seneste tre år har svenskerne givet opholdstilladelse til 419.256 personer, hvoraf over halvdelen kalder sig flygtninge eller er i familie med tidligere flygtninge. Det sætter prognoserne fra Migrationsverket i et særligt lys. Her forestiller man sig altså, at en så stor gruppe kun vil hente 8000 ekstra til Sverige årligt.

Samtidig vil signalet om lettere familiesammenføring givet igen gøre Sverige mere attraktiv for nye migranter. Til SVT siger Henrik Emilsson, der har en doktorgrad i migration og arbejder på Malmø universitet, at dette vil påvirke indvandringen.

”Familiesammenføring er noget, der vældigt vigtigt for folk, der søger asyl. Information om, hvilke lande der har hvilke regler, spreder sig hurtigt og påvirker, hvor man vil søge hen,” siger han.

Johansson, der også er justitsminister, mener, at flere familiesammenføringer vil føre til bedre integration.