Brancheforening raser: Små butikker dolkes i ryggen

0
1831
Colette Brix forudsiger, at den aktuelle coronanedlukning vil få mange detailhandlende til at dreje nøglen permanent. Arkivfoto

Der er intet sundhedsmæssigt argument for den aktuelle lukning af detailbutikker, mener Colette Brix fra erhvervsorganisationen DESA, der kæmper for små og mindre virksomheder. Hun er rasende over, at Bilka og Kvickly fortsat må sælge nonfood-varer

”Det her er simpelthen så konkurrenceforvridende. Det er det samme som at dolke de små butiksdrivende i ryggen”.

Colette Brix er vred. Hun er formand for Dansk Erhvervssammenslutning (DESA), en brancheorganisation, der kæmper for små og mindre virksomheder, og hun er rasende over den behandling, som detailhandelen udsættes for under disse ugers coronanedlukning.

Colette Brix

For det første mener hun, at der ikke er noget sundhedsmæssigt belæg for at kræve tøjbutikker, skoforretninger, isenkræmmere osv. lukkede.

”Hvor er dokumentationen for, at kunder er blevet smittet i butikker? Jeg har ikke set den dokumentation. Hvis butikkerne overholder restriktionerne med mundbind, håndsprit og begrænsning i antal kunder, så bør de kunne åbne i morgen. Folk står i kø for til bageren. De myldrer i Matas og Bilka. Så kan almindelige detailhandelsbutikker også holde åbent”, siger Colette Brix.

”Hvor er dokumentationen for, at kunder er blevet smittet i butikker?”

Urimelig konkurrenceforvridning

Men for det andet mener hun, at detailhandelen i disse uger udsættes for en helt urimelig form for konkurrenceforvridning – med regeringens velsignelse.

Mens almindelige udvalgsvarebutikker skal holde lukket, kan store hypermarkeder som Bilka, Kvickly og Føtex fortsat sælge nonfood som tøj, sko, elektronik osv. Og den situation, har erhvervsministeren netop afvist at ændre på. Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby har foreslået, at hypermarkederne skal afspærre deres nonfood-afdelinger. Men i et svar til Skibby fra erhvervsministeren bliver den ide afvist. Begrundelse: Det vil give mindre plads i områder med dagligvarer og ”dette strider mod anbefalingen om mere afstand mellem kunderne,” som det hedder i svaret fra ministeren.

Colette Brix, der i øvrigt selv har været folketingsmedlem og erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, finder det grotesk, at Bilka og andre storbutikker fortsat kan sælge nonfood.

”Det er så konkurrenceforvridende, det her. Prøv at forestille dig, at man driver sin egen forretning, hvor man overholder alle regler. Men så sker der noget i samfundet, som man ikke er herre over. Derfor skal man lukke sin butik men kan så stå og se over på den anden side af gaden, hvor der ligger en stor butik, der må sælge de samme varer, man ikke selv må sælge,” siger Colette Brix.

“De kan så stå og se over på den anden side af gaden, hvor der ligger en stor butik, der må sælge de samme varer, de ikke selv må sælge”

“Folk myldrer i Bilka”

Hun har selv besøgt en Bilka ”hvor det myldrede med mennesker” og hvor der ikke var en eneste ledig parkeringsplads.

”Det er klart, for hvor skal folk ellers tage hen? Det er så ulogisk og urimeligt. Jeg kom forbi en mindre forretning her i lokalområdet forleden. Ejeren stod ude foran og græd. Det er så hård kost, det her. Jeg tror desværre, vi kommer til at se mange mindre butikker lukke efter det her. Mange af dem, der gennem årene har kæmpet sig gennem kartoffelkur, finanskrise osv., de giver op nu”.

Men kan hjælpepakkerne ikke forhindre det?

”Det er jo meget forskelligt, om man kan bruge hjælpepakkerne. Har du ansatte osv. Mange står med masse regninger, de ikke kan betale, varelagre de ikke har fået solgt, bestilte varer, de ikke ved om de har råd til, en kassekredit der er overtrukket osv. Det hele er noget værre roderi. Jeg tror mange vil vælge at lukke og slukke”.

Hellere omsætning end statsstøtte

Colette Brix kritiserer både oppositionen og erhvervsorganisationerne for at kæmpe for lidt for at få genåbnet detailhandel.

”De store interesseorganisationer skulle have presset meget mere på for at få lukket op. De har i stedet kæftet op om statsstøtte, men det havde været bedre, hvis de kæmpet for at få genåbnet detailhandlen, så den kan få noget omsætning,” siger Colette Brix.

Læs også:

Skibby: Regeringens forskelsbehandling undergraver detailhandlen

Regeringen vil ikke stoppe Bilkas salg af sko og fjernsyn