Søren Espersen: Trine Bramsen bør gå af

0
2613
DFs forsvarsordfører Søren Espersen mener, at forsvarsminister Trine Bramsens forhold til Forsvaret er blevet for belastet til, at hun kan fortsætte som minister. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Forsvarsministerens forhold til Forsvarets ledelse og officerer er blevet for belastet, mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører Søren Espersen

Forsvarsminister Trine Bramsens forhold til forsvarets ansatte er blevet så belastet, at statsminister Mette Frederiksen (S) bør skifte hende ud.

Det mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører Søren Espersen.

“Det går simpelthen ikke mere. Forholdet mellem ministeren og Forsvarskommandoen og dermed Danmarks officerskorps er blevet elendigt, fordi hun har udtalt sig både sårende og nedværdigende om Forsvarskommandoen. Minister og forsvarskommando kan ikke have det forhold til hinanden, og derfor bør statsministeren skifte ministeren ud,” siger Søren Espersen til ditOverblik.

Forholdet mellem forsvarets ledelse og Trine Bramsen har været anstrengt, siden ministeren i juni 2020 gav et interview med DRs “Genstart”. Interviewet fandt sted efter nepotismesagen mod hærchef H. C. Mathiesen, der blev idømt tre måneders ubetinget fængsel for at have hjulpet sin kæreste til en prestigefyldt militæruddannelse, hun ikke var kvalificeret til. Det fik Genstart-værten Knud Brix til at spørge, hvorfor Trine Bramsen ikke fyrede forsvarschef Bjørn Bisserup, der havde afvist at undersøge hærchefen. Til det sagde ministeren:

“Problemet er jo, at så har vi de næste chefer. Bliver det bedre af det? Det tvivler jeg sådan set på,” sagde Trine Bramsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener ikke selv, at der er dårlig stemning mellem hende og Forsvarets ansatte, siger hun til TV2 Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021

Fagforeningsformænd: Læg stilen om, minister

Dén udtalelse var angiveligt den direkte årsag til, at Bjørn Bisserup valgte at gå på pension før tid i efteråret. Siden er forholdet blevet stadig mere anstrengt, og nu har Trine Bramsen kastet yderligere benzin på bålet ved at betegne den nye forsvarschef Flemming Lentfer som ’styrelseschef’ og Forsvarskommandoen som ’en styrelse’. Betegnelser, der i Forsvarets rækker betragtes som desavouerende.

De fem formænds kronik i dagens udgave af Berlingske.

Det fik onsdag formændene for fem af forsvarets foreninger, herunder tre fagforeninger, til i en fælles kronik at kritisere forsvarsministeren. Hun skaber mistillid og dårlig stemning, lød det i kronikken i Berlingske, der havde overskriften “Læg linjen om, Trine Bramsen, hvis du vil bevare et effektivt forsvar”:

”Der synes på politisk niveau at mangle en helt grundlæggende forståelse af, hvad Forsvaret er for en størrelse. Og nej, forsvaret er ikke en ”styrelse”, og Forsvarschefen er ikke en ”styrelseschef” – i hvert fald ikke i traditionel forstand,” skrev formændene, inklusive formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), Niels Tønning.

Sårende udtalelser

Søren Espersen forstår godt, at forsvarsministerens udtalelser har gjort officerer og øvrige ansatte i Forsvaret vrede:

”Hvad skal det til for at kalde forsvarschefen for styrelseschef? Da hun sagde det første gang, kunne der være tale om en klodset fortalelse. Men så siger hun det både anden og tredje gang, og så begynder man at spekulere på, om det er for at drille? Det er sårende, og det virker som om hun bevidst ikke vil forstå det,” siger Søren Espersen, som også kritiserer, at ministeren efter hans opfattelse i tidligere interviews har gjort problemerne i Forsvaret større end de er.

”Hvad skal det til for at kalde forsvarschefen for styrelseschef?”

Søren Espersen, forsvarsordfører (DF)

”Hun har givet en masse interviews, hvor hun har talt om hvor gennemrådden kulturen har været og hun skal rydde op osv. Det har været meget sårende. Vi taler om en virksomhed, som med Hjemmeværnet har 70.000 ansatte. Så det, der er foregået, er altså en meget lille målestok i forhold til den samlede organisation,” siger Søren Espersen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ankommer til torsdagens samråd i Folketingets Forsvarsudvalg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Talte usandt på samråd

Han mener, at forsvarsministeren belastes yderligere af, at hun har talt usandt på et samråd i sidste uge, der handlede om forholdet til forsvarets ledelse. Her var der fokus på et kontroversielt interview, som ministeren og den nye forsvarschef gav til Ritzau den 1. december. Det er kommet frem, at ministeren havde insisteret på at deltage i interviewet og at hun flere gange svarede på vegne af forsvarschefen. Da journalisten fra Ritzau sagde, at det ville gå bedre, hvis ministeren lod forsvarschefen svare selv, blev Trine Bramsen sur og gik ud af kontoret.

Trine Bramsen forklarede på samrådet, at interviewet gik galt, fordi journalisten var ubehøvlet og ”uvorn”, og hun sagde mindst to gange, at journalisten havde sagt ”dig gider jeg ikke tale med, luk”. Men Ritzaus chefredaktør har efterfølgende afvist, at journalisten har sagt sådan.

”Jeg synes det står helt klart, at journalisten ikke har sagt sådan. Det er der jo heller ingen, der tror på. Ritzaus chefredaktør har gennemlyttet båndet og han siger, at det ikke er blevet sagt. Så ministeren talte usandt,” siger Søren Espersen.

Dansk Folkeparti har sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance kaldt forsvarsministeren i et nyt samråd. Her skal hun bl.a. forklare sig om ”dig gider jeg ikke tale med, luk”-udtalelsen.

Læs også:

Trods fagforbunds hårde kritik: Forsvarsminister mener ikke, at hun skaber dårlig stemning

Forsvarsminister i nyt samråd: Skal forklare løgn om interview

Forsvarsminister ville styre interview med ny forsvarschef