Forsvarsminister ville styre interview med ny forsvarschef

0
3131
Forsvarsminister Trine Bramsen. Foto: Keld Navntoft/2019

Netmediet OLFI afslører hvordan interview med den nye forsvarschef Flemming Lentfer gik helt galt, fordi forvarsminister Trine Bramsen insisterede på at være med

Det skulle have været et helt almindeligt tiltrædelsesinterview med den nye forsvarschef Flemming Lentfer, men det endte med at køre helt af sporet, fordi forsvarsminister Trine Bramsen (S) insisterede på at deltage i interviewet, hvor hun svarede på vegne af forsvarschefen og blev sur over journalistens spørgsmål.

Netmediet OLFI afdækkede onsdag, hvordan et interview, som nyhedsbureauet Ritzau gennemførte den 1. december 2020, udviklede sig til en bizar forestilling i Forsvarsministeriet.

OLFI er kommet på sporet af historien efter at have søgt aktindsigt i kommunikationen om efterårets forsvarschef-skifte, hvor Flemming Lentfer afløste Bjørn Bisserup, der gik på pension. Her har OLFI fået fat i et telefonnotat fra Forsvarskommandoen, der er lavet kort efter interviewet. Her står der:

“Forsvarsministeriet orienterede om, at journalisten ikke havde stillet spørgsmål til ministeren, hvilket havde resulteret i en trykket stemning under interviewet,” står der i notatet.

“Trykket stemning” ligner en mild underdrivelse. I følge OLFIs artikel kørte interviewet, som blev lavet af Ritzaus garvede forsvarsmedarbejder Thomas Hee, skævt fra starten. Thomas Hee havde i ugevis forsøgt at få et interview med Flemming Lentfer. Forsvarsministeriet havde imidlertid blandet sig og insisteret på, at forsvarsminister Trine Bramsen også skulle deltage, og da interviewet gik i gang på Trine Bramsens kontor, begyndte hun ret hurtigt at svare på de spørgsmål, som journalisten stillede til Flemming Lentfer.

“Sådan var det i hvert fald med halvdelen af de spørgsmål, som jeg stillede. Hun tog ordet og havde tydeligvis en fortælling om, at de skulle være et sammentømret team, hvilket hun gentog flere gange. Hun fortalte også, hvad hun fandt vigtigt, at en forsvarschef skulle kunne. Jeg lod hende tale ud, og så stillede jeg et nyt spørgsmål til forsvarschefen,” fortæller Thomas Hee til OLFI.

Ministeren forlod kontoret i vrede

Ministerens indblanding påvirkede tydeligvis forsvarschefen. Han kiggede over på ministeren, når han svarede og “han forsøgte ifølge Thomas Hee at undgå at sige noget, som ikke faldt i god jord hos ministeren,” som OLFI skriver.

På et tidspunkt brød ministeren direkte ind og ville have, at Thomas Hee ikke skulle stille et bestemt spørgsmål. Det fik journalisten til irriteret at sige, at interviewet ville fungere bedre, hvis Trine Bramsen ikke blandede sig.

“Så blev hun sur, rejste sig og gik ud af ministerkontoret, mens hun sagde, at det var en klar aftale, at det skulle være et dobbeltinterview, som vi var i gang med,” fortæller Thomas Hee til OLFI.

“Så blev hun sur, rejste sig og gik ud af ministerkontoret”

Thomas Hee, Ritzau-journalist, til olfi.dk

Da ministeren vendte tilbage, havde hun taget en pressemedarbejder med “som en slags bisidder”. Men stemningen var nu så anstrengt, at der ikke længere kom brugbare svar fra den nye forsvarschef.

“Han blev endnu mere ordknap og endnu mere afvisende og begyndte at blive lidt fjendtlig i sine svar,” fortæller Thomas Hee til OLFI.

Da journalisten forlod ministeriet, lagde han ikke skjul på sin frustration overfor den pressemedarbejder, som Trine Bramsen havde hentet ind til interviewet. På vej ud sagde Thomas Hee i følge OLFI ”i en let snerrende tone” at han synes at ”ministerens iver efter at komme i medierne var ved at tage totalt overhånd”.

Interviewet fandt sted tirsdag. Thomas Hee havde en ny interviewaftale med Trine Bramsen allerede om fredagen om et helt andet emne, men onsdag ringede pressemedarbejderen fra Forsvarsministeriet og sagde “det nok blev problematisk” at gennemføre det interview. Ministeren havde nemlig følt, at Thomas Hee “havde ydmyget hende på sit eget kontor”.

Fredagsinterviewet blev derefter ikke til noget, og istedet fik Jyllands-Posten interviewet med Trinen Bramsen, der handlede om Forsvarets Efterretningstjenestes årlige risikovurdering.

Skaarup: Regeringens ønske om kontrol udstilles

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup ser historien som eksempel på regeringens ønske om at styre al kommunikation:

”Regeringens notoriske behov for at kontrollere alle nyheder bliver nu udstillet og får et nærmest komisk skær, når man læser om forsvarsministerens krampagtige forsøg på at styre et interview med ny Forsvarschef,” skriver Peter Skaarup på Twitter.

Venstres forsvaresordfører Lars Christian Lilleholt reagerer også skarpt:

“For mig at se virker det fuldstændig amatøragtigt. Det er nærmest diktatorisk. Det er meget besynderligt, og man skal også ende med en forsvarschef, som ikke bør have brug for en babysitter,” siger han.

Artiklen på olfi.dk kan læses her: Sådan kørte rutineret journalists interview med forsvarsministeren helt af sporet (kræver abonnement)