Borgerforslag klar til Folketinget: Stil Mette F. for rigsretten

0
4115
51.000 personer har skrevet under på, at statsminister Mette Frederiksen (S) skal stilles for en rigsret på grund af minkskandalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Over 50.000 borgere støtter nu borgerforslaget “Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu”. Dermed kan det behandles i Folketinget

Samme dag som Folketinget debatterer rigsretstiltalen mod Inger Støjberg, har et borgerforlag om at stille statsminister Mette Frederiksen (S) for en rigsret nu nået over 50.000 støtter. Dermed kan forslaget rejses i Folketinget.

Helt præcist havde 51.200 borgere torsdag kl. 12 skrevet under på borgerforslaget “Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu” på Folketingets hjemmeside.

Det er fire private borgere, der står bag forslaget. Baggrunden er regeringens ulovlige beslutning om at kræve alle mink aflivet. En beslutning, der blev meldt ud på et pressemøde den 4. november 2020 og som ikke blev stoppet, selv om statsminister Mette Frederiksen nogle dage senere blev klar over, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen.

“Mette Frederiksen skal redegøre for den manglende hjemmel til at aflive sunde og raske mink inklusive avlsdyr,” lyder det i borgerforslaget, som Bente Dahl Pedersen fra Skive er hovedforslagsstiller på.

At over 50.000 nu støtter forslaget betyder ikke automatisk, at det bliver fremsat i Folketinget. Kun medlemmer af Folketinget og ministre kan i følge grundloven fremsætte forslag i Folketinget. Derfor skal partierne i Folketinget nu formelt tage stilling til, hvem der vil fremsætte borgerforslaget som beslutningsforslag. I praksis plejer de partier, som støtter ordningen med borgerforslag, i fællesskab at fremsætte de forslag, der når 50.000 støtter.

Se borgerforslaget “Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu” her