Regeringen vil øge antallet af tvangsadoptioner af udsatte børn, men det er alt for vidtgående, mener Dansk Folkeparti. Flere andre partier er også kritiske
”Alt for vidtgående”.
Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkeparti på et stort børneudspil fra regeringen om udsatte børn. Står det til regeringen skal det lettere at anbringe børn udenfor hjemmet og bortadoptere dem uden forældrenes samtykke. Men det er den forkerte vej at gå, mener Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl:
”Jeg er dybt bekymret for, at man vil lempe adoption uden samtykke og tage forældres ret til at være forældre fra dem, og hvad det har af betydning for familiernes retssikkerhed. Udspillet har alt for meget fokus på tvangsbortadoptioner og tvangsanbringelser, hvor vi mener, at fokus i stedet burde være på at sikre kvaliteten i de forebyggende indsatser,” skriver hun på Facebook.
Udspillet med overskriften ”Børnene Først” indeholder 43 konkrete tiltag, blandt andet disse:
• Lempelse af kravet til adoption uden samtykke. En vurdering af forældrenes evne på sigt skal give adgang til bortadoption uden samtykke.
• Flere børn skal have en ny familie fra fødslen. Det skal ske ved, at myndighederne forbereder bortadoption allerede under graviditeten.
• Adoption skal bruges oftere, når et barn har været anbragt. Efter tre års anbringelse skal kommunen overveje bortadoption.
• Plejefamilieadoption skal gøres nemmere.
• Øget brug af permanente anbringelser.
”Vi vil som regering sikre, at flere omsorgssvigtede børn får et nyt hjem tidligere, og at de får voksne, de kan stole på og regne med. Vi må ikke gribe ind for sent. Flere anbragte børn skal have et trygt og blivende hjem med en familie, der ikke kun er til låns. Vi vil give børnene flere rettigheder, og vi vil sikre en bedre overgang til voksenlivet for anbragte,” skriver socialminister Astrid Krag i udspillet.
”Vi vil som regering sikre, at flere omsorgssvigtede børn får et nyt hjem tidligere”
Astrid Krag, socialminister (S)
Udspillet kritiseres fra både højre og venstre i Folketinget. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl advarer mod, at regeringen gør det til et succeskriterium at få flere børn anbragt uden for hjemmet:
”Det er det mest ultimative indgreb. Når barnet fjernes permanent fra forældre, der ellers kan hjælpes til at holde kontakten til sine egne børn, går staten alt for langt i forhold til familien. Det er en ommer,” skriver han på Twitter.
Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper kritiserer også det massive fokus på anbringelser:
”Jeg er grundlæggende bekymret for det fokus. Jeg synes, at man misser hele overskriften i udspillet – nemlig børnene først,” siger Pernille Skipper til TV2.
Hos SF finder man også, at tvangsanbringelser fylder for meget:
”Der findes rigtig mange andre måder at hjælpe familier på, som ligger mellem ikke at gøre noget og tvangsanbringe eller bortadoptere,” siger Trine Torp, socialordfører i SF, til TV2.