Pia Kjærsgaard vil have navneopråb, når Folketinget skal stemme om rigsret

0
5394
Pia Kjærsgaard vil have navneopråb fra de enkelte folketingsmedlemmer, når Folketinget på tirsdag skal tage stilling til rigsretstiltalen mod Inger Støjberg. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard vil have Folketinget til at benytte en sjældent brugt procedure, når der på tirsdag skal stemmes om rigsretstiltalen mod Inger Støjberg

Når Folketinget på tirsdag skal stemme om rigsretstiltalen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), så kommer medlemmerne til at afgive deres stemme mundtligt ved navneopråb. Dansk Folkepartis udlændinge- og værdiordfører Pia Kjærsgaard har nemlig fundet en sjældent brugt afstemningsprocedure frem, som hun vil have i brug, når der stemmes om rigsretssagen.

“Rigsretssager er ikke noget, der er normalt – og skal bestemt heller ikke være det – i Folketinget. Det er ganske historisk og usædvanligt, og derfor er det noget helt andet end en ganske almindelig afstemning, som vi har hver evig eneste dag på Christiansborg,” siger Pia Kjærsgaard til Berlingske.

Opbakning fra Nye Borgerlige

Det kræver tilslutning fra 17 folketingsmedlemmer, hvis en afstemning skal gennemføres via navneopråb. Nye Borgerliges leder Pernille Vermund har meddelt, at Nye Borgerlige bakker op, og dermed er der 20 folketingsmedlemmer bag Pia Kjærsgaards forslag.

“Jeg synes faktisk, det er fint og rigtigt, at man får gjort det klart ved navn, hvem der stemmer for, og hvem der stemmer imod. Måske ligger der også for mig noget psykologisk i, at det på den måde bliver mere forpligtende, end hvis man bare kan sidde og gemme sig bag en skærm,” siger Nye Borgerliges leder Pernille Vermund til Berlingske.

Pia Kjærsgaard fortæller til Berlingske, at hun fik ideen til den mundtlige afstemning, da hun læste op på Folketingets behandling af Tamilsagen. Pia Kjærsgaard var ordfører på sagen for Fremskridtspartiet i 1993 og hun forsøgte dengang at få en mundtlig afstemning. Men forslaget kunne ikke samle den fornødne opbakning.

Et stort flertal i Folketinget er klar til at stille tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for en rigsret i sagen om adskillelse af asylpar i 2016. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alle skal stemme

Pia Kjærsgaard har også taget initiativ til, at Folketingets såkaldte clearingssystem sættes ud af kraft, når der skal stemmes om rigsretssagen. Clearingssystemet er en uformel aftale, der sikrer, at flertallet altid bliver fulgt ved afstemninger, selv om ikke alle folketingsmedlemmer kan være til stede. Men Dansk Folkeparti har meddelt de øvrige partier, at DF ikke vil følge clearingssystemet ved rigsretsafstemningen. Dermed bliver alle folketingsmedlemmer tvunget til at vise, hvad de stemmer.

“Fårene skal skilles fra bukkene! Vi kan ikke have, at nogle folketingsmedlemmer dukker sig og bliver hjemme. Fordi de ikke vil stå ved, hvad de stemmer. Vi skal simpelthen vide, hvem der er FOR og hvem der er IMOD den skændige farce mod Inger Støjberg. Vores 16 medlemmer stemmer selvfølgelig alle imod,” skrev DF på sin Facebookside, da beslutningen blev offentliggjort.

Læs også:

Hvorfor fik Bødskov kun en næse for nødløgn, når Støjberg skal stilles for rigsretten?

Kristian Thulesen Dahl om rigsret: Flertallet er ude på tynd is